Πύρινος εφιάλτης εχθές στην Κω, αφού η πυρκαγιά που ξέσπασε λίγο μετά τις 12.00 το μεσημέρι, πήρε μεγάλες διαστάσεις.
Οι φλόγες κατέκαψαν γρήγορα δασική έκταση και επεκτάθηκαν στον ΧΥΤΑ της περιοχής και στο σημείο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών.
Λίγο πριν τις 14.30 το μεσημέρι στάλθηκε προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 σε κατοίκους στην Καρδάμαινα να απομακρυνθούν προς Αντιμάχεια.
Σημειώνεται πως περίπου 10.000 άνθρωποι, ντόπιοι και τουρίστες, εκκένωσαν την πιο τουριστική περιοχή του νησιού και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια σε ανοιχτούς χώρους.
Μετά από μια ολονύχτια μάχη με τις φλόγες, η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, χωρίς να καταστραφούν σπίτια και ξενοδοχεία. Κάτοικοι και τουρίστες, ήδη από νωρίς σήμερα το πρωί, επιστρέφουν στα καταλύματά τους, ενώ στο νησί παραμένουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις υπό τον φόβο αναζωπυρώσεων.
«Ασφαλής επιχείρηση απομάκρυνσης του πληθυσμού»
«Έγινε μια ασφαλής επιχείρηση απομάκρυνσης του πληθυσμού διότι η πυρκαγιά πλησίαζε τα Καρδάμαινα», λέει, μιλώντας στο MEGA, ο πρόεδρος της ένωσης αξιωματικών Πυροσβεστικής, Κώστας Τσίγκας.
«Έφτασε στις παρυφές, ευτυχώς όμως στις πρώτες αυλές υπήρχαν πυροσβέστες και οχήματα. Δεν κάηκαν σπίτια. Με τέτοια ένταση του ανέμου, μια απροσεξία ή συσσωρευμένα σκουπίδια που ένα γυαλί δημιουργεί πολύ θερμή εστία, ο αέρας είναι σαν το τζάκι που φυσάμε για να ανάψουν τα ξύλα τη φωτιά, κάπως έτσι λειτουργεί και επεκτείνεται η πυρκαγιά. Αυτά τα νησιά έχουν αυτήν την ιδιαιτερότητα, με πολύ χαμηλή βλάστηση, στην οποία αναπτύσσει μεγάλη ταχύτητα η πυρκαγιά».
«Πρέπει να αλλάξουμε λιγάκι το δόγμα»
Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Χάλαρης, καθηγητής διαχείρισης κρίσεων και αντιστράτηγος Π.Σ. ε.α. σημειώνει:
«Έχουν αλλάξει οι μετεωρολογικές και κλιματολογικές συνθήκες. Έχει αυξηθεί ο μέσος όρος θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα μας κατά έναν βαθμό. Για αρχές Ιουλίου το να έχεις 35 και 36 βαθμούς Κελσίου είναι πρωτόγνωρο. Αυτό οδηγεί σε πιο γρήγορη μείωση της υγρασίας σε όλες τις δασικές και αγροτοδασικές εκτάσεις. Με ισχυρή ένταση ανέμου και με οποιαδήποτε πηγή έναυσης, έχουμε τις πυρκαγιές. Είναι ένα φαινόμενο το οποίο το περιμένουμε, άρα πρέπει να αλλάξουμε λιγάκι το δόγμα μας, να σταματήσουμε να ρίχνουμε τόσο μεγάλο βάρος στην καταστολή και να πάμε στην πρόληψη, το οποίο όμως δεν μπορεί να γίνει άμεσα».
Για το πώς ξεκινούν οι πυρκαγιές, ο κ. Χάλαρης σημειώνει:
«Έχουμε και ατομική και συλλογική ευθύνη, που πάει κυρίως στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ενώ τα σχέδια τα έχουμε, έχουμε τον «Ιόλαο» για τις δασικές πυρκαγιές, προχωράει σε μια φιλοσοφία παρωχημένη. Κάνει μια απλή καταγραφή το τι πρέπει να κάνει ο κάθε φορέας κάθετα. Δεν κάθεται να δει αν υπάρχουν αλληλοεπικαλύψεις ή οτιδήποτε άλλο για να μπορέσει να τα λύσει».
Σχετικά με τον καθαρισμό των οικοπέδων, αναφέρει:
«Ήταν ένα μέτρο η υπουργική απόφαση για τον καθαρισμό των οικοπέδων και των σπιτιών κοντά σε δασικές περιοχές που όλους μας βρήκε σύμφωνους. Έγινε όμως τόσο πρόχειρα και με τόση βιασύνη που έχουμε φτάσει στο σημείο, αυτός που καθαρίζει το οικόπεδό του και βγάζει την καύσιμη ύλη, κινδυνεύει να πάρει και άλλο πρόστιμο γιατί δεν έχει συνεννοηθεί με τον δήμαρχό του εντός 48 ωρών να του τα αποσύρει».