«Όποιος εκπροσωπεί μια χώρα θα πρέπει να προσέχει τη συμπεριφορά του», ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου ερωτηθείς για τη στάση της Μαρίνας Σάττι με τα χασμουρητά στη συνέντευξη Τύπου του Ισραήλ όσο και για τις προκλητικές δηλώσεις των χορευτών της που συστήθηκαν ως Έλληνες Τούρκοι της Δυτικής Θράκης.
«Δικαιολογημένες οι αντιδράσεις και ευτυχώς που έγινε επανόρθωση. Μιλάμε για Έλληνες πολίτες χωρίς να αμφισβητείται αυτό και ευτυχώς έγινε επανόρθωση».
Στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο Παύλος Μαρινάκης δέχτηκε σχετική ερώτηση για το αν υπήρχε δυσαρέσκεια στο Μέγαρο Μαξίμου για τα δύο αυτά συμβάντα που προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων.
«Όταν κάποιος εκπροσωπεί μια χώρα, ακόμα και σε έναν μουσικό διαγωνισμό, ταξιδεύει με έξοδα του Έλληνα φορολογούμενου πρέπει να προσέχει τη συμπεριφορά του τη δημόσια εικόνα του και τη συμπεριφορά του γενικότερα».
Είχε προηγηθεί η επίμαχη δήλωση των χορευτών της Σάττι σε κανάλι του Αζερμπαϊτζάν που συστήθηκαν ως Έλληνες Τούρκοι της Δυτικής Θράκης και όχι ως μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας.
«Είμαστε Τούρκοι, Έλληνες. Γεννηθήκαμε στη Γερμανία και ο χορογράφος μας είναι Έλληνας Τούρκος. Είμαστε Έλληνες Τούρκοι από την Δυτική Θράκη».
Λίγες ώρες αργότερα και μετά τον σάλο που προκλήθηκε, ο χορευτής της Σάττι επιχείρησε να ανασκευάσει, να ζητήσει συγγνώμη και να ισχυριστεί πως υπήρξε λεκτική παρεξήγηση.
«Θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη για την λεκτική παρεξήγηση. Όταν είπαμε ότι είμαστε “Έλληνες Τούρκοι πολίτες” εννοούσαμε ότι εγώ είμαι Έλληνας πολίτης και ο Hüso Γερμανός πολίτης που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε στη Γερμανία. Προφανώς μιλάμε και τουρκικά και πάντα θέλουμε και ευχόμαστε οι δύο χώρες, η Ελλάδα και η Τουρκία να έχουν ειρήνη».
Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως δύο μήνες πριν σε συνέντευξη στην ΕΡΤ είχαν αναφερθεί και πάλι στην καταγωγή τους από την Δυτική Θράκη, αποφεύγοντας τότε να συστηθούν ως Έλληνες Τούρκοι.
Από την πλευρά της, η Μαρίνα Σάττι υποστήριξε πως το χασμουρητό ήταν τυχαίο γεγονός, πως ουδέποτε ήθελε να προσβάλλει την ισραηλινή εκπρόσωπο και πως αν ήθελε να τοποθετηθεί επίσημα δεν θα διάλεγε αυτόν τον τρόπο.
«Χαζομάρα μου που θεώρησα ότι είχε φύγει το focus από πάνω μου. Αν ήθελα να τοποθετηθώ επίσημα, δεν θα το έκανα έτσι».
Οι Ισραηλινοί πάντως δεν ξέχασαν τη συμπεριφορά της Ελληνίδας τραγουδίστριας και απάντησαν αναλόγως σε βίντεο στα social media.
Οι πρώτες δηλώσεις στο αεροδρόμιο
Με χαμόγελα και καλή διάθεση επέστρεψε η ελληνική αποστολή χτες το απόγευμα στο Ελευθέριος Βενιζέλος, με τη Μαρίνα Σάττι να δηλώνει ικανοποιημένη για την 11η θέση που κατέκτησε στον διαγωνισμό της Eurovision.
«(Από το αποτέλεσμα) είμαστε ικανοποιημένοι, πάνω κάτω αυτό που περιμέναμε συνέβη. Ήταν τεράστια εμπειρία. Θα χρειαστώ 2 χρόνια να αφομοιώσω την Eurovision».
Το παρών χτες στο αεροδρόμιο έδωσε και ο σύντροφος της Μαρίνας Σάττι, δικηγόρος στο επάγγελμα. Στάθηκε διακριτικά στο πλευρό της, όσο εκείνη απαντούσε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.
«Έλαβα 2.500 μηνύματα για ξεμάτιασμα. Τρομερή η στήριξη».
Η ελληνική συμμετοχή δεν έφερε τελικά τα αναμενόμενα αποτελέσματα με πολλούς να ασκούν κριτική για την σκοτεινή σκηνική παρουσία αλλά και το μονοπλάνο, που ίσως δεν ανέδειξε τις δυνατότητες της Μαρίνας Σάττι.
«Ήταν η πρώτη φορά. Είχε πολλές δυσκολίες. Ήταν πιο δύσκολος διαγωνισμός φέτος και είμαι στη Eurovision 20 χρόνια», είπε ο Φωκάς Ευαγγελινός.
Έντονη κριτική δέχτηκαν και οι δύο παρουσιαστές της ΕΡΤ, με τον Ζερόμ Καλούτα να αναφέρει σε δηλώσεις του πως έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν.
«Έχω να σας πω ένα νέο. Το Σαν Μαρίνο δεν είναι νησί. Και κοιτάξτε την τραγουδίστρια της Γεωργίας την είπα λιοντάρι. Μου ήρθε κατευθείαν στο μυαλό το λιοντάρι της Νεμέας μετά σκέφτηκα λαβύρινθο και τα μπέρδεψα λίγο».
Αποθέωση για Νέμο
Ο μεγάλος νικητής της φετινής Eurovision, το Νέμο, γνώρισε την πλήρη αποθέωση στο αεροδρόμιο της Ζυρίχης με μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας να ζητωκραυγάζουν «Υπάρχουμε».
Ο πολυτάλαντος καλλιτέχνης με βαθιά γνώση στη μουσική αυτοπροσδιορίζεται ως non binary- δηλαδή ως μη δυαδικό άτομο. Μάλιστα, το Nemo έγινε το non binary άτομο που κατακτά την κορυφή της Eurovision, πανηγυρίζοντας τον θρίαμβο του με την πολύχρωμη σημαία τους.
Από μικρό παιδί, έπαιζε βιολί, πιάνο και ντραμς, στα 13 του έπαιξε σε μιούζικαλ ενώ το 2015 κατέπληξε τους πάντες στο Ελβετία τραγουδώντας ραπ.
Σήμερα το Νεμο «έσπασε τον κώδικα» και έφερε την πρωτιά στην Ελβετία 36 χρόνια μετά την μοναδική Celine Dion.
Πλέον, μόνο σημαδιακή θεωρείται η επιλογή του Νέμο να φορέσει το ίδιο ακριβώς σύνολο με την Σελίν Ντιόν σε βίντεο κλιπ που ερμήνευε το Code.
«Δεν «έσπασα» μόνο «τον κωδικό». Έσπασα και το τρόπαιο. Και έσπασα και το δάχτυλό μου! Είμαι καλά! Πήρα καινούργιο όμως! Πρακτικά έχω δύο τώρα!».
Η ατελείωτη αυτοκινητοπομπή του Ισραήλ
Αναμφίβολα η συμμετοχή του Ισραήλ βρέθηκε στο επίκεντρο με την αυτοκινητοπομπή που συνόδευε την Γκολάν να συγκρίνεται με εκείνες που συνοδεύουν έναν πλανητάρχη.
Κατά την επιστροφή της η Ισραηλινή εκπρόσωπος πλάνταξε στο κλάμα και χάθηκε στην αγκαλιά των ανθρώπων της.
Ήταν μια επεισοδιακή συμμετοχή για την Εden Golan που δέχτηκε έντονη αποδοκιμασία και γιουχαϊρίσματα στο Μάλμε όμως κατάφερε να κατακτήσει την 5η θέση. Λίγες ώρες πριν μάλιστα συνομίλησε σε βιντεοκλήση με τον Νετανιάχου ο οποίος επεσήμανε πως κράτησε το κεφάλι του Ισραήλ ψηλά στην Ευρώπη.
«Όσο σε αποδοκίμαζαν, εμείς φωνάζαμε douze points».
«Νιώθω τιμή και ευγνωμοσύνη που εκπροσώπησα τη χώρα μου ειδικά αυτούς τους χαλεπούς καιρούς. Τέλος, αφιερώνω τη συμμετοχή μου στο ESC στις φωνές που δεν μπορούμε να ακούσουμε, στους ομήρους – σας περιμένουμε απεγνωσμένα όλους να επιστρέψετε στην πατρίδα σας», είπε η εκπρόσωπος του Ισραήλ.
Η Eurovision έφτασε σε τέταρτο να κάνει 81% στα δυναμικά με τον μέσο όρο να κυμαίνεται στο 71,6%.
Το υπερθέαμα αυτό εκτός από εκατομμύρια τηλεθεατές παρακολούθησαν και πολλά παιδιά με πολλούς να εκφράζουν τους προβληματισμούς τους για ορισμένες ακραίες εμφανίσεις όπως εκείνη των χορευτών της Ισπανίας σε ένα σόου που παρακολουθούν ως επί των πλείστων οικογένειες.
Στο γενικό σύνολο, η Eurovision είχε μέσο όρο 68,6%.