Το Nemo από την Ελβετία «έσπασε τον κώδικα» της Eurovision. Το τραγούδι ενθουσίασε, συγκίνησε και ξεσήκωσε το κοινό.
Ήταν η εμφάνισή που κέρδισε eurofans και επιτροπές.
Σκηνική παρουσία, τραγούδι και μια εξαιρετική φωνή ήταν τα συστατικά του κώδικα που έστεψαν το Nemo νικητή.
Από την αρχή της ψηφοφορίας ήταν ξεκάθαρο ότι η Ελβετία βρισκόταν σε τροχιά νίκης. Τα 12άρια έπεσαν βροχή, αν και εκείνο που πανηγύρισε περισσότερο ήταν αυτό της Ελλάδας, αγκαλιά με τη Μαρίνα Σάτι.
Τελικά συγκέντρωσε 591 βαθμούς και κέρδισε το διαγωνισμό. Εκτός όμως από τον «κώδικα» έσπασε και το τρόπαιο. Το Nemo απειλήθηκε μόνο μια στιγμή στη βραδιά από την Κροατία.
Το τραγούδι ήταν εκείνο που ξεσήκωσε περισσότερο την αρένα στο Μάλμε και τελικά κατέκτησε τη δεύτερη θέση. Στην τρίτη θέση βρέθηκε η Ουκρανία που πήρε μια από τις υψηλότερες βαθμολογίας από το κοινό.
Η ερμηνεία του τραγουδιστή από τη Γαλλία ήταν εκείνη που συγκίνησε περισσότερο το κοινό. Το τραγούδι που μιλούσε για την αγάπη και τον έρωτα ήρθε δεύτερο στις ψήφους της επιτροπής και κατέλαβε τελικά την τέταρτη θέση.
Η Μαρίνα Σάττι και το «Ζάρι»
Η Μαρίνα Σάτι τα έδωσε όλα πάνω στη σκηνή. Το «Ζάρι» της όμως δεν ενθουσίασε τις επιτροπές. Πήρε μόνο ένα 12άρι από την Ελβετία και χρειάστηκαν οι ψήφοι του κοινού για την ανεβάσουν στην 11η θέση.
Μάλιστα, η κάμερα έπιασε τα μέλη της επιτροπής να προσπαθούν να παρηγορήσουν τη Μαρίνα Σάτι, στη διάρκεια της ψηφοφορίας των επιτροπών όταν η Ελλάδα ήταν ακόμη πολύ χαμηλά στη βαθμολογία.
Οι αποδοκιμασίες
Ο φετινός διαγωνισμός όμως θα μείνει στην ιστορία για τις πρωτοφανείς αντιδράσεις και αποδοκιμασίες μέσα και έξω από την αρένα.
Ήταν η πιο πολιτικοποιημένη Eurovision. Η παρουσία του Ισραήλ μετέτρεψε τη διοργάνωση σε μια πεδίο διαμαρτυρίας υπέρ της Παλαιστίνης. Οι φωνές και οι αποδοκιμασίες στο στάδιο ξεκίνησαν πριν ακόμη ανοίξει η αυλαία.
Τα πράγματα έγιναν χειρότερα μετά τον αποκλεισμό της Ολλανδίας, που αποκλείστηκε μετά τη συνέντευξη Τύπου, με τα Μέσα να αναφέρουν ότι σημειώθηκε περιστατικό με πρόσωπο της παραγωγής. Κάτι που δεν έπεισε τους eurofans, που θεώρησαν ότι η EBU τιμωρεί όσες χώρες εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους με το Ισραήλ.
Μάλιστα, όσο η εκπρόσωπος του Ισραήλ ετοιμαζόταν για την εμφάνισή της, η αρένα τραγουδούσε το τραγούδι του Ολλανδού καλλιτέχνη. Οι αποδοκιμασίες συνεχίστηκαν τόσο κατά τη διάρκεια του τραγουδιού. Όσο και στην ψηφοφορία, όταν το Ισραήλ έλαβε υψηλή βαθμολογία από τους τηλεθεατές.
To κόκκινο πανί, πάντως, ήταν ο εκπρόσωπος της EBU. Το κοινό τόσο όταν άνοιξε την ψηφοφορία όσο κι όταν παρουσίασε τη βαθμολογία για λογαριασμό της αποκλεισμένης Ολλανδίας ξεσήκωσε το στάδιο από τις διαμαρτυρίες.
Ακόμη και ο νικητής Nemo «έριξε τα καρφιά του» προς την EBU αμέσως μόλις στέφθηκε νικητής.
Για πρώτη φορά η λάμψη, το τραγούδι και οι μελωδίες επισκιάστηκαν από τις έντονες διαμαρτυρίες, με τους eurofans πλέον να απαιτούν από την EBU να «σπάσει τους κώδικες» και να φέρει και πάλι ειρήνη στη σκηνή της Eurovision.
Η «καθηλωτική» Ελβετία με τα είκοσι δύο 12αρια και το «θρίλερ» της ψηφοφορίας του κοινού
Η Ελβετία σάρωσε στη βαθμολογία καθώς κατάφερε να αποσπάσει είκοσι δύο 12αρια.
Συγκεκριμένα, απέσπασε 591 βαθμούς, εκ των οποίων 365 από τις επιτροπές και 226 από το κοινό.
Το κοινό ψήφισε τις εξής χώρες:
Κροατία : 337
Ισραήλ : 323
Ουκρανία : 307
Γαλλία : 227
Ελβετία : 226
Η Μαρίνα Σάττι πήρε ένα 12αρι από την Ελβετία. Συνολικά πήρε 126 βαθμούς, 41 από τις επιτροπές και 85 από το κοινό.