Από το Μητσοτάκης γιοκ στην εντυπωσιακή ηρεμία στο Αιγαίο που αποτιμάται και σε χρήμα.
Το οικονομικό κόστος των παραβιάσεων εκτιμάται ότι το 2022 ξεπέρασε για την Ελλάδα τα 27,6 εκατ. ευρώ, το 2021 τα 13 εκατ. ευρώ και το 2020 τα 20,7 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, το 2023 που οι παραβιάσεις μετά το Μάρτιο μηδενίστηκαν, το κόστος περιορίστηκε σημαντικά αφού μπορεί να υπολογιστεί περί τα 4,3 εκατ. ευρώ, ενώ το 2024 έχει σχεδόν μηδενιστεί, αναλύεται στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο».
Οι δύο ηγέτες το 2021 σε ένα τετ α τετ υπό την σκέπη του ΝΑΤΟ επιχειρούσαν να βάλουν βάσεις ηρεμίας. Αυτή ήταν η τρίτη φορά που είχαν συναντηθεί, πρώτη ήταν Σεπτέμβριος του 2019, στη Νέα Υόρκη μόλις λίγους μήνες μετά την πρωθυπουργοποίηση Μητσοτάκη σε κλίμα κακό που χειροτέρευσε δραματικά ως την δεύτερη το καλοκαίρι του 2020 όταν στο τραπέζι μπήκαν όλες οι πάγιες διαφορές.
Ήταν η πρώτη επικοινωνία ανάμεσα στους δυο ηγέτες ύστερα από πολλούς μήνες και σπάει τον πάγο προκειμένου να αποκατασταθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας στο ανώτατο επίπεδο. Υπενθυμίζεται το ο κ. Ερντογάν κατά την κορύφωση της κρίσης στον Έβρο είχε δηλώσει ότι δεν θέλει να συνομιλεί με τον κ. Μητσοτάκη. Οι δυο ηγέτες συμφώνησαν ότι η ένταση έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα και χρειάζεται αποκατάσταση των διαύλων επικοινωνίας ανάμεσα στις δυο χώρες, αναφέρει το «Το Βήμα».
Το 2022 αυτά τα πλάνα από το γεύμα Ερντογάν στον Μητσοτάκη είναι μεσημέρι Κυριακής και το ρολόι δείχνει 2, η θέα είναι φανταστική και το φαγητό λαχταριστό. Λαβράκι αλατισμένο, χαλβάς πολίτικος με στραγάλι (όχι με σιμιγδάλι), σαλάτα ρόκα.
Τον χαλβά μάλιστα θα διαφημίσει η ίδια η Εμινέ ενώ ο πρωθυπουργός έχει μάλιστα βγάλει και την γραβάτα ο ενθουσιασμός για την θεμελίωση μίας νέας εποχής είναι εμφανής.
Όμως 2 μήνες μετά το πράγμα στραβώνει, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι «δεν υπάρχει πια για μένα Μητσοτάκης» σε μια άνευ προηγουμένου αναφορά στον Έλληνα πρωθυπουργό, γράφουν «Τα Νέα».
Φτάνουμε στον Σεπτέμβρη του 2022, ο «ασθενής», βλέπε ελληνοτουρκικά, δεν παρουσιάζει βελτίωση.
«ΟΗΕ: Δύο ξένοι Μητσοτάκης – Ερντογάν στη δεξίωση του Μπάιντεν. Ο πρωθυπουργός όχι απλά δεν είχε καμία συνομιλία με τον Τούρκο πρόεδρο, αλλά δεν αντάλλαξαν ούτε βλέμμα», περιγράφεται στα «Νέα».
Και ένα μήνα αργότερα στην Πράγα τα ίδια.
«Όπως συνηθίζεται, οι ηγέτες που συμμετείχαν στην άτυπη Σύνοδο, που φιλοξενήθηκε στην Πράγα, έβγαλαν «οικογενειακή φωτογραφία». Πού στάθηκαν Μητσοτάκης και Ερντογάν. Από μακριά και… καθόλου αγαπημένοι ήταν Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην άτυπη Σύνοδο που φιλοξενήθηκε στην Πράγα», γράφουν τα «Νέα».
Τον Ιούλιο του 2023 όμως όλα έχουν αλλάξει.
«Να οικοδομήσουν στο θετικό και να ενεργοποιήσουν κατά το επόμενο διάστημα πολλαπλούς διαύλους επικοινωνίας συμφώνησαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη, σημειώνουν «Τα Νέα».
Μητσοτάκης και Ερντογάν «πάτησαν» restart στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ενδεικτικό του θετικού κλίματος είναι η φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη πως παρόλο που είπε «είμαστε στην αρχή μιας καινούργιας θητείας», «δεν έχω κανένα λόγο αυτή τη στιγμή να αμφισβητήσω την ειλικρίνεια των προθέσεών του».
Ακολουθεί το ραντεβού στην Νέα Υόρκη στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στις 20 Σεπτεμβρίου ο «ασθενής», βλέπε ελληνοτουρκικά, δείχνει σημάδια βελτίωσης.
Δεκέμβρης του 2023, ζούμε μεγάλες ιστορικές στιγμές, ο Ερντογάν μετά από 6 χρόνια ξανά στην Αθήνα η ελληνική φιλοξενία με ντολμαδάκια και καλαμαράκια τον κάνει να στάζει μέλι, το μενού είχε και χαλβά.
Τελευταία επικοινωνία προ 3 μηνών στις 26 του Φλεβάρη όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήκωσε το τηλέφωνο και πληκτρολόγησε τον διεθνή κωδικό για την Τουρκία «0090» και τον προσωπικό αριθμό του Ερντογάν που περιχαρής άκουσε στην άλλη άκρη της γραμμής τον Έλληνα πρωθυπουργό να του εύχεται χρόνια πολλά για τα γενέθλιά του.