Η ψυχή του ποντιακού ελληνισμού παραμένει ζωντανή και ζητά δικαίωση με διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των 353 χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου που σφαγιάστηκαν. Εκδήλωση μνήμης και τιμής οργάνωσαν ο Δήμος Πειραιά, η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος και ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων.
Η ποντιακή λύρα δεν σίγησε ποτέ. Η ψυχή του ποντιακού ελληνισμού παραμένει ζωντανή και ζητά δικαίωση με διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των 353.000 Ελλήνων του Πόντου.
Εκδήλωση μνήμης και τιμής οργάνωσαν ο Δήμος Πειραιά, η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος και ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων για τη συμπλήρωση 105 ετών από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στο «Πυρρίχιο Πέταγμα», το εμβληματικό Μνημείο, έργο του εικαστικού Παναγιώτη Τανιμανίδη που ανεγέρθηκε στην πλατεία Αλεξάνδρας το 2017, με δωρεά του Βαγγέλη Μαρινάκη.
Η Φωτεινή Υψηλάντη, πρόεδρος του Δ.Σ. του ομίλου Alter Ego Media δήλωσε: «Να ανασπαλώ ’κ’ επορώ!»: να ξεχάσω δεν γίνεται. Η μνήμη του Ποντιακού Ελληνισμού παραμένει ζώσα και περνά ως πολύτιμο φυλαχτό από γενιά σε γενιά. Ο αγώνας, για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, συνεχίζεται. Είμαστε εδώ! Δεν ξεχάσαμε! Δεν ξεχνάμε! Και δεν θα ξεχάσουμε ποτέ, ώσπου η Ημέρα αυτή Μνήμης να γίνει και Ημέρα Συγνώμης!».
Δρομείς του Πόντου άναψαν τη φλόγα στην εκδήλωση μνήμης και τιμής και το «Πυρρίχιο Πέταγμα» φωταγωγήθηκε συμβολικά σε κόκκινο χρώμα.
Η τελετή ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντος του Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ.
«Μπροστά στο υπέροχο συμβολικό μνημείο, το ”Πυρρίχιο Πέταγμα”, που μάς δώρισε ο ευπατρίδης και μεγάλος ευεργέτης της πόλεως και της Μητροπόλεώς μας ο Πρόεδρος κ. Ευάγγελος Μαρινάκης και ανευρισκόμεθα των μακαρίων εκείνων ψυχών για να πάρουμε ψυχική ευστάθεια», ανέφερε ο Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ.
Ο Γιάννης Μώραλης, δήμαρχος Πειραιά σημείωσε:
«Είναι χρέος μας να διατηρούμε ζωντανή την ιστορική μας μνήμη, ώστε ποτέ στο μέλλον να μην υπάρξουν παρόμοια εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»,
Χοροί, τραγούδια του Πόντου και αφηγηματικά δρώμενα υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του Ηλία Υφαντίδη συγκίνησαν το κοινό γύρω από το μνημείο που αφηγείται καθημερινά πλέον τον ξεριζωμό αλλά και το «πέταγμα» των Ελλήνων του Πόντου από τη μία πατρίδα στην άλλη.