Ο σεφ, Γιώργος Τσούλης, και ο παθολόγος – ογκολόγος Δ/ντης Δ’ Ογκολογικής Κλινικής Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», Ιωάννης Μούντζιος, μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας Vita» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για τον καρκίνο του πνεύμονα.
Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ένας από τους πιο συχνούς καρκίνους στην Ελλάδα.
Όπως εξηγεί ο παθολόγος – ογκολόγος Δ/ντης Δ’ Ογκολογικής Κλινικής Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», Ιωάννης Μούντζιος, το κάπνισμα είναι ο πρώτος παράγοντας που ευθύνεται για τον καρκίνο του πνεύμονα.
«Υπάρχει και σε μη καπνιστές, περίπου 15% των ασθενών. Σε αυτούς οφείλεται εξαιτίας των ρύπων της ατμόσφαιρας. Στην Ελλάδα έχουμε περίπου 8.500 νέα περιστατικά κάθε χρόνο».
Ο Γιώργος Τσούλης είναι καπνιστής αλλά όπως λέει δεν σκέφτεται να το κόψει. Ο κ. Μούντζιος εξηγεί πως ο καρκίνος του πνεύμονα είναι μία ασθένεια που μπορεί να διαγνωστεί και να προληφθεί.
«Υπάρχει προληπτική εξέταση, είναι η αξονική τομογραφία θώρακος χαμηλής δόσης. Υπάρχουν συγκεκριμένες κατευθυντήριες οδηγίες που αφορούν όλους τους ενεργούς και πρώην καπνιστές ηλικίας 50-75 ετών. Μία ετήσια ακτινογραφία μειώνει τη θνητότητα από καρκίνο του πνεύμονα κατά σε 28% άντρες και 33% σε γυναίκες».
Στα πρώιμα στάδια υπάρχει δυνατότητα χειρουργικής επέμβασης, δυνατότητα ακτινοθεραπείας, και σε όσους είναι σε προχωρημένο στάδιο υπάρχει το «όπλο» της ανοσοθεραπεία, που σε συγκεκριμένους ασθενείς δουλεύει εξαιρετικά, εξήγησε ο ειδικός.
«Επίσης και σε κάποιες ομάδες ασθενών έχουν βρεθεί μεταλλάξεις στο DNA του όγκου για τις οποίες υπάρχουν ειδικά μοριακά φάρμακα. Στην Ελλάδα όλοι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ έχουν πρόσβαση σε όλες τις καινοτόμες θεραπείες».