Ραγδαίες φαίνεται πως είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της ενδοοικογενειακής βίας με πρωταγωνιστή τον Απόστολο Λύτρα και θύμα τη σύζυγό του.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η 37χρονη κατέθεσε μήνυση σε βάρος της πρώην συζύγου του δικηγόρου, αλλά και κατά του ίδιου του Απόστολου Λύτρα για παράβαση της δικαστικής απόφασης μετά από απειλητικό μήνυμα που φέρεται να της έστειλε.
Τι συνέβη
Σύμφωνα με πληροφορίες, αργά το βράδυ της Τρίτης η 37χρονη φέρεται να πάτησε το panic button που έχει εγκατασταθεί από τις Αρχές στο κινητό της. Η ενεργοποίηση του συστήματος συναγερμού εκ μέρους της έγινε επειδή αιφνιδιάστηκε από επίσκεψη στο σπίτι της ατόμων του περιβάλλοντος του δράστη που επιθυμούσαν να παραλάβουν προσωπικά του αντικείμενα.
«Το θύμα της ενδοοικογενειακής βίας ενημερώθηκε από τον αστυνομικό που βρισκόταν έξω από την οικία της ότι πρόκειται να εισέλθουν κάποια πρόσωπα στο σπίτι από το περιβάλλον του δράστη αλλά και ο συνήγορος που βρισκόταν μαζί τους, η οικογένεια αντέδρασε, δεν επιθυμούσε την είσοδο στην οικία, ενεργοποίησε η γυναίκα το κουμπί πανικού καθώς ένιωσε απειλή, έφτασαν ενισχύσεις στο σημείο για να συνδράμουν τον συνάδελφο που ήδη βρισκόταν εκεί, μας ενημέρωσε ότι θέλει να υποβάλλει μηνύσεις οπότε όλοι οδηγήθηκαν στο ΑΤ», είπε, μιλώντας στο MEGA, η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ Κωνσταντίνα Δημογλίδου.
«Αυτήν την στιγμή συνεχίζει και κρατείται ένα άτομο από το περιβάλλον του δράστη για το οποίο θα ακολουθηθεί η αυτόφωρη διαδικασία, ενώ ο συνήγορος έχει αφεθεί ελεύθερος με προφορική εντολή. Στη συνέχεια υποβλήθηκε και μήνυση σε βάρος του δράστη για παραβίαση των περιοριστικών όρων που έχουν τεθεί από τον ανακριτή, οπότε αναζητείται και αυτός για να συλληφθεί στα όρια του αυτοφώρου».
Όπως λέει η κα Δημογλίδου:
«Δεν έχει κατατεθεί μήνυση για απειλή, έχει κατατεθεί μήνυση για παραβίαση των περιοριστικών όρων. Δε θεωρώ ότι υπάρχει απειλή στην επικοινωνία καθώς θα μας το ανέφερε για να υπάρξει και ανάλογη κατηγορία στη δικογραφία που σχηματίστηκε. Η σύζυγος του δράστη ένιωσε ότι απειλείται τόσο με την παρουσία των ανθρώπων αυτών όσο και με την επικοινωνία που είχε και γι’ αυτό απευθύνθηκε στην Αστυνομία».
«Αναζητείται ο Απόστολος Λύτρας»
«Ο κ. Λύτρας αναζητείται στη διεύθυνση που έχει δηλώσει ότι θα διαμένει, δεν έχει βρεθεί. Προσπαθούν οι συνάδελφοι να έχουν μια επικοινωνία μαζί του, θέλω να πιστεύω ότι θα εμφανιστεί τις επόμενες ώρες, γνωρίζει και ο ίδιος, ως δικηγόρος, τη διαδικασία. Ο εισαγγελέας είναι αυτός που θα κρίνει αν είναι βάσιμη η καταγγελία και για τη μία πλευρά και για την άλλη».
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο ίδιος ο ποινικολόγος θα παρουσιαστεί – παραδοθεί αυτοβούλως στο ΑΤ Παλλήνης, εκεί όπου υποβλήθηκε η μήνυση της 37χρονου εναντίον του.
Η κα Δημογλίδου μίλησε και για τη μεταφορά του στα δικαστήρια και το περιστατικό με τις χειροπέδες.
«Δεν γνωρίζω τον λόγο που κρατάει με αυτόν τον τρόπο το σακάκι του, έχουν αφαιρεθεί όντως οι χειροπέδες και είναι στην ευχέρεια του αστυνομικού που τον συνοδεύει να το πράξει αυτό, καθώς ο εσωτερικός κανονισμός που έχει η Αστυνομία τού δίνει τη δυνατότητα να κρίνει αν ένας κατηγορούμενος είναι ύποπτος απόδρασης ή όχι. Έχει το δικαίωμα ο συνάδελφος να πραγματοποιήσει τη μεταγωγή χωρίς χειροπέδες αν κρίνει ότι δεν είναι ύποπτος απόδρασης».
Τι υποστηρίζει ο Λύτρας
Την ίδια στιγμή, ο Απόστολος Λύτρας σε νέες του δηλώσεις τα «ρίχνει» στη γυναίκα του λέγοντας πως ουδέποτε εκείνος ισχυρίστηκε στις Αρχές ότι η σύζυγός του έπεσε από τις σκάλες, αλλά ήταν κάτι που εκείνη επέλεξε να ισχυριστεί για να προστατεύσει τα παιδιά τους.
«Από την πρώτη στιγμή, που βρέθηκα ενώπιον της Δικαιοσύνης, ζήτησα συγγνώμη για την καταδικαστέα πράξη μου και υποσχέθηκα, στην σύζυγό μου και στα παιδιά μου, να αποτανθώ σε ειδικό συμβουλευτικό κέντρο, ώστε να καταλάβω τί είναι αυτό που με εξώθησε σε αυτή την φρικτή συμπεριφορά.
Αντιλαμβάνομαι την οργή όλου του κόσμου που επί μήνες με παρακολουθούσαν να μιλώ ως υπέρμαχος της καταδίκης κάθε μορφής βίας και, τώρα, με βλέπουν ως θύτη αυτής της ίδιας βίας που καταδίκαζα. Δυστυχώς, ο δημόσιος λόγος σε εκτοξεύει ψηλά με θόρυβο, αλλά σε γκρεμίζει σε μια στιγμή με κρότο…
Όπως υποσχέθηκα, ήδη ξεκίνησα συμβουλευτικό – θεραπευτικό πρόγραμμα και θα τηρήσω μέχρι κεραίας την υπόσχεσή μου να επανορθώσω (όσο αυτό γίνεται) αυτό που έκανα.
Θα ήθελα, μόνον, να τονίσω τα εξής: α) ουδέποτε άσκησα την οποιαδήποτε μορφής βία, λεκτική ή σωματική, στην σύζυγό μου. Αυτό, δεν αναιρεί την απαξία της πράξης μου, πλην όμως σας παρακαλώ να μην αναπαράγονται ψευδείς “ειδήσεις” για δήθεν “άλλες” πράξεις που δήθεν “τέλεσα”. β) Εκτός από εμένα, που δικαίως δέχομαι όλη αυτή την κριτική, υπάρχουν και 3 ανήλικα παιδιά, που τις τελευταίες ημέρες ζουν μια κόλαση. Η ευθύνη δεν είναι οικογενειακή και η κάθε μορφής επίθεση στο διαδίκτυο, σε βάρος μου, δεν είναι δυνατόν να μετακυλίεται σε μικρά παιδιά, λόγω του επωνύμου τους. Θα τεθώ ενώπιον του φυσικού μου Δικαστή, θα δικαστώ και θα αποδεχθώ την τιμωρία που δικαίως θα μου επιβληθεί. Παρακαλώ, όμως, να μην γίνει αυτή η δίκη μέσα από οθόνες, ανώνυμα σχόλια μίσους κλπ.
Θα ήθελα, τέλος, να επισημάνω ότι ποτέ δεν ‘επινόησα’ το αφήγημα ότι δήθεν έπεσε η σύζυγός μου απο την σκάλα • την εκδοχή αυτή την επέλεξε η ίδια (παρά την διαφωνία μου), για την προστασία των παιδιών μας, διότι αρχικά θεώρησε ότι έτσι θα τα προστατεύσει από την αρνητική δημοσιότητα. Σε κάθε περίπτωση, σέβομαι και υποκλίνομαι στην απόφασή της να καταθέσει τι ακριβώς συνέβη», αναφέρεται στην ανακοίνωσή του.
«Σπάνιο ένας θύτης να αναζητήσει ψυχική βοήθεια»
Μιλώντας για τη βία στις σχέσεις και πώς αυτή κλιμακώνεται, η ψυχολόγος, Βέρα Αθανασίου, λέει:
«Συνήθως κάποιος για να φτάσει να έχει μια τέτοια έκρηξη βίας, αν δεν είναι υπό την επήρεια αλκοόλ ή κάποιας ουσίας που μπορεί να εξωθήσει σε επιθετική συμπεριφορά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όσοι πίνουν ή παίρνουν ουσίες γίνονται πάντα επιθετικοί, έχει προηγηθεί μια περίοδος κακοποίησης. Στα ναρκισσιστικά ζευγάρια, σε αυτά που υπάρχει ένας άνθρωπος ο οποίος γίνεται θύτης, υπάρχει μια κλιμάκωση, μια σειρά ενεργειών και συμπεριφορών που καθιστούν το θύμα αυτής της σχέσης να νιώθει εξαρτημένο μέσα στην σχέση. Υπάρχει μια μεγάλη εξιδανίκευση και μια μεγάλη υποτίμηση που καθιστά το θύμα μπλοκαρισμένο μέσα σε αυτήν την σχέση».
«Όταν μιλάμε για ένα θεραπευτικό πρόγραμμα, μιλάμε για την απόφαση ενός θύτη να αναζητήσει βοήθεια για να αλλάξει δομικά στοιχεία στην προσωπικότητά του. Είναι δύσκολο και σπάνιο φαινόμενο ένας θύτης να αναζητήσει βοήθεια», συμπληρώνει.