Μετά τον σάλο από την απαράδεκτη απόφαση Ερντογάν να κάνει τζαμί την Μονή της Χώρας, ο πρωθυπουργός σήκωσε το γάντι και έστειλε μήνυμα στον πρωθυπουργό της Τουρκίας.
Η μετατροπή σε τέμενος της «Μονής της Χώρας» στην Κωνσταντινούπολη γίνεται μάλιστα παραμονές της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Τουρκία με την Αθήνα να κάνει λόγο για μία απολύτως καταγγελτέα κίνηση.
Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει το θέμα κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία και τη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως το έθεσε και το υπουργείο Εξωτερικών για το μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO που ο Ερντογάν, σε συνέχεια με αυτό που έγινε με την Αγιά Σοφιά μετατρέπει σε Τέμενος, κλείνοντας το μάτι στο ακραίο ισλαμιστικό εκλογικό ακροατήριό του.
Στην Αθήνα τονίζουν άλλωστε ότι δεν υπάρχει κανένας κατευνασμός, σύμφωνα με newsit.gr.
Η εκκλησία του Αγίου Σωτήρος εν τη Χώρα, το καθολικό του πάλαι ποτέ μοναστικού συγκροτήματος, χρονολογείται από τον 6ο αιώνα μ.Χ., ενώ τα μοναδικά ψηφιδωτά και τοιχογραφίες της φιλοτεχνήθηκαν τον 14ο αιώνα, από το 1305 έως το 1320, επί βασιλείας Παλαιολόγων.
«Συνιστά πρόκληση για τη διεθνή κοινότητα καθώς αλλοιώνει και προσβάλλει τον χαρακτήρα της ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.
Η τεράστια σημασία του μνημείου της Μονής
Πρόκειται για το μνημείο με τα περισσότερα και πλέον περίτεχνα βυζαντινά ψηφιδωτά που διασώζεται στην Κωνσταντινούπολη, μαζί με την Αγία Σοφία και τη Μονή της Παμμακάριστου, που επίσης λειτουργεί ως τέμενος με την ονομασία Φετχιγέ.
Η Αγία Σοφία είχε επίσης αποδοθεί στη μουσουλμανική θρησκευτική λατρεία το 2020. Η Μονή της Χώρας μετατράπηκε σε τζαμί το 1511, 58 χρόνια μετά την Άλωση της Πόλης. Ωστόσο, με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Τουρκίας, το 1945 έγινε μουσείο.
Μετά την απόφαση αυτή, ειδικοί από τις ΗΠΑ εκτέλεσαν τεράστιο έργο αποκατάστασης και συντήρησης των ψηφιδωτών και νωπογραφιών, ξηλώνοντας σοβάδες που τα κάλυπταν. Οι εργασίες, που ξεκίνησαν το 1948, ολοκληρώθηκαν δέκα χρόνια αργότερα, το 1958.
Όμως το 2019 το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας ακύρωσε την απόφαση του 1945 και, έναν χρόνο αργότερα, ο πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε ότι το μνημείο θα λειτουργήσει ξανά ως τζαμί.
Η ατζέντα Μητσοτάκη – Ερντογάν
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Χριστίνας Κοραή, το ταξίδι του πρωθυπουργού αναμένεται να είναι αυθημερόν.
Όπως είπε η δημοσιογράφος, στην ατζέντα των συζητήσεων θα είναι η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί, αλλά και το να διδάσκεται στα σχολεία η «Γαλάζια Πατρίδα».