Ο βουλευτής της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Καλαματιανός και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μανώλης Χριστοδουλάκης μίλησαν στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την ακρίβεια ενόψει των ευρωεκλογών.
Για την ακρίβεια και την αντιμετώπιση των καρτέλ μίλησε ο κ. Κακλαμάνης
«Την Παρασκευή είναι αυτή η συζήτησης στην Βουλή, και εννοώ το αίτημα της αντιπολίτευσης ήταν για την ακρίβεια, εκτιμώ ότι ενόψει ευρωεκλογών η ακρίβεια θα είναι το πρώτο θέμα. Αλλά θα είναι μια γενικευμένη συζήτηση ενόψει ευρωεκλογών και κατόπιν τούτου δεν αναμένω να βγουν συμπεράσματα για το τι πρέπει να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια συνολικά. Δεύτερον, πέρσι την ιδιά εποχή, είχαμε και οι 3 συνομιλητές την «αγωνία του σταυρού». Πέρσι, ο πληθωρισμός στα τρόφιμα ήταν 12-13%. Φέτος ο πληθωρισμός στα τρόφιμα,. Φυσικά όμως υπάρχει ακρίβεια, αλλά έχει κατέβει σε μονοψήφιο νούμερο. Άρα μέσα σε έναν χρόνο μπορεί να μην πατάχθηκε η ακρίβεια αλλά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί, έχει μειωθεί», είπε αρχικά.
Και συμπλήρωσε ο κ. Κακλαμάνης: « Δεν καταλαβαίνω γιατί ειρωνεύονταν τον κ. Μητσοτάκης για την επιστολή στην Κομισιόν. Άργησε να το κάνει θα έλεγα. Δεν ευελπιστώ ότι θα γίνει κάτι. Αν η Ευρώπη ήθελε να τιθασεύσει την ευρωπαϊκή ακρίβεια, που υπάρχει παντού, όφειλε να το έχει κάνει χωρίς να έχει λάβει επιστολή από τον κ. Μητσοτάκη. Είδατε να έχει κάνει κάτι; Άπλας η αντιπολίτευση φοβάται ότι στην ΕΕ μπορεί να επικρατήσει η ακροδεξιά, μπορεί να είναι και το δεύτερο κόμμα. και τώρα έχει δυνατότητες να το κάνει, ΄’όπως όταν συστρατεύτηκε με τα εμβόλια».
Με την σειρά του ο κ. Καλαματιανός υπογράμμισε πως, «ο πληθωρισμός στα τρόφιμα στην Ελλάδα είναι 5,1% ενώ 1,4% στην ευρωζώνη. Αυτό συμβαίνει για πολλούς μήνες, καταγράφουμε αρνητικές πρωτιές συνεχώς και αυτό συμβαίνει όταν η αγοραστική δύναμη επίσης είναι στα τάρταρα, πίσω από την Βουλγαρία. Είμαστε και πίσω στις εισπράξεις από τους έμμεσους φόρους, πίσω από την Σουηδία. Ο κ. Μητσοτάκης έστειλε επιστολή στην κ. Φον ντερ Λάιεν που ομολογεί ότι τα μέτρα που έχει πάρει είναι αναποτελεσματικά. Προφανώς δεν γίνονται παρεμβάσεις εκεί που πρέπει. Είναι 4 δισ. ευρώ η υπεραπόδοση των φόρων από την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια. Αν μειωθεί ή μηδενιστεί στα τρόφιμα ο ΦΠΑ το αποτέλεσμα θα είναι θετικό».
«Αν μπει πλαφόν στο κέρδος των πολυεθνικών θα χρεωκοπήσει η χώρα; Προφανώς όχι. Για το 2023 στην παροχή ενέργειας δεν έχει ανακοινωθεί ποια θα είναι η φορολόγησή, όπως και στα διυλιστήρια. Να μειωθεί το υπερπλεόνασμα. Έτσι θα μείνουν χρήματα στην τσέπη των πολιτών», συμπλήρωσε.
Για το ίδιο ζήτημα τοποθετήθηκε ο κ. Χριστοδουλάκης.
«Η κυβέρνηση, ακόμα και για μείωση του πληθωρισμού, να μην πανηγυρίζει. Γιατί αν ο πληθωρισμός πάει από το 6% στο 5%, οι τιμές των τροφίμων στο ράφι τι θα πάθουν; Θα αυξηθούν. Πληθωρισμός είναι ο ρυθμός αύξησης των τιμών όχι η αντιστοίχιση στην ακρίβεια ή όχι. Οι τιμές στο ράφι με θετικό πληθωρισμό, αυξάνονται συνεχώς δεν μένουν καν σταθερές στην υφιστάμενη ακρίβεια. θα κάνουμε κριτική σε όλα αυτά και θα έχουμε και το δικό μας πλαίσιο μέτρων. Μπορείς να κάνεις παρεμβάσεις στους έμμεσους φόρους, και στους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Μπορεί κάποιοι να ευνοείται από τα ολιγοπώλια και να τα επιζητεί, γι΄αυτό δεν θέλει να αντιμετωπίσει το ζήτημα της ακρίβειας».
Προσέθεσε δε, πως, «Στις 9 Ιουνίου δεν στέλνουμε απλώς ένα μήνυμα μετεξέλεξης των εσωτερικών συσχετισμών ενόψει εθνικών εκλογών. Στέλνουμε και αναδεικνύουμε τον συσχετισμό του τι αποφάσεις θέλουμε να παίρνει η Ευρώπη από εδώ και πέρα».