Η εκδότρια, Κατερίνα Γιατζόγλου, και ο κλινικός διαιτολόγος και διατροφολόγος, Μάνος Δημητρούλης, μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας Vita» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για τα αντιοξειδωτικά στη διατροφή μας.
Ένας όρος που χρησιμοποιούμε για να δέιξουμε την υγιεινή πλευρά της διατροφής είναι τα αντιοξειδωτικά.
Η εκδότρια, Κατερίνα Γιατζόγλου, είπε πως από πολύ μικρή ξεκίνησε να ψάχνει τι είναι τα αντιοξειδωτικά.
«Παίρνω και βιταμίνες. Τρώω πολύ λεμόνι και τα φρούτα γενικότερα, όπως βατόμουρα. Αν δεν μου αρέσει όμως, δεν το τρώω. Τα φρούτα τα παίρνω από την λαϊκή ενώ όλα τα υπόλοιπα από το σούπερ μάρκετ. Παίρνω ιχνοστοιχεία και τρώω και πολλά αμύγδαλα».
Ο κλινικός διαιτολόγος και διατροφολόγος, Μάνος Δημητρούλης, εξήγησε πως τα αντιοξειδωτικά φέρνουν σε ισορροπία τις ελεύθερες ρίζες.
«Δεν θέλουμε να τις εξαλείψουμε αλλά τις θέλουμε σε συγκεκριμένη ισορροπία. Όταν επικρατούν οι ελεύθερες ρίζες γίνεται το οξειδωτικό στρες. Στα αντιοξειδωτικά υπάρχουν οι βιταμίνες τα ιχνοστοιχεία, τις πολυφαινόλες και τα καροτονοειδή. Σε μία ισορροπημένη διατροφή υπάρχουν τα αντιοξειδωτικά».
Η Κατερίνα Γιατζόγλου είπε πως μέσα στην ημέρα της θα φάει σίγουρα κάτι πράσινο, θα φάει φρούτα ενώ κάθε μέρα τρώει ανάλατα αμύγδαλα.
«Αν επιλέγουμε καθημερινά έντονα χρώματα στη διατροφή μας καλύπτουμε τα βασικά αντιοξειδωτικά. 2-4 μερίδες φρούτων πρέπει να τρώμε καθημερινά ενώ στα λαχανικά 4-5 κούπες λαχανικών. Στους ρυθμούς της καθημερινότητας δεν προλαβαίνουμε πολλές φορές να προσέχουμε τόσο».
Σε σχέση με τα συμπληρώματα, ο ειδικός είπε πως τα αντιοξειδωτικά ως συμπληρώματα δεν έχουν καλή απορρόφηση στον οργανισμό.
«Δεν είναι αποτελεσματικό να προσπαθούμε να πάρουμε αντιοξειδωτικά από συμπληρώματα. Αυτό συμβαίνει διότι η απορρόφηση των αντιοξειδωτικών εξαρτάται και από άλλους παράγοντες που υπάρχουν στα ίδια τα τρόφιμα. Μέσα από την τροφή μπορούμε να πάρουμε αντιοξειδωτικά. Η υπερκατανάλωση μπορεί να έχει αντίστροφο αποτέλεσμα και μπορεί να κάνει οξείδωση».
«Από 5 χρόνων έκανα πρωταθλητισμό και μεγαλώνοντας ξεκίνησα και το έψαχνα. Συνεχίζω να μπαίνω να κοιτάω ό,τι καινούριο βγαίνει αλλά δεν τα δοκιμάζω όλα. Κρατάω αυτά που έχει ανάγκη ο δικός μου οργανισμός», είπε η Κατερίνα Γιατζόγλου.
Ο κ. Δημητρούλης είπε πως τα λιπαρά οξέα βοηθούν στην απορρόφηση των αντιοξειδωτικών.
«Συστήνουμε ελαιόλαδο σε όλα τα λαχανικά, το αβοκάντο αλλά και η κλασσική χωριάτικη σαλάτα. Το ρόφημα χάνει μέρος από τις βιταμίνες όταν δεν καταναλώνεται αμέσως. Όλα τα βότανα πρέπει να τα καταναλώνουμε γιατί είναι αντιοξειδωτικά αλλά στα μπαχαρικά είναι σε μικρότερες ποσότητες. Οι ξηροί καρποί έχουν πολλά αντιοξειδωτικά. Μ ε βάση της νεότερες συστάσεις, πρέπει να αποφεύγεται το αλκοόλ. Το κόκκινο κρασί βοηθάει τα γονίδια της γήρανσης αλλά μιλάμε για 4-5 ποτήρια το πολύ την εβδομάδα».
Όπως εξήγησε ο ειδικός, τα αντιοξειδωτικά διαλύονται με τον βρασμό ενώ ο καλύτερος τρόπος για να τα διατηρήσουμε είναι στον φούρνο, στο τηγάνι με λίγο λάδι και στον ατμό αλλά, όπως τόνισε, αυτό δεν ισχύει για όλα τα τρόφιμα.