Ο Βασίλης Παπακώστας, διοικητής Διεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, και η Βασίλενα Σταυροπούλου, ψυχολόγος και συστηματική ψυχοθεραπεύτρια, μίλησαν στη πρωινή εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» για το διαδίκτυο και την κυβερνοασφάλεια.
Πάνω από 400 επιθέσεις δέχθηκαν τα πληροφοριακά συστήματα του ελληνικού κτηματολόγιου την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με νέα ανακοίνωση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Σύμφωνα με το υπουργείο, επιχειρήθηκε αλλά απέτυχε, εισβολή κακόβουλου χρήστη στην Database.
Ο Βασίλης Παπακώστας, διοικητής Διεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, είπε για το τι συνέβη:
«Η έρευνα είναι σε εξέλιξη. Πρέπει να συνηθίσουμε πως τα ζητήματα της κυβερνοαφάλειας εξελίσσονται δυναμικά, προστατεύομαι αλλά οι επιθέσει που εξαπολύονται καθημερινά είναι πολλές και κάποιες μπορεί να πετύχουν. Πρέπει να θωρακίσουμε σωστά τα συστήματα μας και πρέπει να έχουμε και εφεδρικά. Πρέπει να γνωρίζουμε πως ακόμα και εάν υπάρχει διαρροή δεδομένων, και τα δεδομένα να τηρούνται κρυπτογραφημένα δεν μπορεί να το εκμεταλλευτεί κάποιος».
Πρωτοφανές παγκόσμιο «μπλάκ άουτ»
Ένα από τα μεγαλύτερα τεχνολογικά «μπλακ άουτ» των τελευταίων ετών παγκοσμίως προκάλεσε χάος σε όλο τον πλανήτη επηρεάζοντας πληροφοριακά συστήματα και προκαλώντας τεράστια προβλήματα σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών εταιρειών, των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, της υγειονομικής περίθαλψης, και των ΜΜΕ.
Μια ενημέρωση ρουτίνας του ευρέως διαδεδομένου λογισμικού κυβερνοασφάλειας της CrowdStrike προκάλεσε πανικό σε επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο καθώς άρχισαν να αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα υπολογιστικά τους συστήματα που «έτρεχαν» σε περιβάλλον Microsoft.
Ξαφνικά η «μπλε οθόνη θανάτου» η οποία εμφανίζεται στα Windows όταν πρέπει να τερματιστεί απότομα η λειτουργία ή όταν πρέπει να γίνει restart για να αποφευχθούν ζημιές του συστήματος πλημμύρισε τις οθόνες των υπολογιστών.
Ο κ. Παπακώστας ανέφερε σχετικά με αυτό:
«Δεν ήταν ζήτημα της Microsoft. Οι ενημερώσεις(update) που μας ζητείται να κάνουμε είναι για την ασφάλεια. Μία από αυτές τις ενημερώσεις είτε γιατί δεν έγιναν εξαντλητικά τεστ πριν τεθεί σε λειτουργία είτε γιατί υπήρχε κάποιο λάθος στην ανάπτυξη του κώδικα, οδήγησε σε αυτό το κρασάρισμα όπου είδαμε τις μπλε οθόνες. Αυτό δεν ήταν χάκινγκ, ήταν μία δυσλειτουργία».
Ανησυχία για την αύξηση περιστατικών εκδικητικής πορνογραφίας
Για τις μεγάλες διαστάσεις της εκδικητικής πορνογραφίας στην Ελλάδα ο κ. Παπακώστας σχολίασε:
«Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε μία αύξηση. Μπορεί να ληφθεί και με τη θέληση κάποιου αλλά και με κάποια κρυφή κάμερα. Ο κύριος λόγος, σύμφωνα με τις γυναίκες που έχουν καταγγείλει, είναι ο εξευτελισμός».
Η Βασίλενα Σταυροπούλου, ψυχολόγος και συστηματική ψυχοθεραπεύτρια, ανέφερε πως το βασικό σκεπτικό πίσω από τον δράστη πολλές φορές είναι ο εξευτελισμός αλλά και το οικονομικό όφελος.
«Τα θύματα είναι σε σοκ και δεν μπορούν να κατανοήσουν τί του έχει συμβεί. Το θύμα θα πρέπει να μιλήσει και να καταλάβει πως η ντροπή είναι στον θύτη και όχι στο θύμα».
Σε σχέση με το εάν μπορούν να διαγραφεί όλο το υλικό από revenge porn που μπορεί να υπάρχει στο διαδίκτυο, ο κ. Παπακώστας είπε πως οι Αρχές επικοινωνούν με όλες τις ιστοσελίδες. Αν όμως, κάποιος το αποθήκευσε, δεν μπορείς να το εντοπίσεις, είπε χαρακτηριστικά.