Ο Δημήτρης Καιρίδης, βουλευτής ΝΔ, μίλησε στο LIVE NEWS για τα αποτελέσματα των εκλογών στη Γαλλία.
Κόντρα στις δημοσκοπήσεις που τις τελευταίες εβδομάδες εμφάνιζαν τον Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λε Πεν σίγουρα πρώτο κόμμα, πιθανολογώντας ακόμη και απόλυτη πλειοψηφία εδρών, τελικά η ακροδεξιά ήρθε τρίτη.
Την μεγάλη ανατροπή στο Β’ γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία έκανε το Νέο Λαϊκό Μέτωπο της Αριστεράς, που κέρδισε την πρώτη θέση, χωρίς όμως να καταφέρει να κερδίσει και την πλειοψηφία (απαιτούνται 289 από τις 577 έδρες) . Στη δεύτερη θέση βρέθηκε το κόμμα του Μακρόν.
Με το δεδομένο ότι η συμμαχία του Μελανσόν (Νέο Λαϊκό Μέτωπο) δεν κέρδισε την πλειοψηφία των 289 εδρών που απαιτούνται για σχηματισμό κυβέρνηση, το Παρίσι κινείται σε αχαρτογράφητα νερά και οι εξελίξεις θα δρομολογηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες.
Για την επόμενη ημέρα μετά τις εκλογές μίλησε ο Δημήτρης Καιρίδης, βουλευτής ΝΔ.
«Υπάρχει μία μεγάλη ανακούφιση στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με το αποτέλεσμα των εκλογών, με εξαίρεση τη Βουδαπέστη και τη Μόσχα. Οι υπόλοιποι, και σίγουρα η Γερμανία υποδέχτηκε θετικά το αποτέλεσμα, το ίδιο έκαναν και οι αγορές που αντέδρασαν ήρεμα. Ο λόγος είναι πως είναι λάθος να ταυτίζουμε τον Μελανσόν με το ενιαίο αριστερό μέτωπο, είναι ίσως το μεγαλύτερο κόμμα εκεί, αλλά παραμένει μειοψηφία. Έχουν πολύ ισχυρή παρουσία οι σοσιαλιστές. Άλλωστε, αυτή θα είναι ίσως και η μία διέξοδος από τις δύο που έχει ο Μακρόν. Δηλαδή μία κυβέρνηση συνασπισμού που θα έχει ως βασικό κορμό το κόμμα του μαζί με του Σοσιαλιστές και τους Πράσινους και από την άλλη του Ρεπουμπλικάνους», είπε αρχικά και πρόσθεσε:
«Δεν θα είναι εύκολο γιατί θα πρέπει να ‘παντρευτεί’ η οικονομική ορθοδοξία και η δημοσιονομική πειθαρχεία της κεντροδεξιάς με τις κοινωνικές παροχές που θέλουν οι Σοσιαλιστές. Η Αριστερά είναι διασπασμένη και πολλοί θέλουν να βάλουν τον Μελανσόν στο περιθώριο. Ο Μελανσόν δεν έχει τις αγορές και δεν θα παίξει ρόλο στον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. Η άλλη λύση είναι μία τεχνοκρατική κυβέρνηση. Η Λεπέν κερδίζει τώρα για τις επόμενες εκλογές. Στην Ευρώπη δεν βλέπουμε αυτήν την ακροδεξιά κυριαρχία».