Την προσήλωση της ελληνικής κυβέρνησης στη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρουσία του στη Λευκωσία στις εκδηλώσεις μνήμης για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας στην εκδήλωση για την μαύρη επέτειο των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή επανέλαβε το μήνυμα «Δεν ξεχνώ» τονίζοντας πως ενωνόμαστε, επιμένουμε και αγωνιζόμαστε μέχρι την τελική δικαίωση στο Κυπριακό.
«Ο ελληνισμός δεν θα πάψει να αγωνίζεται μέχρι να επανενωθεί η Κύπρος, να επουλωθούν οι πληγές και να γυρίσει η σταθερότητα και η ειρήνη στη Μεγαλόνησο και στην ευρύτερη περιοχή», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Λίγες ώρες μετά την εμπρηστική ομιλία του Ταγίπ Ερντογάν στα Κατεχόμενα, ο πρωθυπουργός διαμήνυσε ότι δεν αποδεχόμαστε τετελεσμένα επαναλαμβάνοντας ρητά ότι η επιδίωξη μας είναι Κυπριακή Δημοκρατία με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια, σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, σε ένα ενιαίο κράτος όπου οι πολίτες θα είναι Κύπριοι και Ευρωπαίοι, χωρίς στρατό κατοχής και εγγυήσεις όπως προβλέπουν τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).
«Το γεγονός ότι συζητούμε δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε και πολύ περισσότερο ότι υποχωρούμε. Άλλωστε μόνο όποιος δεν έχει επιχειρήματα αποφεύγει τον διάλογο. Όταν μάλιστα, προσχωρεί και σε προκλήσεις, τότε επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το κλίμα».
Δεν υπάρχει για εμάς άλλη επιλογή από την προσήλωση στον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της πατρίδας μας, τόνισε ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Χριστοδουλίδης.
«Η μη λύση δεν είναι λύση, διότι δεν συμβιβαζόμαστε με τη διχοτόμηση, διότι γνωρίζουμε πολύ καλά ποιος ευνοείται από το πέρασμα του χρόνου και τη στασιμότητα», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης.
Στην κατ’ιδίαν συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες τόνισαν και τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Οι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι, θα είναι δύσκολοι, θα λάβουμε ενδεχομένως κρίσιμες και τολμηρές αποφάσεις», ανέφερε ο Κύπριος Πρόεδρος.
«Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι όντως και η στήριξη της Ελλάδας θα είναι όχι απλά δεδομένη αλλά και αμέριστη», πρόσθεσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.
Μετά την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα η οποία προ ημερών στάθηκε στο πλευρό της Κύπρου, αντίστοιχα σαφές μήνυμα έστειλε και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.
«Το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε σταθερά την Κύπρο στις προσπάθειες για επανένωση του τελευταίου διαιρεμένου κράτους μέλους της ΕΕ, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», τόνισε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η Βουλή των Ελλήνων φωταγωγήθηκε χθες με το εμβληματικό σήμα «ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ» για τη θλιβερή επέτειο των 50 χρόνων από την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο.
Πάγιες οι ελληνικές θέσεις για το Κυπριακό
Η ελληνική πλευρά επανέλαβε την ετοιμότητά της για την επανέναρξη των συνομιλιών για το κυπριακό στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Μάλιστα, φαίνεται το ζήτημα είναι σε ένα στάδιο – όπως αναφέρει τι ρεπορτάζ του πολιτικού συντάκτη του MEGA, Γιάννη Χρηστάκου- αποφασιστικότητας του ΟΗΕ να ξεκινήσουν οι διερευνητικές προσπάθειες για την έναρξη ενός νέου γύρου διαπραγματεύσεων.
Επίσης το ρεπορτάζ λέει ότι οι διαδικασίες έχουν «τρέξει» και μέσα στο προσεχές διάστημα θα σημειωθούν εξελίξεις.
Όπως τόνισε ο απεσταλμένος του MEGA στην Λευκωσία, αξίζει να σημειωθεί ότι και ο Έλληνας Πρωθυπουργός και Κύπριος Πρόεδρος χρησιμοποιήσαν μια συγκεκριμένη φράση: «διεκδικητικός ρεαλισμός», αυτό σημαίνει ότι έχουν ενημερωθεί από τον ΟΗΕ, όπως και ο κ. Ερντογάν, το τι ακριβώς πρόκειται να συζητηθεί και Μητσοτάκης και Χριστοδουλίδης τοποθέτησαν χθες τις διαχωριστικές γραμμές που βάζουν πάντα σε σύμπνοια μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας.
Οι διαχωριστικές αυτές γραμμές που συνθέτουν το πλαίσιο της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.