Η ηθοποιός, Ευγενία Παναγοπούλου και ο Αναστάσιος Παπαλαζάρου, κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας Vita» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για την σημασία που δίνουμε στην εικόνα μας όσον αφορά στο βάρος μας.
Στην σημερινή εκπομπή ειδικοί εξηγούν ότι οι δίαιτες συχνά δεν είναι η λύση και παρουσιάζουν τα «εργαλεία» που μπορούν να μας βοηθήσουν να κρατήσουμε ένα σταθερό πρόγραμμα διατροφής για χρόνια.
Καλεσμένη του Μιχάλη Κεφαλογιάννη είναι η ηθοποιός Ευγενία Παναγοπούλου, η οποία μοιράζεται τη δική της εμπειρία με τις δίαιτες.
«Από την δική μου εμπειρία έχει τελεσφορήσει μία διατροφή, αλλά μετά δεν πρόσεχα. Οπότε η συντήρησή μου ήταν πολύ δύσκολη και μετά επανερχόμουν παίρνοντας κιλά. Ένας φαύλος κύκλος».
Όπως μοιράστηκε η ηθοποιός με τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη σε νεαρή ηλικία είχε πάρει επιπλέον 20 κιλά.
«Είμαι τυχερή γιατί τα είχα πάρει στην νεαρή ηλικία των 19 – 20 ετών και τολμώ να πω ότι ήταν και χαριτωμένο. Τα είχα πάρει ομοιόμορφα σε όλο το σώμα. Έκτοτε με μία δίαιτα τα έχασα, και μου έχουν μείνει κάποια κιλάκια, που υπάρχει μια λογική αυξομείωση. Είμαι στο στάδιο που χάνω τα τελευταία 2 – 3 κιλά και θα κάνω συντήρηση για πρώτη φορά».
Όπως εξήγησε ο ειδικός, το σώμα ενός ανθρώπου δείχνει ότι έχει κουραστεί από τις δίαιτες όταν εντοπίζεται «κόπωση, στρες, αδυναμία και έντονα νεύρα είναι μερικά από τα συμπτώματα».
«Ειπώθηκε σε ένα συνέδριο και το επαναλαμβάνω πολύ συχνά: η δίαιτα είναι σαν το μαχαίρι, στα χέρια του χειρουργού το μαχαίρι σώζει ζωές, στα χέρια ενός μη ειδικού είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο», υπογράμμισε ο κ. Παπαλαζάρου.
Η σύγχρονη τάση δεν έχει να κάνει με το βάρος της ζυγαριάς, το λεγόμενο σωματικό βάρος, άλλα αυτό που ενδιαφέρει είναι οι δείκτες υγείας. Σημαντικό «εργαλείο» στα χέρια ενός διαιτολόγου είναι το κίνητρο του ανθρώπου που τους οδηγεί στο γραφείο τους.
Στην ερώτηση «πώς μπαίνουμε σε μια ρουτίνα διατροφής» ο κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος απάντησε «πλέον σήμερα προσαρμόζουμε την δίαιτα στην ζωή μας, κι όχι την ζωή μας στην δίαιτα, κάνουμε σταδιακές αλλαγές προκειμένου το πρόγραμμα διατροφής να είναι ρεαλιστικό».
«Στην σχέση μας με το φαγητό, εμείς θα πρέπει να ”έχουμε το πάνω χέρι”», συμβούλευσε ο Αναστάσιος Παπαλαζάρου.
Παρατηρείται οι άνθρωποι να ”τρώνε” τα συναισθήματα τους, αυτό είναι το συναισθηματικό φαγητό. Σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με τον ειδικό, οι άνθρωποι καλό θα είναι να βρουν εναλλακτικούς τρόπους διοχέτευσης του συναισθήματος μακριά από την τροφή.