Η Ζωή Απάλλα, καθηγήτρια δερματολογίας στο Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μιλά στην «Ελένη» για την εφηβική ακμή.
Το 85% των εφήβων μεταξύ 14 έως 18 ετών παρουσιάζει ακμή. Στα αγόρια η ακμή εκδηλώνεται με βαρύτερη μορφή. Στα κορίτσια διαρκεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Η εμφάνιση της ακμής σηματοδοτεί και την έναρξη της εφηβείας, όπως εξηγεί η Ζωή Απάλλα, καθηγήτρια δερματολογίας στο Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Η ακμή είναι μια κοινή δερματική πάθηση που αφορά τη χρόνια φλεγμονή στην τριχοσμηγματογόνο μονάδα. Εμφανίζεται με τη δημιουργία λευκών και μαύρων στιγμάτων.
Οι κυριότεροι παράγοντες είναι:
-Διαταραχή της κερατινοποίησης η οποία οδηγεί σε απόφραξη του πόρου του σμηγματογόνου αδένα.
-Αυξημένη παραγωγή σμήγματος από τους σμηγματογόνους αδένες, λόγω της επίδρασης ορμονών (ανδρογόνων) και συσσώρευση του σμήγματος μέσα στο τρίχινο θυλάκιο εξαιτίας της διαταραχής της κερατινοποίησης και απόφραξης.
-Αύξηση του βακτηριδίου propionicbacteriun acnes στην τριχοσμηγματογόνο μονάδα. Τα τριγλυκερίδια μετατρέπονται σε ελεύθερα λιπαρά οξέα τα οποία προκαλούν φλεγμονή.
-Απελευθέρωση υδρολυτικών ενζύμων και στρατολόγηση φλεγμονωδών κυττάρων τα οποία αυξάνουν τη φλεγμονή.
-Σε περίπου 50%, έχει διαπιστωθεί ότι ένας τουλάχιστον από τους γονείς του είχε εκδηλώσει ακμή
Εμφανίζεται σε περιοχές όπου οι σμηγματογόνοι αδένες παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη δραστηριότητα: πρόσωπο, πλάτη, στήθος, ώμοι.
Τρόφιμα που προκαλούν ακμή είναι:
-Αποβουτυρωμένο γάλα
-Πρωτεΐνη ορού γάλακτος
-Δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη
-Η σοκολάτα δεν συνδέεται άμεσα με την ακμή
Η διάγνωση της ακμής είναι κλινική ενώ μπορεί να εμφανιστεί και σε ενήλικες, με ένα ποσοστό που φτάνει το 40% ανάμεσα στις ηλικίες 20-40 ετών.
«Δεν είναι απαραίτητο να έχεις λιπαρό δέρμα για να εμφανίσει ακμή. Συνδέεται αλλά δεν είναι απόλυτο. Είναι και κληρονομική η ακμή. Πολλοί πιστεύουμε πως επειδή έχουμε λίγη ακμή μπορεί να λυθεί το πρόβλημα με καποι8α καλλυντικά αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα λυθεί. Υπάρχει θεραπεία. Το στρες επιδεινώνει την ακμή. Για τη σοκολάτα είναι διφορούμενη τα αποτελέσματα», είπε η κ. Απάλλα.