Αντιμέτωποι με το δίλημμα να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και να χρησιμοποιήσουν τον κλιματισμό ή να λιώσουν από τη ζέστη βρίσκονται οι καταναλωτές.
Σε απόγνωση οι καταναλωτές που βρίσκονται μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης καθώς πρέπει να επιλέξουν αν θα λιώσουν από τη ζέστη ή αν θα βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος.
«Κάνουμε τον σταυρό μας. Ανάβουμε τον κλιματισμό κι όσο μπορούμε το μειώνουμε, αλλά ειδικά μεσημέρι και βραδύ δεν γίνεται χωρίς».
Το τρελό «ράλι» ανόδου της τιμής του ρεύματος προσπάθησε να αναχαιτίσει η κυβέρνηση προαναγγέλλοντας επιδοτήσεις για τον Αύγουστο αν συνεχιστεί η κούρσα στις αυξήσεις για όλα τα νοικοκυριά, με όριο κατανάλωσης τις 500 kWh το μήνα.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το όριο πάνω από το οποίο θα ενεργοποιηθεί η επιδότηση των τιμολογίων θα είναι τα 15 με 16 λεπτά η κιλοβατώρα.
«Τον Αύγουστο εάν οι πάροχοι απορροφήσουν ξανά το 50% με 60% της αύξησης της χονδρικής, η μέση τιμή στα πράσινα τιμολόγια θα αυξηθεί από τα 16,50 λεπτά στα 18,50 λεπτά. Εάν η επιδότηση είναι στα 2 λεπτά και μέχρι τις 500kwh, το ίδιο νοικοκυριό θα πληρώσει για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες 82,50 ευρώ και για τις υπόλοιπες 300κιλοβατωρες 55,50 ευρώ, δηλαδή σύνολο 138 ευρώ. Το όφελος θα είναι 6 ευρώ σε σχέση με τον λογαριασμό του Ιουλίου», είπε ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης, ενεργειακός επιθεωρητής.
Οι ενισχύσεις θα καλύψουν όλα τα οικιακά κυμαινόμενα τιμολόγια πράσινου και κίτρινου χρώματος και θα αφορούν τόσο την πρώτη όσο και την δεύτερη κατοικία.
Ενώ υπάρχουν και εκείνα τα νοικοκυριά που λόγοι υγείας επιβάλουν και τη μεγάλη κατανάλωση.
Τυχεροί πάντως είναι όσοι καταναλωτές βρήκαν εγκαίρως καταφύγιο στα μπλε σταθερά τιμολόγια 6μηνης ή 12μηνης διάρκειας, με τιμή κιλοβατώρα κάτω από 15 λεπτά.
Οι επιχειρήσεις «εκτός»
Μεγάλοι αδικημένοι των επιδοτήσεων οι επιχειρηματίες καθώς τα μέτρα που ανακοινώθηκαν τους αφήνουν εκτός.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι φούρνοι. Από τις πιο ενεργοβόρες επιχειρήσεις.
«Τουλάχιστον 800 – 1000 κιλοβατώρες την ημέρα για την παραγωγή και συντήρηση.. ο λογαριασμός 5-6 χιλιάρικα αν δεν στηριχθεί.. σίγουρα θα μας φέρει σε δύσκολη θέση», είπε η Μαρία Αλετρά, ιδιοκτήτρια ζαχαροπλαστείων.
Κραυγή αγωνίας και από τους επιχειρηματίες του τουρισμού καθώς για ακόμη μία φορά νιώθουν αδικημένοι.
«Η κυβέρνηση μας αφήνει έξω από ότι βοηθήματα που δίνει, άδικο για έναν κλάδο που έχει στηρίξει τόσο, πολίτες είμαστε τους κράτους και εμείς», είπε ο Νίκος Χαλκιαδάκης, Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου.
Πάντως φαίνεται ότι η τιμή χονδρικής μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις έχει σταθεροποιηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα από τις προηγούμενες ημέρες, κοντά στα 150€ η μεγαβατώρα.