Με drones και τεχνολογικά μέσα γίνεται η επίβλεψη και η προστασία λόφων και πάρκων της Αθήνας, με σκοπό την αποφυγή, αρχικά, πυρκαγιών και την έγκαιρη αντιμετώπισή τους.
Από νωρίς το πρωί, ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, μαζί με τη δημοτική αστυνομία και ειδικά εκπαιδευμένους χειριστές μη επανδρωμένων πτητικών μέσων χαρτογραφούν και ελέγχουν τον λόφο του Λυκαβηττού και όλες τις γύρω περιοχές, αφενός για να καταγράψουν τις θερμοκρασίες που σημειώνονται λόγω του καύσωνα, αφετέρου για να είναι σε ετοιμότητα σε περίπτωση που χρειαστεί να επέμβουν.
«Είμαστε σε κατάσταση επιφυλακής»
«Είμαστε σε κατάσταση επιφυλακής, έχουμε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, χρησιμοποιούμε μη επανδρωμένα συστήματα που σηκώνονται στον αέρα και έχουν θερμική κάμερα. Μπορούμε και βλέπουμε τις θερμοκρασιακές διαφορές και έτσι, αν δούμε μεγάλη θερμοκρασιακή διαφορά, σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος με καπνό, με φωτιά και γι’ αυτό αμέσως έχουμε επέμβαση των δυνάμεων. Συνέχεια υπάρχουν περιπολίες της δημοτικής αστυνομίας στον Λυκαβηττό, σε άλλους λόφους γιατί είναι αυξημένος ο κίνδυνος φωτιάς», λέει, μιλώντας στο MEGA ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας
«Είναι εξαιρετικά κρίσιμο και για τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Σε 7 κοινότητες έχουμε ανοίξει κλιματιζόμενους χώρους. (…) Τα πιο ζεστά σημεία της Αθήνας είναι πάνω στις οροφές των κτιρίων, εκεί οπού υπάρχουν σίδερα, εκεί που είναι οι δρόμοι, εκεί που δεν υπάρχει σκιά και αυτά είναι που πρέπει να αποφεύγεις».
Σημειώνεται ότι τα drones που χρησιμοποιούνται έχουν τη δυνατότητα εκπομπής ηχητικού μηνύματος προειδοποιώντας τους πολίτες είτε για ακραίες θερμοκρασίες είτε για κίνδυνο φωτιάς.
Στην πλατεία Νερού τα τουριστικά λεωφορεία
Κρίσιμο και διαχρονικό θέμα, ειδικά τις μέρες του καύσωνα, είναι και το κυκλοφοριακό, με τους δρόμους της πρωτεύουσας να είναι συνεχώς κατειλημμένοι από χιλιάδες οχήματα.
Μερική λύση στο πρόβλημα, σύμφωνα με τον δήμαρχο, αναμένεται να δώσει το νέο μέρος στάθμευσης των τουριστικών λεωφορείων, στην πλατεία Νερού, προκειμένου να αποσυμφορηθεί η Ακρόπολη και γενικά το ιστορικό κέντρο.
«Είναι πολύ σημαντικό, έχουμε ένα ολόκληρο σχέδιο και προχωράμε και σε μέτρα εκεί για να φτιάξουμε την περιοχή διότι γίνεται ένας χαμός από τα λεωφορεία, είναι λογικό, είναι πάρα πολύς ο τουρισμός, 7.500.000 τουρίστες φέτος και τα τουριστικά λεωφορεία είναι παντού, δεν μπορούν όμως να σταματάνε παντού γιατί δημιουργείται κυκλοφοριακό κομφούζιο».
«Γι΄ αυτό και θα σταματάνε στο ‘Τάε Κβον Ντο’ και θα ανεβοκατεβαίνουν τη Συγγρού για να αφήνουν τον κόσμο. Είναι μια κίνηση που θα αποσυμφορήσει το κυκλοφοριακό κομφούζιο που δημιουργείται, ειδικά τους καλοκαιρούς μήνες», συμπλήρωσε ο Χάρης Δούκας.