Σε ένα σκληρό «παζάρι» με της Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται πως έχει πει ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου προκειμένου να μεταθέσει χρονικά αλλά και να αμβλύνει την αντίδραση του απέναντι στο Ιράν.
Συγκεκριμένα ανταλλάγματα φαίνεται πως ζητάει ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, από τον Τζο Μπάιντεν, για να βάλει στο συρτάρι τα σχέδια, για μία άμεση και ευρεία απάντηση ενάντια στο Ιράν, ως αντίποινα για την άνευ προηγουμένου επίθεση, του περασμένου Σαββάτου.
Εφημερίδα στο Κατάρ, επικαλούμενη Αιγύπτιους αξιωματούχους, υποστηρίζει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είπε το «ναι» για τη σχεδιαζόμενη χερσαία επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στην Ράφα, στη νότια Γάζα, με αντάλλαγμα ο Νετανιάχου να –μην- κάνει μία μεγάλης κλίμακας επίθεση, κατά ιρανικών στόχων.
«Την ώρα που η διεθνής κοινότητα περιμένει να δει πώς το Ισραήλ θα αντιδράσει στο Ιράν, πηγές στο ABC λένε ότι για δύο νύχτες, αυτή την εβδομάδα, το Ισραήλ προετοίμασε και μετά ακύρωσε χτύπημα εναντίον του Ιράν», μετέδιδε το δελτίο του ABC.
Την ίδια ώρα, ισραηλινά και αμερικανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πως είναι μάλλον απίθανο, να επιτεθεί το Ισραήλ στο Ιράν, πριν από το τέλος των εορτασμών για το εβραϊκό Πάσχα, στις 30 Απριλίου.
Πάντως, η Τεχεράνη κλιμακώνει τις απειλές εναντίον του Τελ Αβίβ. Προειδοποιεί για χτύπημα σε ισραηλινές πυρηνικές εγκαταστάσεις και πως, ανά πάσα στιγμή, μπορεί να αναθεωρήσει το πυρηνικό της δόγμα.
«Έχουμε εντοπίσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του σιωνιστικού καθεστώτος και διαθέτουμε όλες τις σχετικές πληροφορίες. Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε, αν δεχτούμε επίθεση, είμαστε με το δάχτυλο στη σκανδάλη», είπε ο Ταξίαρχος ιρανικού στρατού.
Στην Ουάσιγκτον, ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε την Τεχεράνη, κάνοντας σαφείς τις «κόκκινες γραμμές» του και επέβαλε νέες κυρώσεις, με στόχο τα ιρανικά προγράμματα πυραύλων και drones.
«Εάν το Ιράν πετύχει στο να κλιμακώσει σημαντικά την επίθεση εναντίον του Ισραήλ, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να εμπλακούν σε αυτήν. Το Ισραήλ είναι ο σημαντικός εταίρος μας στη Μέση Ανατολή».
Καταδίκη και κυρώσεις
Στις Βρυξέλλες, οι ηγέτες των 27, στη Σύνοδο Κορυφής αποφάσισαν την επιβολή νέων κυρώσεων κατά του Ιράν, στοχεύοντας στην πολεμική του βιομηχανία.
«Θεωρώ ότι τα συμπεράσματα και οι δημόσιες δηλώσεις που έχουν γίνει από Ευρωπαίους ηγέτες αλλά και από την ηγεσία των ΗΠΑ, κατατείνουν ακριβώς στην ανάγκη να πειστεί το Ισραήλ να μην προχωρήσει σε μια κλιμάκωση η οποία θα οδηγήσει στη συνέχεια σε ένα περαιτέρω σπιράλ ακόμη μεγαλύτερης έντασης στη Μέση Ανατολή. Είναι σαφές ότι το Ιράν πρέπει να απομονωθεί για την συμπεριφορά του εις βάρους του Ισραήλ αλλά θα έλεγα και όχι μόνο», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Δημοσκόπηση στο Ισραήλ δείχνει πως 74% των ερωτηθέντων δεν θέλει το Ισραήλ να απαντήσει στο Ιράν, εάν αυτή η επίθεση πλήττει την ασφάλεια της χώρας.
Στη Λωρίδα της Γάζας, οι ισραηλινές δυνάμεις φαίνεται πως εντείνουν τις προετοιμασίες για τη σχεδιαζόμενη χερσαία επιχείρηση στην Ράφα, όπου έχουν βρει καταφύγιο ενάμισι εκατομμύριο άμαχοι.
Οι Παλαιστίνιοι κατηγορούν τον ισραηλινό στρατό για χτυπήματα στην Ράφα, αλλά και στα κεντρικά της Γάζας, με απολογισμό τουλάχιστον 30 νεκρούς και 50 τραυματίες, το τελευταίο 24ωρο.
Συνολικά, 34 χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Γάζα, από την έναρξη των ισραηλινών βομβαρδισμών. Στην πλειονότητά τους, γυναίκες και παιδιά.
Οι ΗΠΑ αρνούνται ότι ενέκριναν χερσαία εισβολή στη Ράφα
Αμερικανοί αξιωματούχοι διέψευσαν κατηγορηματικά δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση Μπάιντεν έδωσε το πράσινο φως στα σχέδια του Ισραήλ να επιτεθεί στη Ράφα με αντάλλαγμα το Ισραήλ να μην επιτεθεί στο Ιράν.