Στον καναπέ του «Πάμε Δανάη!» έκατσαν το πρωί της Πέμπτης οι Αλέξανδρος Ρήγας και Αντώνης Κρόμπας
Για την περιοδεία με την παράσταση το «Τέβλι» μίλησε ο αγαπημένος ηθοποιός και σεναριογράφος.
«Το Σάββατο ξεκινάμε την περιοδεία μας με το «Τάβλι». Ένα έργο της σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας. Είναι ένα έργο που το δουλεύουμε πολύ καιρό με τον Αντώνη Κρόμπα. Πάμε Καλαμάτα, Πύργο και άλλες πόλεις. Είναι ένα έργο που γράφτηκε στις αρχές του ’70. Ρίχνει φως σε 2 ανθρώπους που είναι εκπρόσωποι στην μετεμφυλιακή περίοδο και κουβαλούν τα τραύματά της. είναι σε ένα κοινωνικό- ταξικό περιθώριο και αποφάσισαν να βγουν μπροστά μετά τον πόλεμο. Αποφασίζουν να κάνουν το «μεγάλο κόλπο» για να ανέβουν κοινωνικά, κι να ζήσουν την μεγάλη ζωή. Το αρνητικό σημείο τους είναι ότι μπροστά σε αυτόν τον στόχο θυσιάζουν σχέσεις, φιλία, οικογένεια, έρωτα. Παρά το ότι οι «αρνητικοί ήρωες» σου προκαλούν στο τέλος την συμπάθε8ια γιατί παρά το ότι καταφέρουν αυτό που θέλουν, το κούτελό τους γράφει «ήττα». Πάντα αυτοί οι άνθρωποι προκαλούν την «συμπάθειά μας», είπε αρχικά ο Αλέξανδρος Ρήγας.
Γιατί επιλέγεται αυτό το έργο συχνά από τους ηθοποιούς;
Σύμφωνα με τον Αντώνη Κρόμπα, «μου αρέσει το ρεαλιστικό θέατρο και αυτό είναι ένα αμιγώς ρεαλιστικό έργο, δεν έχει φιοριτούρες σκηνοθετικές. Και ο Αλέξανδρος το έχει προσεγγίσει έτσι. έχει κάνει κάποια τρικ θεατρικά που «φωτίζουν» το έργο. Οι ήρωες θυσιάζουν τα πάντα στον βωμό της αποτυχίας».
Ο Αλέξανδρος Ρήγας υπογράμμισε:
«Υπήρχαν περίοδοι στην ζωή μου που δεν ήθελα να ακούω αλήθειες γιατί είχε κόστος στην ζωή μου. Οι αποκαλύψεις είναι ένα ωραίο μοτίβο στο θέατρο. Οι δύο ήρωες αντιμετωπίζουν την αλήθεια τους και μετά την κουκουλώνουν πάλι».
Και προσέθεσε αναφορικά με την σειρά «Τι ψυχή θα παραδώσεις μωρή», που αποφάσισε να το ολοκληρώσει: «είναι μια χρονική στιγμή που δεν θα ήθελα να αναφερθώ σε αυτό το πρότζεκτ. Σε μεταγενέστερο χρόνο θα μπορέσω να απαντήσω σε οτιδήποτε. Είμαι της λογικής να ολοκληρωθεί πρώτα το σχέδιο και μετά να μιλήσουμε γι΄αυτό».
Για το ραδιόφωνο: «έχω μια εκπομπή με τραγούδια και μουσικές από τον παγκόσμιο κινηματογράφο, το θέατρο και την τηλεόραση. Είναι στο καναλι 1 στο δημοτικό ραδιόφωνο του Πειραιά, μία πόλη που έχει την τύχη να έχει τον Γιάννη Μώραλη, έναν άνθρωπο που στηρίζει τον πολιτισμό σε όλες τις μορφές. Ένα κομμάτι του είναι και το δημοτικό ραδιόφωνο. Όλοι οι άνθρωποι στο ραδιόφωνο εκεί είναι μοναδικοί».
Έχει κοινά με τον ρόλο του στο «Τάβλι» ο Αντώνης Κρόμπας;
‘Όπως αποκάλυψε ο ίδιος, «έχω κοινά με τον «Φώντα». Έχω αυτόν τον άκρατο ενθουσιασμό που προσπαθώ να τον κρατάω ζωντανό. Όταν υπηρετείς έναν ρόλο καλείσαι να βρεις υλικό που να αντλήσεις από τον εαυτό του κι να το «φορέσεις» στον ρόλο και να το προσαρμόσεις».
Ο Αλέξανδρος Ρήγας ανέφερε συμπληρωματικά πως, «Είναι πιο δύσκολο να δουλέψεις με γυναίκες ηθοποιούς αλλά είναι πιο ενδιαφέρον, γιατί οι γυναίκες έχουν την μαγική σύνθεση να είναι πολύπλοκες στον τρόπο που εκφράζονται. Πάντα στον μυαλό ενός σκηνοθέτη. Οι άντρες είναι πιστεύω λίγο πιο μονοδιάστατοι»