Εδώ και λίγες ώρες ανοιχτά της Kάσου οι Τούρκοι έχουν στήσει ένα σκηνικό έντασης με την Αθήνα να παρακολουθεί λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις και στο πεδίο αλλά και διπλωματικά.
Η κυβέρνηση παραμένει σε εγρήγορση και παρακολουθεί στενά τις κινήσεις της Άγκυρας ενώ έγιναν και γίνονται οι απαιτούμενες ενέργειες τόσο στο πεδίο, όσο και διπλωματικά.
Οι δίαυλοι της επικοινωνίας παραμένουν ανοιχτοί και μάλιστα σε υψηλό επίπεδο. Εκτίμηση της Αθήνας είναι πως όταν το ιταλικό πλοίο ολοκληρώσει κανονικά τις έρευνές του μέχρι αύριο, τα τουρκικά πλοία τα οποία δεν επιχείρησαν να το παρεμποδίσουν, θα επιστρέψουν στην Τουρκία.
Αυτή τη στιγμή, δηλαδή η βασική εκτίμηση είναι πως δεν αναμένεται κάτι άλλο και η κατάσταση βαίνει σε αποκλιμάκωση. Σε κάθε περίπτωση το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση υποχώρησης στα κυριαρχικά δικαιώματα και διάλογος δεν σημαίνει συμφωνία.
Πάντως, τα κόμματα της αντιπολίτευσης λένε πως οι ενέργειες της Άγκυρας είναι επικίνδυνες και επικρίνουν την κυβέρνηση. Το ΠΑΣΟΚ ζήτησε ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών.
Τρικυμία στα «ήρεμα νερά» του Αιγαίου με φόντο το Κυπριακό
Η Τουρκία επέλεξε να κλιμακώσει πάνω σε μια συγκεκριμένη περίπτωση, στην πόντιση του καλωδίου που θα συνδέσει ενεργειακά την Κρήτη με την Κύπρο. Έτσι προκύπτει το ερώτημα αν αυτό είναι τυχαίο ή μπορεί να σχετίζεται κάπως με την κινητικότητα στο Κυπριακό.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου του MEGA, Νίκου Αρμένη, τίποτα δεν είναι τυχαίο. Καμία κίνηση της Άγκυρας ποτέ δεν είναι τυχαία. Και μάλιστα, σε μια ιδιαίτερη συγκυρία για το Κυπριακό δεδομένου ότι αναμένονται εξελίξεις και πρωτοβουλίες από την πλευρά του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Η αίσθηση που υπάρχει είναι πως το επόμενο βήμα στην κινητικότητα που βλέπουμε το τελευταίο διάστημα, θα εκδηλωθεί άμεσα, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, το αργότερο μέχρι τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη στα μέσα Σεπτεμβρίου όπου προγραμματίζεται και η επόμενη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν.
Υπάρχει η περίπτωση μια πρωτοβουλία διαμεσολάβησης να είναι κυριολεκτικά ante portas και οι Τούρκοι με αυτόν τον τρόπο να στέλνουν μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η θέση τους περί κυριαρχικής ισότητας στο νησί δεν έχει μεταβληθεί. Υπάρχει κι αυτή η ανάγνωση. Είναι μία εκδοχή που η Αθήνα δεν θεωρεί απίθανη με δεδομένο μάλιστα ότι η άλλη πλευρά επιμένει στη μη λύση των δύο κρατών.
Σε κάθε περίπτωση, Αθήνα και Λευκωσία ξεκαθαρίζουν ότι η λύση που συζητούν είναι διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και αυτή κοινή θέση είναι μη διαπραγματεύσιμη.