Τα δύσκολα παιδικά χρόνια, η ζωή και ο δρόμος προς την επιτυχία.
Αγέρωχος, έπιανε το μικρόφωνο και χάριζε απλόχερα τη τεράστια λαϊκή φωνή του. Γνώριζε καλά πως «ο λαός τραγούδι θέλει». Γεννήθηκε το 1935 στη Νιγρίτα Σερρών από γονείς προσφυγές.
Λίγο μετά τα 10 του χρόνια ορφάνεψε από πατέρα. Σε ηλικία 14 ετών, γνώρισε τη Γεωργία, τη γυναίκα της ζωής του. Μαζί έκαναν 4 παιδιά.
«Είναι πολύ συγκινητικό που ακόμα και μετά από 34 χρόνια, θυμούνται τον πατέρα μας», είπε ο Στέλιος Διονυσίου.
«Μία μέρα που ήμουν στο καμαρίνι, τον χαιρέτησα πριν βγει στην πίστα και όταν γύρισε μου λέει ‘πότε ήρθες;’. Ήταν προσηλωμένος στη δουλειά του», είπε ο Άγγελος Διονυσίου.
«Ένας κύριος γονάτισε και του είπε ‘βασιλιά μου, πατριάρχη μου’. Μετά από πολλά χρόνια κατάλαβα γιατί λένε έτσι τον πατέρα μου», πρόσθεσε ο Στέλιος Διονυσίου.
Το 1960 κατεβαίνει στην Αθήνα για να κυνηγήσει το όνειρό του και γνωρίζει τον Ζαμπέτα, τον Μπιθικώτση και τη Ρίτα Σακελλαρίου. Η φωνή του στη ταινία ‘Ορατότης μηδέν’ τοποθέτησαν το ‘βρέχει φωτιά στη στράτα μου’ στο πάνθεον των λαϊκών τραγουδιών.
Ο Χρήστος Νικολόπουλος είπε:
«Το 1972 γνωρίστηκα με τον Στράτο Διονυσίου στα ‘’Παλιά δειλινά’’. Δεν ήθελε να αλλάξεις τα τραγούδια του. Τα παιδιά του είναι άξιοι συνεχιστές του».
Τον Σεπτέμβριο του 1973 εμπλέκουν το όνομα του σε υπόθεση εξάρθρωσης κυκλώματος ουσιών. Το 1975 καταδικάζεται σε 3 χρόνια φυλάκιση. Το 1976 αποφυλακίζεται, μετά από χάρη που του απένειμε ο τότε πρόεδρος Κων/νος Τσάτσος.
Ένιωσε πως η καριέρα του έχει τελειώσει. Επιστρέφει στη δισκογραφία το 1980, με το άλμπουμ «Υποκρίνεσαι».
Ο Θανάσης Πολυκανδριώτης είπε:
«Ο δίσκος ‘Υποκρίνεσαι’ δε πουλούσε αρχικά. Αρχές Γενάρη ο δίσκος ‘εκτοξεύτηκε’ χάρη στο ‘Τα μάζεψα τα πράγματα’. Ο στρατός για μένα υπήρξε ένα μεγάλο κεφάλαιο. Διασκέδαση χωρίς Στράτο είναι μηδέν».
Το 1987 άνοιξε νυχτερινό κέντρο με το όνομα «Στράτος», στην οδό Φιλελλήνων. Στις 11 Μαΐου του 1990, ο Στράτος ‘τα πήρε όλα και έφυγε’, αλλά δεν μείναμε μονάχοι.