Μία ανάσα πριν τη συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν και του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα, το κλίμα στα ελληνοτουρκικά παραμένει θετικό.
Ενδεικτικό στοιχείο αποτελεί η δήλωση του Ερντογάν πως η Τουρκία προσπαθεί να αυξήσει τους φίλους της. Από την άλλη, βέβαια, παραμένει «πικρή» η γεύση από την μετατροπή της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί, πράγμα το οποίο απαντήθηκε άμεσα από το υπουργείο Εξωτερικών.
Θετικές οι δηλώσεις Ερντογάν
«Η Τουρκία προσπαθεί να αυξήσει τους φίλους της και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που δεν μπορεί να λύσει με τις χώρες της περιοχής», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στην Άγκυρα.
Αναφέρθηκε στις επισκέψεις του σεΐχη του Κουβέιτ και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία.
H ατζέντα των συνομιλιών
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο που θα συζητηθεί μεταξύ των δύο ηγετών είναι η πορεία της υλοποίησης των 15 και πλέον συμφωνιών που έχουν υπογραφεί μεταξύ των δύο χωρών. Θα συζητηθούν και θα υπογραφούν και άλλες συμφωνίες, για τη συνδρομή στην πολιτική προστασία αλλά και τη δημιουργία ενός ελληνοτουρκικού επιχειρηματικού συμφώνου.
Ακόμη, αναμένεται να γίνει αναφορά στο Μεταναστευτικό.
Ένα από τα «αγκάθια» είναι η απόφαση του Ερντογάν να μετατρέψει τον βυζαντινό ναό της Μονής της Χώρας σε τζαμί. Η Μονή της Χώρας, γνωστή σήμερα ως Καριγιέ Τζαμί, υπήρξε ελληνικό χριστιανικό μοναστήρι στην Κωνσταντινούπολη που μετατράπηκε από τους Οθωμανούς σε τζαμί κατά το 16ο αιώνα και από το 1958 λειτουργεί ως μουσείο.
Άμεση ήταν η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Σε ανακοίνωση του, το ΥΠΕΞ αναφέρει:
«H απόφαση των Τουρκικών Αρχών για την έναρξη της λειτουργίας της Μονής της Χώρας ως μουσουλμανικού τεμένους συνιστά πρόκληση για τη διεθνή κοινότητα καθώς αλλοιώνει και προσβάλλει τον χαρακτήρα της ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO ανήκον στην ανθρωπότητα».
«Η διατήρηση του οικουμενικού χαρακτήρα μνημείων και η τήρηση των διεθνών προτύπων προστασίας της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί σαφή διεθνή υποχρέωση που δεσμεύει όλα τα κράτη», προσθέτει το ελληνικό ΥΠΕΞ.