Ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος για το αδίκημα του εμπρησμού δάσους από αμέλεια, με την επιβαρυντική περίσταση ότι η πυρκαγιά επεκτάθηκε σε μεγάλη έκταση, ασκήθηκε σε βάρος του 35χρονου, ο οποίος συνελήφθη χθες ως υπαίτιος της πυρκαγιάς στα Γλυκά Νερά.
Ο κατηγορούμενος παραπέμφθηκε να δικαστεί στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο, ενώ από τις εισαγγελικές αρχές θα διεξαχθεί και προκαταρκτική εξέταση αναφορικά με τυχόν ευθύνες άλλων προσώπων σχετικά με την πτήση του drone.
Την ίδια ώρα το φως της δημοσιότητας βλέπουν φωτογραφίες και βίντεο από τους χειριστές του που εγκαταλείπουν το σημείο. Οι άνδρες φέρονται να έκαναν δοκιμαστική πτήση και έχουν προσαχθεί ως ύποπτοι.
Στο βίντεο φαίνεται ένας άνδρας που σπεύδει να απομακρυνθεί και ένα βαν σκούρου χρώματος να απομακρύνεται με ταχύτητα, ενώ οι φλόγες έχουν ήδη θεριέψει.
Είναι το καμάρι της ελληνικής εταιρείας που το κατασκευάζει στα Γλυκά Νερά, είναι το SARISA SRS-1A, πεσμένο και τσακισμένο στα Γλυκά Νερά στο σημείο που ξεκίνησε η πυρκαγιά με τους πυροσβέστες να καλύπτουν τα συντρίμμια.
Η συγκεκριμένη έκδοση του UCAV, η SRS-1A αναπτύσσεται αποκλειστικά για στρατιωτικές επιχειρήσεις και έχει ήδη κεντρίσει το ενδιαφέρον του ελληνικού στρατού. Οι επιχειρησιακές δυνατότητες του συστήματος SARISΑ εξοπλισμένου με HYDRA 70, τόσο με την κατευθυνόμενη όσο και με την απλή ρουκέτα, ενδεικτικά αφορούν:
-Στην άμυνα νήσων ενάντια σε αποβατικές επιχειρήσεις
-Σε επιχειρήσεις μονάδων καταδρομών
-Σαν οργανικό σύστημα ναυτικών μονάδων
Πολλές άλλες αντίστοιχες εφαρμογές και μάλιστα σαν οργανικό σύστημα στην υπηρεσία του τοπικού Διοικητή, που δεν χρειάζεται πλέον να εξαρτάται από την δυνατότητα διάθεσης περιορισμένων επιχειρησιακών πόρων όπως μαχητικά αεροσκάφη και επιθετικά ελικόπτερα.
To drone έχει μήκος: 165 εκατοστά, πλάτος 218 εκατοστά, ύψος: 45 εκατοστά, μέγιστο φορτίο απογείωσης: 60 κιλά και χρόνο πτήσης 20 λεπτά με πλήρες φόρτο.
Ποια ήταν όμως η έμπνευση για να κατασκευαστεί το drone πυροσβέστης, αλλά και πυροβολητής;
Πριν από μερικά χρόνια, σε ένα γιοτ -το “Μαύρο Μαργαριτάρι”– στο οποίο φιλοξενούνταν Αμερικανοί αξιωματούχοι και Έλληνες επιχειρηματίες, ο ιδιοκτήτης σχεδόν μονολογούσε: “Κάτι πρέπει να κάνουμε για την Ελλάδα μας. Δεν γίνεται οι γείτονες να έχουν τέτοια εξέλιξη στα drones και εμείς να είμαστε στάσιμοι”. Λίγοι πίστευαν ότι ο ιδιοκτήτης του γιοτ και του ομίλου SpiritWorld Group, ο εφοπλιστής και επιχειρηματίας Μιχάλης Σπυριδάκος (Μάικ, όπως τον φωνάζουν οι φίλοι του), σκεφτόταν σοβαρά να πρωταγωνιστήσει στην ανάπτυξη drones.
Τελικά σε χρόνο ρεκόρ το drone απέκτησε υπόσταση χάρη στην καθοριστική συμβολή του γεννημένου στο Κερατσίνι Μιχάλη Σπυριδάκου, ο οποίος δραστηριοποιήθηκε στο επιχειρείν και τα τάνκερ και πλέον το αρχηγείο του βρίσκεται στην ακτή Μιαούλη.