Πρωταθλητισμό στην... ακρίβεια κάνει η χώρα μας καθώς βασικά αγαθά παραμένουν απλησίαστα για πολλά νοικοκυριά.
Μάλιστα, σύμφωνα με τη μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος, οι Έλληνες καταναλωτές καλούμαστε να πληρώνουμε ακριβότερα κατά 10% από τους άλλους ευρωπαίους, τουλάχιστον 40 κατηγορίες προϊόντων.
Πιο ακριβή χώρα από την Ελλάδα; Μόνο το Βέλγιο.
Ενδεικτικά, ο στιγμιαίος καφές είναι ακριβότερος κατά 17% σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο αλεσμένος καφές κατά 50%, δημητριακά και ανθρακούχα αναψυκτικά κατά 15%, το βούτυρο κατά 54%, η μαργαρίνη 60%, οι χαρτοπετσέτες κατά 100%.
Όπως λένε οι ίδιοι οι καταναλωτές, χρειάζεται να βάζουν το χέρι όλο και πιο βαθιά μέσα στην τσέπη καθώς δεν βλέπουν να μειώνεται ο εβδομαδιαίος προϋπολογισμός σε βασικά προϊόντα διατροφής.
Σύμφωνα με την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας μέσα σε λίγες ημέρες, τα μακαρόνια Νο6 από 0,82, ανέβηκαν στο 1,07 ευρώ, η φέτα συσκευασμένη του ενός κιλού από 12,30 ευρώ στα 13,90 ευρώ, βρεφικό γάλα τύπου νούμερο 1 τα 400gr από 12,18 ευρώ στα 13,19, οι μπάρες δημητριακών από 1,80 στα 3,52 ευρώ.
Σύμφωνα με τους μελετητές της τελευταίας έρευνας για τις τιμές στην ευρωζώνη, παραγωγοί και λιανικό εμπόριο ευθύνονται για μεγάλο μέρος των διαφορών στις τιμές πολλών προϊόντων, ενώ ρόλο παίζουν και οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων που προτιμούν επώνυμα προϊόντα και μικρότερες συσκευασίες.
Πώς θα μπορούσαν να μειωθούν ακόμα και 30% τα προϊόντα στα σούπερ μάρκετ
Μιλώντας στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του MEGA, ο δημοσιογράφος Νίκος Φιλιππίδης εξήγησε το πώς θα μπορούσαν να μειωθούν ακόμα και 30% τα προϊόντα στα σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος.
-Αν αλλάζαμε δομή αγοράς και καταναλωτικές συνήθειες
-17% χαμηλότερες τιμές στο σύνολο των προϊόντων
-30% στα ακριβά επώνυμα
-Το παράδειγμα της τιμής του αλεσμένου καφέ
+50% ακριβότερος του μέσου όρου της Ευρωζώνης
-7% η ηγετική θέση του προϊόντος που επιλέγουμε
-Το παράδειγμα της τιμής του αλεσμένου καφέ
-15% με αλλαγή συνηθειών Ελλήνων καταναλωτών (μεγαλύτερη συσκευασία κλπ)
-13% αν υπήρχε μεγαλύτερος ανταγωνισμός σε επίπεδο προμηθευτών και κατανάλωσης
Η αύξηση θα περιορίζονταν σε +15%.