Την ιδιαίτερη σχέση γιατρού – ασθενούς και τις λεπτές ισορροπίες που χρειάζεται να τηρούνται προκειμένου να είναι τόσο ανθρώπινη όσο και αποτελεσματική, εξετάζει σήμερα Κυριακή η εκπομπή «Όλα για τη ζωή μας VITA» με τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη και καλεσμένο τον Γιάννη Κρητικό.
Ο γνωστός ηθοποιός και πρωταγωνιστής της σειράς του MEGA, «Γη της Ελιάς», μιλάει μοιράζεται τη δική του εμπειρία με τους γιατρούς και περιγράφει την σχέση που επιθυμεί να έχει μαζί τους.
«Πηγαίνω δύσκολα στον γιατρό. Όλα αυτά τα χρόνια έχει τύχει και έχω επισκεφτεί διάφορες ειδικότητες. Δεν μπορώ την ψυχρότητα, αυτό που πας, κοιτάζει τις εξετάσεις, λέει ‘ναι’ και εγώ μέσα μου ‘βράζω’. Θέλω να μάθω γιατί να πάρω αυτό το φάρμακο, γιατί να το αντιμετωπίσω έτσι, υπάρχει κάτι άλλο; Με φοβίζει πολλές φορές».
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, σημειώνει:
«Δεν είναι ποτέ δυνατό να είναι άριστες οι σχέσεις μεταξύ ασθενούς και γιατρού. Τα τελευταία χρόνια έχουν βελτιωθεί και σιγά σιγά τα πράγματα θα είναι ακόμα καλύτερα. Αυτό που έχει σημασία είναι να βρεθεί η χημεία μεταξύ των δύο και η εμπιστοσύνη. Οι ασθενείς έχουν πάντα δίκιο, οι συγγενείς δεν έχουν δίκιο».
Μιλώντας για προσωπική του εμπειρία, ο γνωστός ηθοποιός λέει:
«Επιστρέφοντας από την Κύπρο με το αεροπλάνο, ένιωσα έναν έντονο πόνο στο δεξί μου αυτί και διαπίστωσα ότι δεν ακούω σχεδόν καθόλου. (…) Μου είπαν ότι έχω οξεία μέση ωτίτιδα. Μέχρι να μου εξηγήσει ο γιατρός, νόμιζα ότι δε θα ξανακούσω».
«Όταν πρόκειται για μια σοβαρή νόσο και ο γιατρός και ο ασθενής θα μείνουν για πολύ χρόνο. Εκεί, αναπτύσσεται μια διαφορετική σχέση. Όταν είναι κάτι απλό, θα το εξηγήσει και τελειώνει. Για τον γιατρό εκεί είναι διαφορετικά τα πράγματα. Ο ασθενής όμως, έστω και για το απλό, θέλει να μάθει ακόμα περισσότερα. Θέλει απαντήσεις και έτσι είναι το σωστό», λέει από την πλευρά της, η Ματίνα Παγώνη.
«Όταν ο ασθενής αποκτήσει εμπιστοσύνη στον γιατρό του, πείθεται, κάνει αυτά που του λέει, ακολουθεί τα πρωτόκολλα και πάει πάρα πολύ καλά. Αν ο ασθενής δεν έχει εμπιστοσύνη και αρχίσει και αμφιβάλει, θα ρωτήσει και κάποιους τρίτους και τότε η σχέση αρχίζει και είναι διαφορετική. Τότε, το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να αλλάξει γιατρό», συμπληρώνει.
Όπως λέει η ίδια:
«Το καλύτερο είναι ο γιατρός με τον ασθενή να είναι κοντά. (…) Ο ασθενής ποτέ δε δέχεται, ειδικά όταν πρόκειται για σοβαρές καταστάσεις, ότι αυτό συμβαίνει σε αυτόν. Μέσα του υπάρχει πάντα η αμφιβολία, άρα στο μυαλό του είναι ότι θα πάρει μια δεύτερη και μια τρίτη γνώμη. Θέλει εκείνη την στιγμή να τα μάθει όλα, να ξέρει τι θα κάνει και να είναι σίγουρος ότι πήρε όλες τις απαντήσεις για αυτό που του συμβαίνει».