H Όλγα Λαφαζάνη, δημοσιογράφος, και η Γεωργία - Χριστίνα Κανελλοπούλου, ψυχολόγος και οικογενειακή σύμβουλος, μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για την τσιγκουνιά.
H ειδικός αρχικά όρισε ποια είναι η έννοια του τσιγγούνη ανθρώπου.
Μια κοινή παρανόηση πολλών είναι να θεωρείται ως τσιγγούνης αυτός ο άνθρωπος που κάνει οικονομία ή σωστή αποταμίευση, αλλά δεν είναι σωστό. Τσιγγούνης είναι αυτός που θέλει τις περισσότερες φορές να παίρνει και λιγότερες να δίνει.
Το προφίλ ενός τσιγγούνη
Επιπλέον οι ερωτήσεις κάποιου που είναι τσιγγούνη περιστρέφονται γύρω από το χρήμα, είναι εμμονή, σύμφωνα με την ψυχολόγο. Συνήθως παρατηρείται ότι οι παθολογικοί τσιγγούνηδες έχουν συγκεκριμένη εργασιακή δραστηριότητα και σταθερό εισόδημα.
Μάλιστα, η γνωστή φράση που χρησιμοποιείται «”σφιχτός” στην τσέπη, ”σφιχτός” και στην καρδιά» φαίνεται να επιβεβαιώνεται. Όπως εξήγησε η ψυχολόγος ο τσιγγούνης πάσχει από ενσυναίσθηση. Φοβάται ότι αν εκφράσει τα συναισθήματά του θα τον οδηγήσει στον έλεγχό του από το άλλο πρόσωπο και τελικά θα χάσει τα χρήματά του.
Αλλάζει ο τσιγγούνης;
Για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά ένας άνθρωπος κάποιον που είναι τσιγγούνης καλό θα είναι να αποφύγει τους σκληρούς χαρακτηρισμούς και μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα γεγονότων που υποδηλώνουν την παθολογική του κατάσταση να του επισημανθούν και να του περιγράψουν τις πράξεις του.
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει ο τσιγγούνης, καθώς η τσιγγουνιά συγκαταλέγεται στις αξίες που έχει ένας άνθρωπος και οι αξίες διδάσκονται στην παιδική ηλικία.
Εν κατακλείδα η τσιγγουνιά αποτελεί ένα βαθιά συναισθηματικό ζήτημα κι αυτό γιατί από πίσω της ”κρύβεται” ο φόβος της εκμετάλλευσης.