Ο συγγραφέας, Χρήστος Χωμενίδης, μίλησε στο «Ακόμα δεν Είδες Τίποτα» για την ακύρωση της πρώτης ταινίας AI.
Κινηματογράφος του κεντρικού Λονδίνου ακύρωσε την παγκόσμια πρεμιέρα της «πρώτης ταινίας που γράφτηκε από τεχνητή νοημοσύνη» επικαλούμενος αντιδράσεις του κοινού.
H ιδιωτική προβολή του The Last Screenwriter («Ο Τελευταίος Σεναριογράφος») ήταν προγραμματισμένη για την Κυριακή στον κινηματογράφο Prince Charles Cinema στην περιοχή του Σόχο.
Η υπόθεση
Η ταινία του Πίτερ Λουίζι, της οποίας το σενάριο παρήχθη από το ChatGPT, παρακολουθεί τον Τζακ, έναν διάσημο σεναριογράφο, ο οποίος χάνει τον κόσμο κάτω από τα πόδια του όταν ανακαλύπτει ένα προηγμένο σύστημα συγγραφής σεναρίων.
Αρχικά το αντιμετωπίζει με καχυποψία, τελικά όμως αναγκάζεται να παραδεχτεί ότι η μηχανή ξεπερνά ακόμα και τον ίδιο στην ενσυναίσθηση και την κατανόηση των ανθρώπινων συναισθημάτων.
«Ένα AI δεν μπορεί να έχει συναίσθημα και να μας αντικαταστήσει»
Ο συγγραφέας, Χρήστος Χωμενίδης, μίλησε στο «Ακόμα δεν Είδες Τίποτα» για την ακύρωση της ταινίας.
«Μία ανοησία ήταν αυτό, ούτε αντιδράσεις πολλές είχε. Εγώ νομίζω κακώς διαμαρτυρήθηκαν. Είχε το νόημα ότι μπορεί να μας ‘’φάει’’ τη δουλειά η τεχνητή νοημοσύνη. Κατά την γνώμη μου αυτό αποκλείεται. Για να φτιάξεις ένα έργο τέχνης πρέπει να βασίζεσαι στις εμπειρίες σου και αυτό δεν το διαθέτει ένα πρόγραμμα και ούτε πρόκειται να τα αποκτήσει. Το αποτέλεσμα του προγράμματος θα είναι κοινότυπο, θα είναι επαναλήψεις. Ένα πρόγραμμα AI δεν έχει αντίληψη. Εμένα αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι το πώς αντικαθιστούνται οι ταμίες στα σούπερ μάρκετ με μηχανήματα. Αυτοί οι άνθρωποι θα χάσουν τη δουλειά τους. Η επιθυμία μας όταν φτιάχνουμε κάτι είναι να το μοιραστούμε με άλλους. Αυτές τις σκέψεις δεν μπορεί να τις κάνει το κομπιούτερ. Θα έπρεπε να μας τρομάζουν τα άλλα επαγγέλματα. Ένα AI δεν μπορεί να έχει συναίσθημα και να μας αντικαταστήσει».