Τελευταίες πινελιές για τον διάσημο ρουκετοπόλεμο της Χίου, καθώς οι ενορίες Αγίου Μάρκου και Παναγίας Ερειθιανής στον Βροντάδο ετοιμάζονται και φέτος για το μοναδικό υπερθέαμα.
Εκρηκτικά έθιμα
Το έθιμο του ρουκετοπόλεμου στον Βροντάδο της Χίου κρατάει από την τουρκοκρατία. Ένα έθιμο που συγκεντρώνει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες, ακόμη και από το εξωτερικό, οι οποίοι το βράδυ της Ανάστασης συρρέουν για να θαυμάσουν τις μοναδικές εικόνες.
Το εντυπωσιακό αυτό έθιμο, που κατά καιρούς έχει συγκεντρώσει και διεθνές ενδιαφέρον, έχει φανατικούς υποστηρικτές, αλλά συναντά και κάποιες αντιδράσεις από κατοίκους.
«Πρόκειται για μία διαδικασία χωρίς κανέναν έλεγχο και είναι ξεκάθαρα θέμα τύχης που δεν έχουμε θρηνήσει άνθρωπο».
Με ένα ειδικό συρματόπλεγμα έχουν θωρακιστεί οι εκκλησίες, τα σπίτια και τα καταστήματα.
«Φοβόμαστε πιο πολύ τα αδέσποτα, τα βεγγαλικά και τις αδέσποτες ρουκέτες που πέφτουν από εδώ και εκεί», λέει ο αντιδήμαρχος Ομηρούπολης, Πέτρος Μαθιούδης
Μετά από τον ρουκετοπόλεμο, οι ζημιές καταγράφονται και όπου χρειάζεται οι κάτοικοι, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, αποζημιώνονται.
Αγρίνιο
Οι κύλινδροι γέμισαν με μπαρούτι, το φυτίλι άναψε και η κεντρική πλατεία του Αγρινίου πήρε «φωτιά».
Οι αυτοσχέδιες εκρηκτικές κατασκευές, τα χαλκούνια, προσέφεραν εντυπωσιακό θέαμα και φέτος, σε ένα έθιμο που κρατάει από την τουρκοκρατία.
Οι χαλκουνάδες τα κρατούν στο χέρι, έχοντας φροντίσει να τα γεμίσουν με το κατάλληλο μείγμα μπαρουτιού για μεγαλύτερη ασφάλεια.
Κάθε Μεγάλη Παρασκευή, μετά τη συνάντηση των Επιταφίων στην κεντρική πλατεία της πόλης, οι Αγρινιώτες απολαμβάνουν το εκρηκτικό έθιμο το οποίο περνάει από γενιά σε γενιά.
«Οι Χαλκουνάδες του Αγρινίου το προετοιμάζουν πολύ καιρό πριν. Αυτή η τέχνη μεταφέρεται από γενιά σε γενιά. Πάντα αφήνουμε πολύ μεγάλες αποστάσεις για να κρατούνται τα μέτρα ασφαλείας», λέει ο δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου.