Η χώρα μας ειναι ανοιχτη στον διάλογο έχει χαράξει όμως και τις κόκικινες γραμμές της, που δεν θα περάσει.
Με στόχο τη διατήρηση των ήρεμων νερών ο χρόνος ήδη μετράει αντίστροφα για την επικείμενη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα στις 13 Μαΐου και τη συνάντηση του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Αθήνα και Άγκυρα είδαν σαν αφορμή τους σεισμούς του 2023 στην Τουρκία προκειμένου να επιχειρήσουν μία αλλαγή σελίδας στις σχέσεις τους, τερματίζοντας την ένταση στο πεδίο, αλλά και την πολεμική ρητορική.
Επί σειρά μηνών μάλιστα δεν υπήρξε καμία αναφορά από τούρκο αξιωματούχο που θα μπορούσε να «προκαλέσει» την ελληνική πλευρά. Στο πλαίσιο του άτυπου μορατόριουμ που ίσχυσε δε μετά τους σεισμούς μηδενίστηκαν υπερπτήσεις και παραβιάσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο της ηρεμίας πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβριο η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα και το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας.
Όπως καθίσταται σαφές Αθήνα και Άγκυρα διατηρούν τις θέσεις και τις κόκκινες γραμμές τους, κάτι που μέχρι σήμερα δείχνει να επιτυγχάνεται.
Ακόμα και αν μετά από ένα χρόνο και κάτι η Τουρκία έχει αρχίσει ξανά να προχωρά σε δηλώσεις που ενοχλούν την Αθήνα, οι οποίες ωστόσο όπως παραδέχεται η ελληνική πλευρά βασίζεται στις πάγιες θέσεις και διεκδικήσεις της Άγκυρας, από τις οποίες δεν έχει δηλώσει ότι υποχωρεί.
Στα ζητήματα που προκάλεσαν πρόσφατα την αντίδραση της Αθήνας ήταν τόσο οι αιτιάσεις της Τουρκίας με αιχμή τις εξαγγελίες για τα θαλάσσια πάρκα, στο πλαίσιο της «Διάσκεψης για τους Ωκεανούς», αλλά και η ανακοίνωση της λειτουργίας της Μονής της Χώρας ως τέμενος. Ένα ζήτημα που αφορά όχι μόνο την Ελλάδα αλλά την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.
Τα ζητήματα που απασχολούν και ενοχλούν τις δύο πλευρές ενδεχομένως να τεθούν στη συνάντηση των ηγετών, ωστόσο Αθήνα και Άγκυρα δηλώνουν αποφασισμένες να διατηρήσουν το καλό κλίμα.