Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα την ανάκληση «για διαβουλεύσεις» των πρεσβευτών της χώρας στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία, μετά την απόφαση του Όσλο να αναγνωρίσει από τις 28 Μαΐου ένα παλαιστινιακό κράτος και την επικείμενη αντίστοιχη ανακοίνωση του Δουβλίνου.
«Σήμερα στέλνω ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία: το Ισραήλ δε θα μείνει σιωπηλό αναφορικά με το θέμα», τόνισε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ίσραελ Κατζ, ενώ προειδοποίησε ότι αναλόγως θα αντιδράσει η χώρα του και με την Ισπανία εάν προχωρήσει την αναγνώριση παλαιστινιακής κρατικής οντότητας.
Ο Νορβηγός πρωθυπουργός, Γιόνας Γκαρ Στέρε, μιλώντας στο Όσλο, δήλωσε ότι η αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κράτους από τη Νορβηγία θα πραγματοποιηθεί στις 28 Μαΐου. Το ίδιο ανακοίνωσε και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, ενώ και η Ιρλανδία αναμένεται να προβεί σήμερα σε ανάλογη δήλωση.
Νορβηγία: Η λύση δύο κρατών είναι προς όφελος του Ισραήλ
«Δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη στη Μέση Ανατολή αν δεν υπάρξει αναγνώριση», είπε ο Νορβηγός πρωθυπουργός και πρόσθεσε:
«Πρέπει να διατηρήσουμε ζωντανή τη μόνη εναλλακτική λύση που προσφέρει πολιτική λύση τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τους Παλαιστίνιους – δύο κράτη, που θα ζουν δίπλα-δίπλα σε ειρήνη και ασφάλεια».
Σάντσεθ: Ο Νετανιάχου θέτει τη λύση των δύο κρατών σε κίνδυνο
Από τη μεριά του, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, μιλώντας στο κοινοβούλιο της χώρας του, δήλωσε ότι ο Ισραηλινός ομόλογός του, πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, θέτει τη λύση των δύο κρατών σε «κίνδυνο» με την πολιτική του «πόνου και της καταστροφής» στη Γάζα.
«Την ερχόμενη Τρίτη, 28 Μαΐου, το υπουργικό συμβούλιο της Ισπανίας θα εγκρίνει την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους», δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός.
Χαιρετίζει την απόφαση ο Μαχμούντ Αμπάς
Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, χαιρέτισε την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους από τη Νορβηγία και κάλεσε κι άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο.
Ο Αμπάς ανέφερε πως η απόφαση της Νορβηγίας κατοχυρώνει «το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού στον αυτοπροσδιορισμό» και στηρίζει τις προσπάθειες για λύση δύο κρατών με το Ισραήλ.
Με τη Νορβηγία και την Ισπανία, τα κράτη που αναγνωρίζουν την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση ανέρχονται πλέον σε 124 από τα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ.