Η υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας με πρωταγωνιστή τον γνωστό ποινικολόγο Απόστολο Λύτρα και θύμα την 37χρονη σύζυγό του, συνεχίζει να βρίσκεται στην κορυφή της επικαιρότητας.
Ο σάλος που ξέσπασε όταν το περιστατικό ήρθε στο φως δεν έχει καταλαγιάσει, ενώ αντίθετα τροφοδοτήθηκε από την ομόφωνη απόφαση ανακρίτριας και εισαγγελέα να αφήσουν ελεύθερο, με περιοριστικούς όρους, τον γνωστό δικηγόρο, μια απόφαση που βρέθηκε στο στόχαστρο του Αρείου Πάγου.
Ο Απόστολος Λύτρας αφέθηκε ελεύθερος παρά τον κακουργηματικό χαρακτήρα και τη βαρύτητα της πράξης που καθ’ ομολογία τέλεσε.
Το σκεπτικό της απόφασης
Ανακρίτρια και εισαγγελέας αποφάσισαν μετά την απολογία του να τον αφήσουν ελεύθερο, παίρνοντας υπόψη την κατάθεση του θύματος ότι ο ξυλοδαρμός έγινε για πρώτη φορά και ουδέποτε είχε συμβεί κάτι στο παρελθόν, όπως και την κατάθεση της πρώην συζύγου του η οποία τον είχε καταγγείλει στο παρελθόν, ωστόσο όταν έγινε η δίκη, αυτή ανακάλεσε.
«Μέτρησε» επίσης η κατάθεση της κόρης του, η οποία υποστήριξε ότι ποτέ στο παρελθόν δεν τον έχει δει βίαιο, καθώς και η δήλωση του ίδιου ότι μετάνιωσε για την πράξη του και ζήτησε ψυχολογική υποστήριξη. Κατάθεση έδωσε και ο κουμπάρος του ζευγαριού, επίσης δικηγόρος, ο οποίος και αυτός υποστήριξε ότι ο 52χρονος ποινικολόγος δεν υπήρξε ποτέ βίαιος στο παρελθόν.
Υπό αυτό το πρίσμα έκριναν ότι δεν είναι ύποπτος φυγής όπως και ότι δεν είναι ύποπτος τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων.
Σημειώνεται ότι για το αδίκημα που διέπραξε προβλέπεται ποινή κάθειρξης έως 20 έτη και προφυλάκιση.
«Δεν έλεγαν ότι είναι κακοποιητικός»
Αναφερόμενος στο θέμα, ο επίτιμος πρόεδρος αστυνομικών Ν/Α Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης, σημειώνει:
«Αν ένιωθε αυτά τα βίαια συναισθήματα, θα έπρεπε να πάει να ζητήσει βοήθεια πριν την πράξη. Η συμπεριφορά του δεν έδειχνε ότι είναι… είχε συναναστροφές με ανθρώπους, δεν έλεγαν ότι είναι κακοποιητικός».
«Ο νόμος απέδωσε»
Για την αποτελεσματικότητα του πρόσφατου νόμου που αφορά περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, μίλησε από την πλευρά του ο υφυπουργός Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δημήτρης Βαρτζόπουλος.
«Θα πρέπει να δούμε ότι ο νόμος ο οποίος ψηφίστηκε πριν από μερικούς μήνες και εφαρμόζεται, πραγματικά απέδωσε. Έδειξε ότι πράγματι μπορεί να είναι πολύ χρήσιμος, αρκεί φυσικά να εφαρμόζεται. Θα πρέπει να τιμήσουμε τους ανθρώπους αυτούς που δέχτηκαν το περιστατικό και αμέσως ειδοποίησαν την Αστυνομία γιατί από εκεί ξεκίνησε. Είναι κάτι που δε γινόταν διότι πολύς κόσμος φοβόταν γιατί υπήρχαν και στο παρελθόν περιπτώσεις όπου υπέστησαν οι ίδιοι μετά αγωγές και ταλαιπωρήθηκαν λόγω της εμπλοκής τους σε τέτοιες υποθέσεις. Με τον νόμο Φλωρίδη όλα αυτά εδώ αντιμετωπίζονται με έναν πολύ λειτουργικό τρόπο. Η δημοσιότητα που δίνεται σε τέτοια ζητήματα είναι σημαντική διότι έτσι ενημερώνεται ο κόσμος. Ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίζονται αυτά τα περιστατικά είναι η ενημέρωση».
Όπως λέει ο ίδιος:
«Σίγουρα οι δικαστικοί λειτουργοί πήραν αυτήν την απόφαση, είχαν τους λόγους τους. Από την άλλη πλευρά, η παρέμβαση της ανωτάτης αρχής, του Αρείου Πάγου, πάντοτε έχει έναν σημαντικό χαρακτήρα γιατί λειτουργεί προειδοποιητικά σε αντίστοιχες περιπτώσεις».
«Μπορεί να υπάρξουν συγκεκριμένα δικαστικά μέτρα τα οποία να ζητούν να παρακολουθείται από ειδικούς επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Δεν είναι ανάγκη να υπάρξουν συγκεκριμένες δομές για συγκεκριμένα πράγματα. Οι δομές οι οποίες προσφέρουν γενικώς υπηρεσίες, μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες προς πάσα κατεύθυνση σε οποιονδήποτε ζητήσει για ζητήματα ψυχικής υγείας. Μπορεί να υπάρξει και δικαστικός έλεγχος για αυτά», συμπληρώνει ο κ. Βαρτζόπουλος.