Το ιστορικό αρχείο του «Βήματος» μας γυρίζει ακριβώς έναν αιώνα πίσω στις 10 Απριλίου του 1924.
Στην πρώτη ένοπλη ληστεία τρένου στην Ελλάδα που έμεινε στην ιστορία. Με 4 άντρες που συνελήφθησαν να εκτελούνται, τη σεναριολογία να οργιάζει για χρόνια και τις έρευνες για το μεγάλο μυστήριο της εποχής να συνεχίζονται, χωρίς όμως ποτέ να βρεθούν τα χρήματα που έκαναν φτερά.
400.000 δραχμές βούτηξε η ομάδα των δραστών. Με τους ξένους επιβάτες να παίρνουν πίσω όλα τους τα χρήματα και τους Έλληνες όπως θα δούμε τα μισά.
«Λησταί σταματούν και ληστεύουν την εξ Αθηνών αμαξοχτοιχίαν ολίγον έξωθι της Λαρίσσης. Εκινδύνευσε και η πρωθυπουργική αμαξοστοιχία».
Εκείνη τη νύχτα επρόκειτο να περάσουν από τον σταθμό της Λάρισας δύο τρένα. Αυτό που μετέφερε τον πρωθυπουργό Αλέξανδρο Παπαναστασίου και ακόμα ένα από Αθήνα για Θεσσαλονίκη. Αυτό που τελικά ακινητοποιήθηκε.
Η αμαξοστοιχία ακινητοποιείται μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα, όμως η συμμορία των 12 ληστών είχε θέσει σε εφαρμογή το σχέδιό της, λίγες ώρες νωρίτερα.
Με μάσκες, καπέλα και ψεύτικά γένια στα πρόσωπά τους εισβάλουν στο σταθμαρχείο της Λάρισας και γίνονται κυρίαρχοι.
«Εννοείται ότι ούτε ο σταθμάρχης ούτε ο αρχιεργάτης, ούτε η οικογένεια του πρώτου εδοκίμασαν να αντισταθούν. Και οι λησταί έδεσαν αμφοτέρους και τους εκλείδωσαν εις το ένα δωμάτιο του σταθμού ενώ στο άλλο εκλείδωσαν την οικογένεια του σταθμάρχου και μερικούς εργάτας της γραμμής οι οποίοι ευρίσκοντο εκεί πέριξ», έγραφε «Το Βήμα».
Πλέον περιμένουν το τρένο από την Αθήνα. Μέσα στο οποίο βρίσκονται τραπεζίτες, υπουργοί της κυβέρνησης, δημοσιογράφοι και επιβάτες με μεγάλη οικονομική επιφάνεια
«Τοιουτοτρόπως η ληστρική συμμορία εγένετο κυρία του σιδηροδρομικού σταθμού από της ώρας εκείνης και ανέμενε την εμφάνισιν των δύο αμαξοστοιχιών αίτινες επρόκειτο να διέλθουν: της πρωθυπουργικής αμαξοστοιχίας της οποίας η ώρα της διελεύσεως δεν ήταν ακριβώς γνωστή και της ταχείας των Αθηνών η οποία θα διήρχετο εκείθεν την πρώτη μεταμεσονύκτιον».
Οι ληστές ολοκληρώνουν το χτύπημα μέσα σε λίγα λεπτά. Η λεία τους όπως μας λέει ο δημοσιογράφος Τάσος Κοντογιαννίδης θα μπορούσε να ήταν ακόμη μεγαλύτερη.
Ο λήσταρχος Γιαγκούλας που ήταν τελικά αμέτοχος
Αν και αρχικά φοβισμένοι, οι ληστές πετυχαίνουν τον στόχο τους και ολοκληρώνουν την πρώτη ένοπλη ληστεία τρένου στην Ελλάδα.
«Οἱ ἀφιχθέντες ἐνταῦθα ἐπιβάτα: ἀφηγούμενοι λεπτομερείας τῆς ληστείας λέγουν ὅτι ἐπὶ μίαν καὶ ἡμίσειαν ὥραν οἱ λησταὶ δὲν ἐπλησίαζον τὸ τραῖνον φοβούμενοι μὴ τοῦτο συνοδεύετο ὑπὸ στρατοῦ.
Η αμαξοστοιχία που μετέφερε τον τότε πρωθυπουργό πέρασε τελικά αργότερα εξαιτίας καθυστέρησης. Όμως η χρονική συγκυρία είχε οδηγήσει πολλούς στην εκτίμηση, πως ο πραγματικός στόχος των δραστών ήταν η απαγωγή του, ενόψει του επερχόμενου δημοψηφίσματος για το πολίτευμα, που είχε προκαλέσει αντιδράσεις στους βασιλόφρονες.
«Ὁ ὑπουργός τῆς ᾿Εννόμου Τάξεως κ. Πάγκαλος προέβη χθὲς τὴν νύκτα εἰς τὰς κάτωθι ἀνακοινώσεις ἐν σχέσει πρὸς τὴν ληστείαν τῆς ἁμαξοστοιχίας : «᾿Απὸ τὰς μέχρι τοῦδε ὑπαρχούσας ἐνδείξεις προκύπτει ὅτι δὲν πρόκειταὶ περὶ καθαρᾶς ληστείας, ἀλλὰ περὶ ἐνεργείας ὀφειλομένης εἰς πολιτικούς λόγους».
Για τη ληστεία κατηγορήθηκε ο περιβόητος Γιαγκούλας και η συμμορία του. Τελικά αποδείχθηκε αμέτοχος. Συνελήφθησαν 4 άτομα και καταδικάστηκαν σε θάνατο. Δεν ομολόγησαν ποτέ. Δεν αποκαλύφθηκε ποτέ τι συνέβη με τα χρήματα και τα κοσμήματα που έκαναν φτερά.
Με τις εκτελέσεις των 4 έπεφτε η αυλαία μιας υπόθεσης που ταξίδεψε από τη μικρή Ελλάδα σε ολόκληρο τον κόσμο. Λίγους μόνο μήνες μετά, η χώρα απασχολούσε και πάλι όταν ο λήσταρχος Γιαγκούλας έπεφτε νεκρός σε συμπλοκή με χωροφύλακες στον Όλυμπο μετά από μια σκληρή μάχη που κράτησε 8 ολόκληρες ώρες.