Νέα εφαρμογή «my coast» για τις παραλίες και πρόστιμα έως 60.000 για τυχόν παραβιάσεις.
Σε πολυεπίπεδη παρέμβαση για την υπόθεση των παραλιών προχωρούν από κοινού το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το υπουργείο Οικονομικών, ενεργοποιώντας μεταξύ άλλων την εφαρμογή «my coast» για να μπορούν οι πολίτες να ελέγχουν τυχόν παραβιάσεις.
Μετά το περσινό κίνημα της πετσέτας, όπου απασχόλησε εντόνως την επικαιρότητα και οδήγησε σε 4.500 ελέγχους από τους οποίους διαπιστώθηκαν 1.700 παραβάσεις, το υπουργείο φιλοδοξεί μέσω της νέας εφαρμογής αλλά και μέσω επιβολής προστίμων να φρενάρει την καταπάτηση των παραλιών από ομπρελοκαθίσματα.
Με ηλεκτρονική διαδικασία η δημοπράτηση των παραλιών
Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν από τα αρμόδια υπουργεία, πλέον υπάρχει μητρώο συμβάσεων και οι πλειοδοσίες για την αξιοποίηση των παραλιών θα γίνονται ηλεκτρονικά μέσω ειδικής πλατφόρμας , ώστε να αποφεύγονται διάφορα φαινόμενα παράτυπης ή χαριστικής παραχώρησης.
Παράλληλα έχουν χαρτογραφηθεί οι απάτητες περιοχές, δηλαδή παραλίες στις οποίες δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση ομπρελοκαθισμάτων, ενώ έχουν αποσαφηνιστεί και οι παροχές που οφείλει να προσφέρει ο παραχωρησιούχος σε περίπτωση που έχει αναλάβει την διάθεση ομπρελοκαθισμάτων.
Διευκρινίζεται ότι η εφαρμογή «my coast» app είναι διαθέσιμη τόσο στο App Store όσο στο Google Play.
Έτσι, μπορεί ανοίγοντας την εφαρμογή ο πολίτης να εντοπίσει την περιοχή ενδιαφέροντος είτε με αναζήτηση στο χάρτη της εφαρμογής είτε «σκανάροντας» το QR code της παραχώρησης, που θα είναι αναρτημένος υποχρεωτικά σε πινακίδα στην παραλία. Μόλις γίνει ο εντοπισμός της περιοχής, εμφανίζεται στην οθόνη του κινητού το πολύγωνο της παραχώρησης και τα στοιχεία της (τοποθεσία, έναρξη – λήξη, χρήση, εμβαδόν).
Επιχειρηματίας beach bar: «Η ημερομηνία είναι 31 Μαΐου και δεν έχει γίνει καμία διαδικασία μίσθωσης»
Ωστόσο, αυτό που παρατηρείται είναι ότι πολλοί επιχειρηματίες ακόμη δεν έχουν μισθώσει τον χώρο του αιγιαλού που νομικά τους κατοχυρώνει, καθώς μέχρι και τις 25 Μαΐου δεν είχε γίνει καμία διαδικασία μίσθωσης.
Μία τέτοια περίπτωση είναι ο επιχειρηματίας Στάθης Καλαμποκάς, που είναι ιδιοκτήτης Beach Bar στην Σκιάθο. Ο κ. Καλαμποκάς μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του MEGA περιέγραψε:
«Αυτή την στιγμή είναι 31 Μαΐου και δεν έχει γίνει καμία διαδικασία απολύτως. Εμείς ανήκουμε σε ένα ξεχωριστό καθεστώς, δηλαδή η παραλία ανήκει στην ΕΤΑΔ , η οποία την έχει παραχωρήσει στο δήμο Σκιάθου και ο δήμος Σκιάθου είναι υποχρεωμένος να βγάλει τον διαγωνισμό. Σήμερα βάσει του καινούργιου νόμου είναι η τελευταία μέρα που μπορεί να ”ανέβει” στην πλατφόρμα ο διαγωνισμός. Αυτό αφορά συγκεκριμένα τις Κουκουναριές που είναι και η πιο γνωστή παραλία της Σκιάθου».
Και συμπλήρωσε ο κ. Καλαμποκάς: «Όλη η παραλία στις Κουκουναριές είναι ένας σκουπιδότοπος. (Το νησί) έχει πολλούς τουρίστες, είναι η καλύτερη σεζόν μέχρι τώρα. Στις Κουκουναριές οι τουρίστες βάζουν μια πετσέτα κάτω, όπου δεν υπάρχουν σκουπίδια κι όταν χρειάζονται τουαλέτα πάνε στο δάσος».
Όσον αφορά την στάση του δήμου Σκιάθου στο ζήτημα ανέφερε ο επιχειρηματίας ότι βρίσκουν «ερμητικά κλειστές πόρτες». «Μας λένε δεν έχουμε κάτι να σας πούμε. Να ενημερώσουμε ότι το ετήσιο κέρδος του δήμου ξεπερνάει τις 500 χιλιάδες ευρώ από την συγκεκριμένη παραλία», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Χαλκιδική: «Έχουμε ”σιωπηλή” παράταση μέχρι μέσα Ιουνίου για να ολοκληρωθεί η αδειοδότηση»
Ο Γρηγόρης Τάσιος, Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί στην Χαλκιδική.
«Είμαστε στην μετάβαση για την νέα νομοθεσία. Από εκεί και πέρα όμως, όσο γνωρίζω τις τελευταίες ώρες έχουμε μια «σιωπηλή» παράταση μέχρι μέσα Ιουνίου για να μπορέσει να ολοκληρωθεί η διαδικασία, καθώς η αδειοδότηση πράγματι σε κάποιες περιοχές της Χαλκίδας δεν έχει ολοκληρωθεί με το αντίστοιχο μίσθωμα».
Συγχρόνως, υπογράμμισε ο κ. Τάσιος: «Αυτό που θα πρέπει να ξέρουν όλοι είναι ότι πράγματι φέτος έχουμε αντικειμενικές δυσκολίες στο να έχουν δοθεί όλες οι μισθώσεις κι έχουμε σημαντικά προβλήματα. Για παράδειγμα ο καταγγέλλων θα πάει να δει την μπλε βούλα που βλέπει μέσω (της εφαρμογής) του ”my coast”, αλλά δεν μπορεί να ξέρει ακριβώς τελικά αν η μίσθωση προέρχεται από τον προηγούμενο χρόνο».
Tα πρόστιμα
Οποιαδήποτε παράβαση των προαναφερθέντων δε, επιφέρει κυρώσεις που ξεκινούν από τις 2.000 ευρώ και φτάνουν έως τις 60.000 ευρώ ενώ μπορεί να συνοδεύονται και από άρση της σχετικής άδειας παραχώρησης.
Μεταξύ των παραβάσεων που θα τιμωρούνται περιλαμβάνεται: η απόσταση των ομπρελών από θάλασσα και μεταξύ τους, η καθαριότητα και το μπλοκάρισμα στην πρόσβαση σε ελεύθερη παραλία.