Από τέσσερις αστυνομικούς φρουρείται σε ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο στο Τζάνειο, ο 39χρονος δολοφόνος της 28χρονης Κυριακής στους Αγίους Αναργύρους, μετά την απόπειρα αυτοκτονίας που έκανε στις φυλακές.
Ο 39χρονος, μετά την αποσωλήνωσή του στο «Αττικόν» εξετάστηκε από ψυχίατρο, ο οποίος όμως δεν κατάφερε να εκτιμήσει την κατάστασή του, αφού ο δράστης επέδειξε πλημμελή συνεργασία και απαντούσε στις ερωτήσεις μονολεκτικά ή με νοήματα.
Συστήνεται, ωστόσο, η αυστηρή επιτήρησή του, καθώς κρίνεται ικανός να αποπειραθεί ξανά να κάνει κακό στον εαυτό του, κάτι που θεωρούν σίγουρο άνθρωποι του περιβάλλοντός του.
Σημειώνεται πως στο Τζάνειο ο 39χρονος αρνείται να συνεργαστεί με τους γιατρούς, ενώ παραμένει δεμένος με ιμάντες στο κρεβάτι του, καθώς έχει κάνει ζημιές στο δωμάτιο.
Τι έδειξαν οι τοξικολογικές
Την ίδια στιγμή, η τοξικολογική εξέταση του δράστη έδειξε ότι, εκτός από χάπια και αλκοόλ, τα οποία είχαν αναφερθεί αρχικά, είχε κάνει χρήση και κοκαΐνης αλλά και άλλων ναρκωτικών ουσιών πριν από το έγκλημα.
Ωστόσο, ειδικοί εξηγούν ότι παρά το προαναφερόμενο κοκτέιλ των ουσιών, ήταν απόλυτα λειτουργικός και απόλυτος γνώστης του τι ακριβώς έκανε. «Κατανάλωσα κρασί και ουσίες», είπε στην απολογία του ο δολοφόνος της Κυριακής, χωρίς όμως να αποκαλύψει ποιες είναι αυτές οι ουσίες.
Ο 39χρονος βρέθηκε θετικός σε αμφεταμίνες, κανναβινοειδή, κοκαΐνη, οπιούχα και βαρβιτουρικά.
Στις βενζοδιαζεπίνες που αντιστοιχούν σε αγχολυτικά – ηρεμιστικά χάπια, η συγκέντρωση που εντοπίστηκε ήταν εξαιρετικά υψηλή.
Παγώνη για Αγίους Αναργύρους: «Δεν αποκλείεις έναν άνθρωπο, ανεξάρτητα από το τι έχει κάνει»
«Αυτό που έχει σημασία είναι τα άτομα αυτά, ανεξάρτητα αν έχουν τα ψυχιατρικά τους, θα πρέπει να τιμωρούνται. Δεν μπορείς να σκοτώνεις ανθρώπους έτσι ξαφνικά», λέει, μιλώντας στο MEGA, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.
Για την παραμονή του στο Τζάνειο σημειώνει:
«Δεν είναι τόσο εύκολα. Αυτός επιμένει ότι δεν είναι καλά ψυχολογικά. Μπορεί ο γιατρός να λέει ότι βάση του φακέλου, βάση του ιστορικού, η διάγνωση είναι αυτή, αλλά αν ο ίδιος συνεχίζει να λέει ότι δεν είναι καλά, δεν είναι τόσο εύκολο να τον πάρεις. Θα πρέπει να μπει η τελική διάγνωση και μετά».
Όπως λέει η ίδια:
«Δεν μπορείς έναν άνθρωπο να τον αποκλείσεις, ανεξάρτητα από το τι έχει κάνει. Τον κοιτάς σαν άρρωστο, όχι σαν εγκληματία. (…) Είναι ιατρικό θέμα, θα το διαχειριστούν και θα αποφασίσουν».
«Σημαντική η ανάδειξη ζητημάτων ψυχικής υγείας»
Από την πλευρά της, η Λυδία Βενέρη, δικηγόρος και υποψήφια ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει:
«Είναι σημαντική η ανάδειξη ζητημάτων ψυχικής υγείας, πρέπει να προσέχουμε πώς απευθυνόμαστε σε σχέση με τους ανθρώπους . Το ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας είναι πάρα πολύ ευρύ και απασχολεί τόσο την Ελλάδα όσο και την Ευρώπη. Βλέπουμε μια διαρκή αύξηση της βίας».
Η ίδια σημειώνει πω:
«Γίνονται κάποιες προσπάθειες αυτήν την στιγμή για τη λήψη μέτρων όσον αφορά τη βία κατά των ανηλίκων, παρόλα αυτά το σημαντικό είναι η εκπαίδευση, η παιδεία, η αύξηση της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης. Στο επίπεδο των γυναικοκτονιών σίγουρα χρειάζεται παιδεία αλλά χρειάζεται και αυστηροποίηση των ποινών, κατοχύρωση του όρου γυναικοκτονία προκειμένου να μπορέσουμε να προωθήσουμε περαιτέρω την αντιμετώπιση του φαινομένου. Θεωρώ ότι η κατοχύρωση του όρου θα βοηθήσει πάρα πολύ».