Δύο κινέζοι «εγκέφαλοι» του κυκλώματος και ένας Έλληνας διέπρατταν για τουλάχιστον ενάμισι χρόνο μια από τις μεγαλύτερες απάτες εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου με ένα δίκτυο εκατοντάδων επιχειρήσεων και μια φοροδιαφυγή «μαμούθ» που ακόμα δεν έχει υπολογιστεί στο σύνολο της.
Όχι μία, όχι δύο… αλλά 287 είναι οι κινεζικές επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, που εμπλέκονται στην υπόθεση και χάρη σε ένα εξελιγμένο λογισμικό κατάφερνα να δηλώνουν «ψίχουλα» στην εφορία.
Η ΑΑΔΕ μετά από ενδελεχή έρευνα κατάφερε να εξαρθρώσει ένα διεθνές κύκλωμα προμήθειας λογισμικού σε κινεζικές επιχειρήσεις στη χώρα μας, μέσω του οποίου μείωναν την αξία των αποδείξεων και παραποιούσαν το QR code της απόδειξης που διαβιβάζεται στην εφορία.
«Για μας στην ΑΑΔΕ η φοροδιαφυγή είναι υπαρξιακή προτεραιότητα και όσοι επιδιώκουν να παραβούν το νόμο θα μας βρουν μπροστά τους, είπε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής.
Οι πρώτες καταγγελίες έφτασαν στην ΑΑΔΕ τον Ιανουάριο και έπειτα διαπιστώθηκε ότι τα κινεζικά καταστήματα όταν δέχονταν πληρωμή με μετρητά, διαβίβαζαν στην εφορία αποδείξεις ελάχιστης αξίας σε σχέση με την πραγματική.
Ενδεικτικά, απόδειξη αξίας 99 ευρώ, την περνούσαν στο σύστημα ως απόδειξη 9,9 ευρώ.
Μόνο για τον Φεβρουάριο που μας πέρασε, οι 287 επιχειρήσεις που χρησιμοποιούσαν το λογισμικό εμφάνισαν τζίρο 3 εκατομμυρίων στην εφορία.
Οι ποινές που περιμένουν τα κινεζικά καταστήματα είναι εξαιρετικά βαριές, καθώς μεταξύ άλλων αντιμετωπίζουν πρόστιμα 15 επί τον μέσο όρο των δηλωθέντων εσόδων της τελευταίας τριετίας καθώς και αναστολή λειτουργίας από 2 έως 12 μήνες.
Ο κινέζος «εγκέφαλος», ο οποίος μένει μόνιμα στην Σλοβακία, με επιστολή του ομολόγησε τις πράξεις του.