Ακραία ζέστη, αυξημένη υγρασία και ατμόσφαιρα αποπνικτική.
Το νέο κύμα καύσωνα που όπως φαίνεται ήρθε για να μείνει στη χώρα, φέρνει και έντονη επιβάρυνση στους πολίτες.
Σε 13 περιοχές , μάλιστα, το επίπεδο επικινδυνότητας, σύμφωνα με το σύστημα προειδοποίησης Heat Alarm του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, είναι ακραίο, ενώ πολύ υψηλή είναι η θερμή επιβάρυνση στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.
Σε αρκετές περιοχές της χώρας, μάλιστα, το θερμόμετρο σκαρφάλωσε πάνω από τους 41 βαθμούς, με τη μεγαλύτερη θερμοκρασία να καταγράφεται στη Ζαχάρω Ηλείας.
Κι αυτή η κατάσταση, όπως φαίνεται, θα συνεχιστεί, καθώς όπως προειδοποιούν οι ειδικοί, οι επικίνδυνες για τον ανθρώπινο οργανισμό συνθήκες θα έχουν διάρκεια.
«Όσο μεγαλύτερη έχουμε επικινδυνότητα τόσο μεγαλύτερο είναι το ρίσκο για την εμφάνιση κάποιων σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως είναι η θερμική εξάντληση ή ακόμα και ο θάνατος σε κάποιες περιπτώσεις», είπε ο Χρήστος Γιάνναρος, υπεύθυνος ερευνητικού έργου Ηeat Αlarm.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού, οι ετήσιοι θάνατοι που σχετίζονται με την ακραία ζέστη θα τετραπλασιαστούν τα επόμενα 25 χρόνια.
Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους πολίτες να δίνουν βαρύτητα στα συμπτώματα, που τυχόν προέρχονται από θερμή επιβάρυνση του οργανισμού.
Έπειτα από τον πιο ζεστό Ιούνιο που έχει καταγραφεί, ο δήμαρχος Αθηναίων, αλλά και Καθηγητής Ενεργειακής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής Χάρης Δούκας, μίλησε στον Guardian, για το πώς μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση στην πιο “καυτή” πρωτεύουσα της Ευρώπης.
«Είναι ζωτικής σημασίας να έχουμε περισσότερα δέντρα, περισσότερα κλιματιζόμενα κοινοτικά κέντρα και περισσότερους σταθμούς νερού στους δρόμους και τις πλατείες μας», δήλωσε ο Χάρης Δούκας.
Οι επιστήμονες προειδοποιούν πως οι ομάδες υψηλού κινδύνου θα πρέπει να προφυλάσσονται, ενώ να αποφεύγονται και οι εξωτερικές δραστηριότητες τις μεσημεριανές ώρες.