Aντιμέτωπες με το σοβαρότερο ρήγμα στην ιστορία των διμερών τους σχέσεων βρίσκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε συνέντευξή του στο CNN προειδοποίησε το Τελ Αβίβ ότι σε περίπτωση που προχωρήσει στην χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταματήσουν τις αποστολές βαρέων όπλων προς τη χώρα.
Μέσα στη νύχτα άνθρωποι βγάζουν τους συγγενείς τους από τα ερείπια. Άνδρες και γυναίκες ψάχνουν για επιζώντες κάτω από τα συντρίμμια.
Μόνο σε μία γειτονιά στο κεντρικό τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά.
Ο απεσταλμένος του Mega Μαρίνος Αλειφέρης βρέθηκε στο συνοριακό πέρασμα του Κερέμ Σαλόμ, που οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν αποκλείσει απαγορεύοντας την πρόσβαση στην περιοχή.
Την ίδια ώρα το Τελ Αβίβ συγκεντρώνει στρατεύματα στο νότιο Ισραήλ προετοιμάζοντας τη χερσαία επιχείρηση στην πόλη, μεταδίδει ο Μαρίνος Αλειφέρης.
Ο ισραηλινός στρατός αναπτύσσεται συνεχώς στη Νότια Λωρίδα της Γάζας, στο Κερέμ Σαλόμ. Δυνάμεις οι οποίες έρχονται από πολλά μέρη αναπτύσσονται έτσι ώστε όταν δοθεί το πράσινο φως για την χερσαία επιχείρηση μέσα στη Λωρίδα της Γάζας και συγκεκριμένα στην πόλη της Ράφα να είναι έτοιμοι να επιχειρήσουν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.
Φρένο στα σχέδια του Ισραήλ επιχειρεί να βάλει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που απείλησε με παύση της αποστολής όπλων σε περίπτωση που ο IDF εισβάλει στη Ράφα.
«Άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Γάζα από αυτές τις βόμβες και από τα άλλα μέσα που χρησιμοποιούν σε κατοικημένες περιοχές. Έχω ξεκαθαρίσει ότι αν μπουν στη Ράφα – δεν έχουν μπει ακόμη στη Ράφα – δεν θα τους παραδώσω τα όπλα που χρησιμοποιούνταν πάντα εναντίον της Ράφα, εναντίον των πόλεων», ανέφερε ο Τζο Μπάιντεν.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απάντησε έμμεσα στις δηλώσεις Μπάιντεν με ένα απόσπασμα ομιλίας που έκανε πριν από λίγες μέρες.
«Σήμερα αντιμετωπίζουμε και πάλι εχθρούς που είναι αποφασισμένοι να μας καταστρέψουν. Λέω στους ηγέτες του κόσμου πως καμία πίεση, καμία απόφαση από οποιοδήποτε διεθνές βήμα, δεν θα σταματήσει το Ισραήλ από το να υπερασπιστεί τον εαυτό του», ανέφερε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
Οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου προκάλεσαν πολιτικό σεισμό στο Ισραήλ. O πρέσβης της χώρας στον ΟΗΕ έκανε λόγο για δύσκολη και απογοητευτική δήλωση του Μπάιντεν. Mε αναρτήσεις τους οι ακροδεξιοί εταίροι του Νετανιάχου χαρακτήρισαν τον Αμερικανό πρόεδρο ως φίλο της Χαμάς.
Σε ρόλο πυροσβέστη ο πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ έσπευσε να χαρακτηρίσει ως ανεύθυνη και προσβλητική την κριτική στον Αμερικανό πρόεδρο.
Μέσα σε αυτό το κλίμα η Χαμάς απέσυρε την αντιπροσωπεία της από το Κάιρο λέγοντας ότι οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Ράφα και η κατάληψη του συνοριακού περάσματος είχαν ως στόχο να εμποδίσουν την επίτευξη συμφωνίας για εκεχειρία. Λίγο αργότερα αποχώρησαν και οι εκπρόσωποι του Ισραήλ.
Εν τω μεταξύ χιλιάδες Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν τη Ράφα υπό το φόβο ότι το Ισραήλ θα εισβάλλει στην πόλη. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ 80.000 άμαχοι έχουν μετακινηθεί προς βόρειες περιοχές μέσα σε τρεις ημέρες.
Η πρώτη αντίδραση του Ισραήλ στην αυστηρή προειδοποίηση Μπάιντεν
Σύμφωνα με αξιωματούχους του ισραηλινού στρατού, τονίζεται πως το Ισραήλ έχει τον κατάλληλο εξοπλισμό και αποθέματα υποδομών ώστε να πραγματοποιήσουν την επιχείρηση μέσα στην Ράφα, ακόμα κι εάν οι ΗΠΑ δεν στείλουν όπλα.
Διεθνή μέσα αναφέρουν πως ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου δεν φαίνεται ότι θα προχωρήσει σε εκεχειρία εάν η Χαμάς δεν δώσει πίσω τους όμηρους.