Ο φωτογράφος, Κοσμάς Κουμιανός, και η ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεύτρια, Μανουσία Κυπραίου, μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για τον ναρκισσισμό.
Τελικά η εποχή μας θρέφει περισσότερους νάρκισσους ή αυτό οφείλεται στα social media;
Ο ναρκισσισμός είναι μία λέξη που χρησιμοποιούμε με μεγάλη ευκολία, σκεφτόμαστε όμως, τον εαυτό μας όταν την λέμε;
Ο φωτογράφος, Κοσμάς Κουμιανός, μιλώντας στο «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη, αναφέρθηκε στο ατύχημα που είχε πριν από μερικά χρόνια, το οποίο οδήγησε στο να υποβληθεί σε επεμβάσεις στο πρόσωπο.
«Ο ναρκισσισμός έχει δύο πόλους. Το ένα είναι της ψυχικής διαταραχής και από την άλλη να είναι λίγο πιο εγωκεντρικός ή αν ασχολείται λίγο περισσότερο με τον εαυτό του ο άλλος. Δεν μπορεί να ζήσει χωρίς να έχει τα φώτα πάνω του. Έχει συμβεί ένας φωτογραφιζόμενος να έχει πάθει κρίση πανικού επειδή δεν του άρεσε πώς έβγαινε. Είχα ένα ατύχημα και όταν ξύπνησα είδα ανθρώπους να κλαίνε. Ζητάω να πάω τουαλέτα και δεν με αφήνουν. Τελικά με άφησαν και όταν πήγα τουαλέτα είδα στον καθρέφτη. Και μπήκαν στο ζύγι δύο πράγματα. Επιλέγω το ότι ζω ή πώς θα φαίνομαι;».
Η ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεύτρια, Μανουσία Κυπραίου, είπε πως ναρκισσισμός είναι όλοι έχουμε κάποια στοιχεία ναρκισσισμού αλλά είναι κάτι άλλο η ναρκισσιστική διαταραχή.
«Οι ναρκισσιστές δεν μπορούν να καταλάβουν το πώς η συμπεριφορά τους μπορεί να δημιουργήσει κακό στους άλλους ενώ υπάρχει και έντονη επιθυμία για επιβεβαίωση. Δεν μπορούν να ταυτιστούν με το συναίσθημα του άλλου. Για να υπάρξει σχέση με νάρκισσο πρέπει να αισθάνεται πως είσαι τέλειος».
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα δημιουργείται στο ίδιο το άτομο που είναι νάρκισσος. Νιώθει πολύ άσχημα εξωτερικά με την εικόνα τους και αυτό που κάνει είναι ένα αντιστάθμισμα. Οι γονείς μέσα στην αγωνία τους να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση, το παρακάνουν. Πολλές φορές βάζουμε τα παιδιά στη λογική της αναμέτρησης. Πολλές φορές οι γονείς όταν έχουν ένα χαρισματικό παιδί, επενδύουν πολλά πάνω του και το παιδί εγκλωβίζεται σε αυτήν την εικόνα».
Για τους ναρκισσιστές η τελειότητα είναι την πρώτη γραμμή, δεν αντέχουν το παραμικρό ψεγάδι. Έχουν έντονη ανάγκη για προσοχή, θέλουν οι άλλοι να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις τους άμεσα, νιώθουν πως οι άλλοι τους φθονούν αλλά ταυτόχρονα φθονούν και εκείνοι, εξηγεί η κ. Κυπραίου.
«Δεν μπορούν να αποδεχτούν πως κάνουν λάθος. Επίσης, έχουν πολλές ανάγκες στις οποίες κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να τις καλύψει. Οι ερωτικές σχέσεις είναι ο πιο συχνός λόγος που ένας νάρκισσος πάει στον ψυχολόγο. Οι νάρκισσοι βρίσκουν άτομα που και οι ίδιοι εξιδανικεύουν».
Σε σχέση με το εάν μπορεί να θεραπευτεί ο ναρκισσισμός, η κ. Μανουσία Κυπραίου εξηγεί πως μπορούν να κάνουν θεραπεία και να βοηθηθούν.
«Το δύσκολο είναι επειδή δεν καταλαβαίνουν πως έχουν πρόβλημα ή το νιώθουν πολύ υποτιμητικό να πάνε», κατέληξε.