Άνοδο της θερμοκρασίας αναμένουμε τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία και τις προγνώσεις των μετεωρολόγων.
«Γενικότερα θα ανέβει η θερμοκρασία ήδη από την Πέμπτη σε αρκετές περιοχές της χώρας», λέει, μιλώντας στο MEGA, ο δρ. μετεωρολογίας και ερευνητής Εθνικού Αστεροσκοπείου, Γιώργος Παπαβασιλείου.
«Κυρίως στη δυτική και νότια χώρα θα είναι αισθητή η άνοδος της θερμοκρασίας την Πέμπτη και από την Παρασκευή και έως τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα έχουμε υψηλές θερμοκρασίες, θα είμαστε πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, θα ξεπεράσουμε τους 30 βαθμούς Κελσίου σε αρκετές περιοχές. Σίγουρα στα δυτικά, τα νότια και την Κρήτη θα δούμε υψηλές θερμοκρασίες, κοντά στους 34 βαθμούς Κελσίου. Υπάρχει ένα σενάριο για την Παρασκευή και το Σάββατο στις περιοχές της Κρήτης να δούμε και πάνω από 34 βαθμούς αλλά υπάρχει πολύ μεγάλη προγνωστική αβεβαιότητα αυτές τις περιόδους».
«Η ζέστη δε θα μείνει πολύ»
Όπως λέει ο ίδιος:
«Τις προηγούμενες ημέρες είδαμε το κανονικό πρόσωπο της Άνοιξης. Αυτές οι εναλλαγές συνηθίζονται, είναι το κλασικό μοτίβο του καιρού αυτήν την περίοδο. Η ζέστη δε θα μείνει πολύ, φαίνεται από την ερχόμενη Τετάρτη να υποχωρεί η θερμοκρασία».
«Έχουμε μπει σε μια κακή συνήθεια, έχουμε κανονικοποιήσει την αποδοχή των θερμότερων μηνών και πράγματι στον πλανήτη μας τους τελευταίους 12 μήνες βιώνουμε εξαιρετικά ακραία υψηλές θερμοκρασίας. Οι τελευταίοι μήνες ήταν ακραία θερμοί και στη χώρα μας. Για το πώς θα πάει ο υπόλοιπος Μάιος θα το δούμε συνολικά, ωστόσο να τονίσουμε το γεγονός το ότι είχαμε κάποιες φυσιολογικές θερμοκρασίες που μας φάνηκαν ψυχρότερες του κανονικού, δε νομίζω ότι θα διαμορφώσει έναν φυσιολογικό μήνα. Πάλι, αυτός ο Μάιος θα είναι θερμότερος του κανονικού», συμπληρώνει.
Ο ίδιος αναφέρει πως:
«Χοντρικά, οι κανονικές θερμοκρασίες για αυτήν τη εποχή είναι περίνου 25 με 28 βαθμούς και το τρίτο 10ημερο του Μαΐου είναι περίπου κοντά στους 29, οπότε σίγουρα οι 30 – 35 είναι σημαντική διαφορά».
«Το καλύτερο φάρμακο είναι η πρόληψη»
Από την πλευρά του, ο Χρήστος Καραβίτης, καθηγητής διαχείρισης υδάτινων πόρων, σημειώνει:
«Ανεξάρτητα της κλιματικής αλλαγής, η οποία είναι μια διαδικασία που είναι σε εξέλιξη, κάθε καλοκαίρι, στο μεσογειακό κλίμα, είναι η θερμή περίοδος, αυτό δεν αλλάζει. Η έλλειψη βροχοπτώσεων από τον Μάη έως τα τέλη Σεπτεμβρίου είναι ένα γεγονός του κλίματος. Έτσι, όχι απλώς πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, ανεξαρτήτως των φαινομένων, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε τις όποιες ανάγκες έχουμε αφενός σε νερό και αφετέρου τις αλλαγές του περιβάλλοντος».
Όπως επισημαίνει ο ίδιος:
«Το καλύτερο φάρμακο είναι η πρόληψη. Πρέπει να δούμε την αιτία των πυρκαγιών. Χρειάζεται καύσιμη ύλη και η ξηρότητα του κλίματος ευνοεί την καύσιμη ύλη. Το τι συμβαίνει στον αστικό χώρο όσον αφορά τις πυρκαγιές είναι θέμα πρόληψης, αλλά οι μεγάλες πυρκαγιές βρίσκονται εκτός του αστικού ιστού, άρα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Η λήψη των αποφάσεων είναι αυτή που πρέπει να γίνει άμεσα με βάση τις δίκες μας κατευθύνσεις».
Βραδυφλεγείς βόμβες για πυρκαγιές τα ακαθάριστα οικόπεδα
Την ίδια στιγμή που οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το καλοκαίρι που έρχεται, όσον αφορά τις πυρκαγιές, τα ακαθάριστα οικόπεδα συνεχίζουν να αποτελούν βραδυφλεγείς βόμβες έτοιμες να εκραγούν.
Το μπαλάκι ευθυνών για το ποιος πρέπει να καθαρίσει τα οικόπεδα ανάμεσα σε δήμους, περιφέρεια και δασαρχεία δυσχεραίνει την κατάσταση, την ώρα που οι ιδιώτες που δεν καθαρίσουν τα οικόπεδά τους μέχρι τις 31 Μαΐου απειλούνται με βαρύ πρόστιμο.