Παρέμβαση -έστω και με καθυστέρηση 3 ετών- από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για τα επιτόκια καταθέσεων των τραπεζών στην Ελλάδα.
Στο «στόχαστρο» της Επιτροπής Ανταγωνισμού μπαίνουν για δεύτερη φορά –μέσα σε λίγους μήνες- οι τράπεζες, με την ανεξάρτητη Αρχή να αναφέρει ότι θα ερευνήσει τις συνθήκες ανταγωνισμού στην αγορά των τραπεζικών καταθέσεων, προκειμένου να διαπιστώσει τυχόν στρεβλώσεις.
Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Ανταγωνισμού τονίζει ότι λαμβάνοντας υπόψη τη δομή του εγχώριου τραπεζικού κλάδου και την παρατηρούμενη διατήρηση σε χαμηλά επίπεδα των επιτοκίων καταθέσεων των ελληνικών τραπεζών σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αποφάσισε την έναρξη έρευνας στον κλάδο των επιτοκίων καταθέσεων, ασκώντας τη σχετική αρμοδιότητα που έχει αναλάβει βάσει του άρθρου 40 του ν. 3959/2011.
Πανάκριβα δάνεια -Τσάμπα καταθέσεις
Από στοιχεία της Τράπεζα της Ελλάδας προκύπτει η διαφορά μεταξύ:
-Υφιστάμενων καταθέσεων 0,54%,
-Νέων δανείων 5,54%,
-Διαφορά 5 μονάδες
Επιτόκιο προθεσμιακών καταθέσεων στην ΕΕ
Από τον Ιούλιο του 2022 έως τον Σεπτέμβριο του 2023, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προχώρησε σε διαδοχικές αυξήσεις του επιτοκίου διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων.
Στο διάστημα που ακολούθησε, οι αυξήσεις αυτές πέρασαν, σε κάποιον βαθμό, στα επιτόκια που προσφέρουν οι ελληνικές τράπεζες στους καταθέτες, όμως η μετακύλιση αυτή φαίνεται ότι εκδηλώθηκε σε περιορισμένη κλίμακα και με καθυστέρηση, τόσο σε σχέση με άλλα κράτη μέλη, όσο και με την παλαιότερη πρακτική του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.
Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία για το επιτόκιο προθεσμιακών καταθέσεων που έχουν χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με δεδομένα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ):
-Εσθονία 3,60%
-Φινλανδία 3,55%
-Γαλλία 3,47%
-Ιταλία 3,43%
Και για:
-Γερμανία 3,17%
-Πορτογαλία 2,72%
-Ισπανία 2,59%
-Ελλάδα 1,83%
Έρευνα για τις συνθήκες ανταγωνισμού
Μέσω της κλαδικής έρευνας, η ΕΑ θα διερευνήσει τις συνθήκες ανταγωνισμού στην αγορά των τραπεζικών καταθέσεων, προκειμένου να διαπιστώσει τυχόν στρεβλώσεις και να υποβάλει προτάσεις για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά, προς όφελος των καταθετών (νοικοκυριών και επιχειρήσεων).