Το θέμα της Eurovision με τα χασμουρητά της Μαρίνας Σάττι και τις άστοχες δηλώσεις των χορευτών της φαίνεται πως δεν έχει λήξει για το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο εμφανίζεται ιδιαίτερα δυσαρεστημένο σύμφωνα με δημοσίευμα του «Βήματος».
«Σφόδρα ενοχλημένο είναι το Μέγαρο Μαξίμου (καθώς και το υπουργείο Εξωτερικών) για την Μαρίνα Σάττι που θέλησε να κάνει δική της εξωτερική πολιτική, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη να επανέρχεται χθες στο ζήτημα και να δηλώνει ευθέως πως “όποιος εκπροσωπεί μια χώρα θα πρέπει να προσέχει τη συμπεριφορά του”», αναφέρει το δημοσίευμα του «ΒΗΜΑΤΟΣ».
Οι παρεμβάσεις φαίνεται πως είναι δραστικές, με το Μαξίμου μάλιστα να εισηγείται την επιλογή τραγουδιού με ψηφοφορία κοινού και όχι με απευθείας ανάθεση όπως έγινε στην περίπτωση της Μαρίνας Σάττι.
«Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το Μαξίμου δεν αφήνει το θέμα να ξεχαστεί. Πέραν της μεταφοράς της δυσφορίας του προς την διοίκηση της ΕΡΤ, προτίθεται να εισηγηθεί ώστε ο θεσμός της εγκρίσεως του τραγουδιού να γίνεται πλέον με ψηφοφορία του κοινού και όχι με… απευθείας ανάθεση που κάνει τώρα (δηλαδή κάνει ό,τι θέλει) η ΕΡΤ», αναφέρεται στο δημοσίευμα του «ΒΗΜΑΤΟΣ».
Το κόστος της ελληνικής συμμετοχής
Σύμφωνα με έγγραφο που αναρτήθηκε στη Διαύγεια, το κόστος της ελληνικής συμμετοχής ανέρχεται στα 180.000 ευρώ.
Ακόμα και το booth από το οποίο ο Θανάσης Αλευράς και ο Ζερόμ Καλούτα μετέδωσαν τον διαγωνισμό έπρεπε να ενοικιαστεί από την ΕΡΤ έναντι των 9.870 ευρώ. Μαζί μάλιστα με τα έξοδα των ζωντανών συνδέσεων και της διαμονής στο ξενοδοχείο, κάποιοι υπολογίζουν πως το κόστος της φετινής μας συμμετοχή ξεπέρασε τις 300.000 ευρώ.
Απαντούν στην έντονη κριτική
Ο Ζερόμ Καλούτα, ο οποίος σε ανάρτηση του αποκάλυψε πως δεν έλαβε κάποια αμοιβή για τη μετάδοση, έκανε νέες δηλώσεις για την σκληρή κριτική που έχει δεχτεί, λέγοντας πως η παρουσίαση που έκανε με τον Θανάση Αλευρά ήταν αριστούργημα.
Η Μαρίνα Σάττι από την άλλη όλες αυτές τις μέρες επιχείρησε να πείσει πως με τα χασμουρητά στη συνέντευξη τύπου του Ισραήλ δεν ήθελε να περάσει κάποιο πολιτικό μήνυμα, όπως ο Ολλανδός εκπρόσωπος και το Bambi Thug της Ιρλανδίας.
Το luben μάλιστα καυτηρίασε αυτή την μεταστροφή της Σάττι σε σύγκριση με την εκπρόσωπο της Ιρλανδίας, που όχι μόνο δεν ανασκεύασε αλλά επανήλθε πιο επιθετικά κατά της ΕBU. Κάτω από αυτήν την ανάρτηση του luben μάλιστα απάντησε η ίδια η Μαρίνα Σάττι φανερά ενοχλημένη.
Το βαθμοθηρικό κυνήγι
Όλοι πάγωσαν όταν άκουσαν πως το Ισραήλ, που αποδοκιμάστηκε και γιουχαρίστηκε περισσότερο από κάθε άλλη συμμετοχή, συγκέντρωσε τη δεύτερη υψηλότερη βαθμολογία από το κοινό.
Η αλήθεια πάντως είναι πως οι Ισραηλινοί δεν άφησαν τίποτα στη τύχη τους. Πρώτος πρώτος ο Νετανιάχου από την πρώτη στιγμή επικοινώνησε την αμέριστη συμπαράσταση του στην 20χρονη Γκολάν, αναβαθμίζοντας αυτόματα το ζήτημα σε πολιτικό.
Το Ισραήλ μάλιστα είχε στήσει ολόκληρο μηχανισμό για την προώθηση του τραγουδιού στα social media. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που παρατήρησαν πως στο YouTube το τραγούδι του Ισραήλ εμφανιζόταν ως προτεινόμενο.
Οι προωθητικές ενέργειες μάλιστα ήταν τόσο εξελιγμένες που με τεχνολογία ΑΙ η Γκολάν ζητούσε την ψήφο του κοινού σε διάφορες γλώσσες. Κάπως έτσι τα Ισραήλ κατάφερε να μαζέψει 323 βαθμούς από το κοινό.
Από την άλλη η Ελλάδα δεν κατάφερε να εξαργυρώσει το ντόρο που είχε δημιουργηθεί γύρω από το ΖΑΡΙ, παρά το γεγονός πως φιγουράρει μέσα στα 50 πιο viral βίντεο παγκοσμίως.
Κι ενώ το Ισραήλ ήθελε να στείλει ένα μήνυμα ισχύος, η χώρα μας ήθελε να προμοτάρει τον τουρισμό της, με ορισμένους να ασκούν κριτική πως το βίντεο κλιπ είχε αρκετά καλτ στοιχεία όπως το τζατζίκι, το σουβλάκι και κίονες που δεν αντιπροσωπεύουν την σύγχρονη Ελλάδα.
Θέση για την Eurovision πάντως πήραν και οι αποκλεισμένοι και συγκεκριμένα η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα, που κατακεραύνωσε τη φετινή διοργάνωση.
Τα γεωπολιτικά παιχνίδια φαίνεται πως ήταν αρκετά, παρά τις προσπάθειες των διοργανωτών να αφήσουν την πολιτική έξω από τον θεσμό. Παραδοσιακές συμμαχίες δοκιμάστηκαν, με την επιτροπή της Κύπρου μάλιστα να δίνει περισσότερους βαθμούς στο Ισραήλ από ότι στην Ελλάδα. Εν αντιθέσει με τις επιτροπές, το κοινό σε Ελλάδα και Κύπρο αντάλλαξε παραδοσιακά τα δωδεκάρια του.
Ο Νίκος Συρίγος & Μαρία Μάρκου για την συμμετοχή της Ελλάδας στην Eurovision
O δημοσιογράφος της εκπομπής του MEGA «Χαμογέλα και πάλι» σχολίασε για την φετινή Eurovision «έγινε μια προσπάθεια να φανεί απόλιτικ, ενώ δεν είναι» και σημείωσε για το Nemo που κέρδισε την πρώτη θέση «είναι ένα λαμπερό πλάσμα».
Ειδικά για την ελληνική συμμετοχή επεσήμανε ότι είχε εκφράσει τις ενστάσεις του από την πρώτη στιγμή. «Η Μαρίνα είναι η μεγάλη χαμένη ευκαιρία της Ελλάδας στην Εurovision», είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Συρίγος.
Αναφερόμενος στα χασμουρητά και τις εκφράσεις που πήρε η Μαρίνα Σάττι σημείωσε ο δημοσιογράφος «εγώ πιστεύω ότι η Μαρίνα Σάττι ήθελε να πει κάτι, αλλά δέχθηκε πιέσεις και το πήρε πίσω, κι αυτό ήταν ολέθριο λάθος και στην πλευρά της ψηφοφορίας».
Η Μαρία Μάρκου ή αλλιώς «γυναίκα με τα μαύρα» από το τηλεπαιχνίδι «Chase» του MEGA σχολίασε:
«Η Εurovision είναι ένας θεσμός που δημιουργήθηκε 10 χρόνια μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο σε μία προσπάθεια να ενώσει τα κράτη της Ευρώπης. Είναι ένα συμπεριληπτικός και ξεκάθαρα πολιτικός θεσμός. Η Εurovision εδώ και αρκετά χρόνια παίρνει έντονη πολιτική θέση απέναντι σε ζητήματα ταυτότητας κι ”αγκαλιάζει” θέματα συμπερίληψης».