Μια κακουργηματική δίωξη, μία απόφαση για μη προφυλάκιση, κατηγορούμενος ένας πασίγνωστος ποινικολόγος και ένας άνευ προηγουμένου «εμφύλιος» στους νομικούς κόλπους, με την κοινή γνώμη να παρακολουθεί άναυδη την ανταλλαγή «πυρών» με δικονομικά επιχειρήματα, αλλά και να κατηγορείται ότι καθοδηγεί τις κινήσεις του ανώτατου δικαστηρίου.
Μέσα σε λίγες ώρες η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, με δεύτερη παρέμβασή της, ζήτησε από την ανακρίτρια την κατ’ απόλυτη προτεραιότητα διενέργεια της ανάκρισης και παραπομπή της υπόθεσης του άγριου ξυλοδαρμού της 37χρονης δικηγόρου και συζύγου του Απόστολου Λύτρα, στο ακροατήριο και τονίζει την εξαιρετική σοβαρότητα της υπόθεσης, τη συνεχώς αυξανόμενη ενδοοικογενειακή βία αλλά και τον κίνδυνο για το θύμα.
Αυτή είναι η δεύτερη παρέμβαση για τη μη προφυλάκιση του γνωστού δικηγόρου καθώς προηγήθηκε τη Δευτέρα το απόγευμα η εντολή της προέδρου και της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για τον πειθαρχικό έλεγχο ανακρίτριας και εισαγγελέα που γνωμοδότησαν για την ποινική μεταχείριση του Απόστολου Λύτρα.
Η αντίδραση δικαστικών ενώσεων και δικηγόρων
Η εντολή για πειθαρχικό έλεγχο προκάλεσε ωστόσο την αντίδραση δικαστικών ενώσεων και δικηγόρων.
«Η κρίση των δικαστικών λειτουργών είτε είναι ορθή, είτε λανθασμένη, υπόκειται μόνο στους κανόνες του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και όχι σε πειθαρχικό έλεγχο», έγραψε σε ανακοίνωση η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.
«Κατά τη γνώμη μου η εμπλοκή του πειθαρχικού ελέγχου είναι μία έμμεση παρέμβαση στην ανεξαρτησία των δικαστών», είπε η Άννα Ζαΐρη, πρώην πρόεδρος Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος.
«Η πειθαρχική διαδικασία δεν μπορεί να παρεμβαίνει στην δικαιοδοτική κρίση των δικαστών, η οποία ελέγχεται μέσω των προβλεπόμενων ενδίκων μέσων και πειθαρχικά σε περιπτώσεις αξιόποινης ή αντιδεοντολογικής συμπεριφοράς», δήλωσε ο Δημήτρης Βερβεσός, πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.
Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος από την άλλη εξαπέλυσε επίθεση στους δημοσιογράφους.
«Με λύπη και συνάμα οργή διαπιστώνουμε ότι ο χαρακτήρας της Εισαγγελικής κρίσης δεν γίνεται αντιληπτός και σεβαστός από κάποιους δημοσιογράφους, που αβασάνιστα επιδίδονται σε αστήρικτες και έωλες κρίσεις σχετικά με ζητήματα που, ηθελημένα ή μη, αγνοούν, παρά τη συνταγματική υποχρέωσή τους για πλήρη και έγκυρη ενημέρωση του κοινού».
Η απόφαση ο γνωστός ποινικολόγος να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αλλά η κακουργηματική δίωξη για βαριά σκοπούμενη βλάβη που του ασκήθηκε έχουν προκαλέσει μεγάλη συζήτηση στους νομικούς κύκλους.
«Ο ορθός χαρακτηρισμός κατά την προσωπική μου άποψη και ακούστηκε και από άλλους συνηγόρους είναι ότι έπρεπε να ασκηθεί ποινική δίωξη για επικίνδυνη σωματική βλάβη», είπε ο δικηγόρος, Γιάννης Μαρακάκης.
«Οι περιοριστικοί όροι είναι πρόβλεψη του νόμου για τους οποίους θα πρέπει να τους ακολουθήσει ο άνθρωπος που έχει τη θέση του κατηγορουμένου», είπε η δικηγόρος, Λίλα Ραγκούση.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, από την πλευρά του, προανήγγειλε την προώθηση νέων διατάξεων για την ενδοοικογενειακή βία.
«Θα ανακοινώσουμε ένα καινούργιο πλέγμα διατάξεων που θα ενισχύει το υφιστάμενο πλαίσιο. Ο αγώνας αυτός δεν σταματάει».
Κόντρα Κούγια – Κασσελάκη
«Έχει ανδρικά χαρακτηριστικά, παραδέχθηκε την πράξη του, γιατί θα μπορούσε να αποφύγει να παραδεχθεί την πράξη του, να επιμείνει στην αρχική θέση», ήταν η δήλωση του Αλέξη Κούγια.
Αυτή η αναφορά του Αλέξη Κούγια προκάλεσε την έντονη αντίδραση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος έκανε λόγο για υπερασπιστές των κακοποιητών που έχουν καθημερινό τηλεοπτικό στασίδι.
«Δεν υπάρχει τίποτα «αντρικό» στην παραδοχή του εγκλήματος, όπως προσπάθησε να μας πείσει ο κ. Κούγιας. Δεν υπάρχει τίποτα «αντρικό» στην κακοποίηση».
«Διάβασα ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, τοποθετήθηκε για την υπόθεση Λύτρα και για το τι είναι αντρική συμπεριφορά. Σοκαρίστηκα και μονό γιατί ο Στέφανος Κασσελάκης, του οποίου είναι γνωστές οι επιλογές του και που δεν έχει ξεκαθαρίσει δημοσίως, ενώ θα έπρεπε, εάν στον γάμο του αυτός είναι γυναικά ή άνδρας ή ο Τάιλερ, τοποθετείται για το τι είναι αντρική συμπεριφορά», ήταν η απάντηση του γνωστού ποινικολόγου.
«Με την παρουσία μου ως τώρα στη χώρα μας, για ένα πράγμα μπορώ να είμαι 100% περήφανος. Που προσπαθώ με όλες μου τις δυνάμεις να στείλουμε τους Κούγιες αυτού του τόπου στο χρονοντούλαπο του Μεσαίωνα(…) Υ.Γ. Ο αρμόδιος εισαγγελέας γνωρίζει τι πρέπει να πράξει…», έγραψε ξανά ο Στέφανος Κασσελάκης.
Οι εξελίξεις σε κάθε περίπτωση αναμένονται καταιγιστικές μετά και τις διπλές παρεμβάσεις του Αρείου Πάγου για την υπόθεση.