Στο Ισραήλ, η οργή ξεχειλίζει μετά την εισήγηση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Μπέντζαμιν Νετανιάχου για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας με τον εισαγγελέα του δικαστηρίου να έχει ως ειδική σύμβουλο την Αμάλ Κλούνει ειδικευμένη δικηγόρο για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Κτίρια ισοπεδώνονται στην Μπεΐτ Λαχία, στη βόρεια Γάζα, από τους βομβαρδισμούς του ισραηλινού στρατού. Γονείς με τα τραυματισμένα παιδιά τους στην αγκαλιά, τρέχουν για να γλιτώσουν.
Οι Παλαιστίνιοι κατηγορούν τις ισραηλινές δυνάμεις για χτύπημα σε κτίρια στα οποία είχαν βρει καταφύγιο εκατοντάδες άμαχοι.
«Ισοπεδώθηκε ολόκληρο το τετράγωνο! Υπάρχουν παιδιά, ηλικιωμένοι, γυναίκες στα χαλάσματα».
Από το Βορρά ως το Νότο της Γάζας, 80 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους, από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς το τελευταίο 24ωρο.
Οργή Νετανιάχου για το ένταλμα σύλληψης στο πρόσωπό του
Στο Ισραήλ, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου δεν μπορεί να συγκρατήσει την οργή του, μετά το αίτημα του εισαγγελέα, του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, για έκδοση εντάλματος σύλληψής εναντίον του, με την κατηγορία εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, στη Γάζα, ταυτόχρονα με το αίτημα για εντάλματα σύλληψης της ηγεσίας της Χαμάς.
«Απορρίπτω, μετά βδελυγμίας, τη σύγκριση του εισαγγελέα στη Χάγη, ανάμεσα στο δημοκρατικό Ισραήλ και τους, κατά συρροή, δολοφόνους της Χαμάς. Η σύγκριση αυτή αποτελεί διαστρέβλωση της πραγματικότητας», τόνισε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έσπευσε να στηρίξει τον Νετανιάχου, ενώ εντύπωση έκανε η χρήση του όρου «γενοκτονία», στην απάντησή του.
«Σε αντίθεση με τις κατηγορίες εναντίον του Ισραήλ από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, αυτό που συμβαίνει (στη Γάζα) δεν είναι γενοκτονία. Δεν το δεχόμαστε και θα είμαστε πάντα στο πλευρό του Ισραήλ», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Ο ρόλος της Αμάλ Κλούνεϊ πίσω από τα εντάλματα σύλληψης Νετανιάχου και ηγετών της Χαμάς
Καθοριστικό ρόλο στην πρωτοβουλία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου είχε η Αμάλ Αλαμουντίν Κλούνεϊ. Η γνωστή δικηγόρος με ειδίκευση στα ανθρώπινα δικαιώματα, συμμετείχε ως ειδική σύμβουλος στην έρευνα του εισαγγελέα Καρίμ Χαν, προτείνοντας την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για την ηγεσία της Χαμάς, αλλά και για τον Νετανιάχου.
«Ως δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν θα δεχθώ ποτέ ότι η ζωή ενός παιδιού έχει μικρότερη αξία από τη ζωή ενός άλλου. Δεν δέχομαι πως οποιαδήποτε σύγκρουση θα πρέπει να είναι εκτός της εμβέλειας του νόμου», υπογράμμισε η Αμάλ Αλαμουντίν Κλούνεϊ.
Τη στήριξη της προς τους Παλαιστίνιους φανέρωσε με έναν ιδιαίτερο τρόπο η Κέιτ Μπλάνσετ, στο φεστιβάλ Καννών. Η τουαλέτα που φορούσε η διάσημη ηθοποιός ήταν στα χρώματα της παλαιστινιακής σημαίας, που συμπληρώνονταν από το κόκκινο χρώμα του χαλιού στην Κρουάζετ.
Χωρισμένη στα δύο η διεθνή κοινότητα για το ένταλμα σύλληψης κατά Νετανιάχου
Ο Νετανιάχου με την υπόθεση των ενταλμάτων μετρά εχθρούς και φίλους.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει ποιες ευρωπαϊκές χώρες τάσσονται υπέρ της κίνησης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστήριο, με ηχηρή παρουσία της Γαλλίας στις χώρες υπέρ του εντάλματος. Στο ίδιο μήκος κύματος είναι το Βέλγιο και η Σλοβενία.
Κατά είναι οι χώρες της Βρετανία, της Αυστρία, της Ουγγαρία και της Τσεχία, με τις ΗΠΑ να προΐστανται σε αυτό το μπλοκ.