Μέρα απόλυτου πένθους για την Ορθοδοξία χθες, Μεγάλη Παρασκευή, με πλήθος πιστών να συμμετέχουν στην περιφορά των επιταφίων.
Κατάνυξη
Βουβός θρήνος και κλίμα κατάνυξης. Την κατανυκτική τελετή του επιταφίου θρήνου και της περιφοράς του Επιταφίου, βίωσαν χιλιάδες πιστοί σε όλη τη χώρα.
Χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και παρουσία πλήθους πιστών, εκπροσώπων της κυβέρνησης, των Ενόπλων Δυνάμεων και των σωμάτων Ασφαλείας, έγινε η περιφορά του Επιταφίου της Μητρόπολης Αθηνών.
Χιλιάδες πιστοί και στο κέντρο του Πειραιά για την περιφορά του Επιταφίου, σε κλίμα κατάνυξης και συγκίνησης.
Οι Επιτάφιοι του καθεδρικού ιερού ναού Αγίας Τριάδος Πειραιώς, του μητροπολιτικού ιερού ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πειραιώς και του ιερού ναού Αγίου Σπυρίδωνος, Πολιούχου Πειραιώς, συναντήθηκαν στο Δημοτικό Θέατρο.
Στη Θεσσαλονίκη, για πρώτη φορά οι επιτάφιοι από πέντε εμβληματικούς ναούς της πόλης βρέθηκαν μαζί στο ίδιο σημείο.
Οι πιστοί ακολούθησαν την πομπή των μεγάλων Παθών και είχαν την ευκαιρία να ζήσουν τη μοναδική στιγμή.
Πιο νωρίς, στις 17.00 το απόγευμα, περιφορά έκανε και ο επιτάφιος του Αγίου Μηνά στη Θεσσαλονίκη, ο προστάτης των εμπόρων.
Συγκινητικές στιγμές έζησαν οι πιστοί στην Πρίγκηπο της Κωνσταντινούπολης που παρακολούθησαν την περιφορά του Επιταφίου. Περισσότεροι από 300 Έλληνες συνόδευσαν τον επιτάφιο στην περιφορά του, ψάλλοντας όλοι μαζί το «Ω Γλυκύ Μου Έαρ».
Στο Καμίνι Ύδρας, σύμφωνα με το έθιμο, που ξεκίνησε από σφουγγαράδες, η πομπή του Επιταφίου κατέληξε στη θάλασσα. Η περιφορά γίνεται νωρίτερα για να μπορέσουν οι επισκέπτες του νησιού να απολαύσουν το ξεχωριστό έθιμο.
Στο Τολό Αργολίδας, οι νέοι του χωριού μεταφέρουν τον Επιτάφιο μέσα στη θάλασσα. Μέσα στη φουρτουνιασμένη θάλασσα και ο επιτάφιος στο Καστράκι της Νάξου.
Στο Αγρίνιο, μετά την καθιερωμένη «συνάντηση» των Επιταφίων στην κεντρική πλατεία, δράση ανέλαβαν οι χαλκουνάδες. Η νύχτα έγινε μέρα και πλήθος κόσμου παρακολούθησε το φαντασμαγορικό θέαμα. Η παράδοση κρατά από την εποχή της τουρκοκρατίας όταν οι χριστιανοί προσπαθούσαν να τρομάξουν τους κατακτητές για να κάνουν απερίσπαστοι την περιφορά του Επιταφίου.
Το έθιμο της καύσης του Ιούδα αναβίωσε και φέτος στην Εύβοια στην πλατεία του Αλμυροποτάμου αλλά και στη Νέα Χιλή της Αλεξανδρούπολης.