Ένα διαφορετικό κεφάλαιο άνοιξαν με τη χθεσινή συνάντησή τους στην Άγκυρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ταγίπ Ερντογάν, στέλνοντας το μήνυμα ότι δίπλα στις διαπιστωμένες διαφωνίες μπορούν να γράφουν παράλληλη σελίδα με συμφωνίες.
«Μπορούμε πλέον να καθιερώσουμε αυτή την προσέγγιση της αμοιβαίας κατανόησης, όχι πλέον ως κάποια εξαίρεση, αλλά ως μία παραγωγική κανονικότητα που δεν αναιρείται από τις γνωστές διαφορές στις θέσεις μας», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Όταν ήμουν στην Αθήνα τον Δεκέμβριο, είχα μοιραστεί μαζί σας την πεποίθησή μου ότι δεν υπάρχουν προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας τόσο μεγάλα που να είναι άλυτα», είπε ο Ερντογάν.
Ωστόσο, μεταξύ των διαπιστωμένων διαφωνιών ήταν και το ζήτημα των θαλασσίων πάρκων με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν μάλιστα να το συνδέει σήμερα με αυτό της υφαλοκρηπίδας.
«Είπαμε ότι από τη δική μας σκοπιά δεν πρόκειται για ένα αθώο περιβαλλοντικό σχέδιο, ότι αν προχωρήσει, θα μπει σε θέματα που αφορούν την υφαλοκρηπίδα, η οποία είναι μια κόκκινη γραμμή που μας προβληματίζει και ότι δεν θα το δεχτούμε».
Οι δυο ηγέτες αναμένεται να συναντηθούν τουλάχιστον άλλες τρεις φορές μέσα στο 2024. Συγκεκριμένα:
-9-11 Ιουλίου στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον,
-Τον Σεπτέμβριο στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη,
-Τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας στην Άγκυρα.
Το δείπνο στο λευκό παλάτι
Πηγές της κυβέρνησης αναφέρουν ότι το κλίμα ήταν πολύ καλό και στην κλειστή συνάντηση των δύο ηγετών με την παρουσία μόνο των μεταφραστών τους, κάτι που συνέβη και στο δείπνο, όπου σε μία ξεχωριστή ροτόντα απόλαυσαν αρνίσια παϊδάκια, κεμπάπ και ντολμαδάκια, ενώ η ορχήστρα έπαιζε τουρκικά και ελληνικά τραγούδια όπως η Φραγκοσυριανή.
Λίγο νωρίτερα είχαν διαφωνήσει μπροστά στις κάμερες για τρία θέματα. Το πρώτο ήταν με αφορμή τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στη Χαμάς έκανε λόγο για τρομοκρατική οργάνωση.
Δεύτερο σημείο τριβής αυτό των μειονοτήτων όταν ο Ταγίπ Ερντογάν αποκάλεσε τη μειονότητα στη Θράκη τουρκική.
Τρίτο αγκάθι η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί, με τον Τούρκο Πρόεδρο να διαβεβαιώνει ότι ο χώρος θα είναι επισκέψιμος και τον Έλληνα Πρωθυπουργό να εκφράζει τη δυσαρέσκειά του.
«Πυρά» από την αντιπολίτευση
«Εγώ θα την ανέβαλα τη συνάντηση στη θέση του. Είναι μια πρόκληση και μια προσβολή το να προχωράς σε αυτή τη μετατροπή της Μονής της χώρας σε τζαμί», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης.
«Μην έχουμε αυταπάτες. Εμένα με ενοχλεί όταν η ελληνική κυβέρνηση για επικοινωνιακούς λόγους φτιάχνει ένα αφήγημα που αιωρείται από τη γεωπολιτική πραγματικότητα ή από τις προκλήσεις του μέλλοντος», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.
Το State Department χαιρέτησε την συνάντηση των δύο ηγετών, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ένα 24ωρο μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν πραγματοποιεί επίσκεψη μήνυμα στην Θράκη, για τα 104 χρόνια από την απελευθέρωση της.