Απρόσμενη ήταν η υποστήριξη της Τουρκίας προς την ελληνική πλευρά στη σύνοδο της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την επιστροφή των πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσης, και αυτό γιατί κατάφεραν να ακυρώσουν ένα από τα βασικά επιχειρήματα των Βρετανών σχετικά με το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Σύμφωνα με τους Βρετανούς, οι Αρχές της οθωμανικής αυτοκρατορίας παραχώρησαν στον λόρδο Έλγιν το φιρμάνι που του έδινε το δικαίωμα να αφαιρέσει τα Γλυπτά.
Η εκπρόσωπος της Τουρκίας, κατά τη Σύνοδο δήλωσε πως «δεν έχουμε υπόψη μας κανένα έγγραφο που να νομιμοποιεί αυτήν την αγορά που έγινε από το αποικιοκρατικό Ηνωμένο Βασίλειο εκείνη την εποχή», πράγμα που σημαίνει πως το επιχείρημα αυτό καταρρίπτεται.
Τα ελληνικά επιχειρήματα
Από την πλευρά της, η ελληνική αντιπροσωπεία παρουσίασε αναλυτικά και εμπεριστατωμένα το ιστορικό της υπόθεσης και τις θέσεις της Ελλάδας στο ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα. Μέσα από μαρτυρίες περιηγητών και λογίων της εποχής του Έλγιν τεκμηρίωσε τη βίαιη απόσπαση των αρχιτεκτονικών γλυπτών από το μνημείο.
Τόνισε εμφατικά την ανυπαρξία φιρμανιού και σχετικών σουλτανικών εγγράφων και την παράνομη ιδιοποίηση των Γλυπτών από τον Λόρδο Έλγιν, πριν καταλήξουν στο Βρετανικό Μουσείο. Επισήμανε ιδιαιτέρως το θέμα της κακομεταχείρισης των Γλυπτών κατά την παραμονή τους στο Βρετανικό Μουσείο και τις κακές συνθήκες φύλαξής τους, ήδη από τον 19ο αι. μέχρι σήμερα.
Ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής για τις διαρκείς αλλά άκαρπες μέχρι σήμερα προσπάθειες της ελληνικής πλευράς να έρθει σε διάλογο με το Ηνωμένο Βασίλειο, καλώντας το να αποδείξει εμπράκτως τη βούλησή του να συμμορφωθεί με τις Συστάσεις και τις Αποφάσεις του Διεθνούς Οργανισμού.
Αναλυτικό δημοσίευμα στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».