Το βλέμμα, ειδικά σε αυτές τις εκλογές, είναι στραμμένο στο ποσοστό της αποχής, με πολλούς να εκτιμούν ότι μπορεί να έχουμε ρεκόρ όλων των εποχών και να αποτελέσει σοβαρή μεταβλητή των αποτελεσμάτων.
Οι νέοι, η γενιά των Generation Z και των Millennials, καλούνται να ασκήσουν και πάλι το εκλογικό τους δικαίωμα. Φοιτητές, μαθητές ή μερικώς απασχολούμενοι εργαζόμενοι με ανησυχίες και επιδιώξεις απαντούν.
«Θεωρούμε ότι πρέπει να πάμε να ψηφίσουμε γιατί είναι το… δικαίωμα μας».
Κάποιοι θα πάνε στην κάλπη και έχουν σκεφτεί ήδη τι θα ψηφίσουν. Το επαγγελματικό τους μέλλον, η οικονομία, η σταθερότητα και η ασφάλεια, όπως λένε, είναι κριτήρια που θα καθορίσουν την ψήφο τους.
«Να ακουστεί η φωνή των νέων και να έρθει κάποια ελπίδα».
«Η ψήφος είναι ένα σοβαρό μέσο που μπορείς να αλλάξεις σιγά σιγά κάποια πράγματα».
Η αποχή
Με δεδομένο ότι η συμμετοχή τόσο στις εθνικές όσο και στις προηγούμενες ευρωεκλογές όλο και λιγοστεύει, πολλοί είναι εκείνοι που και σε αυτές τις εκλογές έχουν αποφασίσει ότι θα απέχουν. Ανάμεσά τους πολλοί νέοι. Είτε έχουν τα εκλογικά τους δικαιώματα μακριά, είτε δε θεωρούν, όπως λένε, ότι κάτι μπορεί να αλλάξει.
«Για τις βουλευτικές μπορεί να άλλαζε κάτι με την ψήφο μου, για τις ευρωεκλογές όχι».
«Δεν είμαι σίγουρος αν θα ψηφίσω και δε νομίζω ότι θα αλλάξει τίποτα».
Πολλοί είναι και οι νέοι που δε θα προσέλθουν στην κάλπη γιατί εργάζονται ήδη σε νησιά ή άλλους τουριστικούς προορισμούς.