Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στην κοινοβουλευτική του ομάδα επιτέθηκε σε δύο μέτωπα στην Ελλάδα, αναφερόμενος στη Θράκη και στην Κύπρο.
Με το υπό ιταλική σημαία ερευνητικό σκάφος να ολοκληρώνει τις εργασίες του -όπως προβλεπόταν από το πρόγραμμά του- την Ελλάδα να μην υποχωρεί σε τίποτα από τις θέσεις της και τα τουρκικά πολεμικά πλοία που όλες τις ώρες της έντασης παρέμειναν στα διεθνή ύδατα να αποχωρούν, η κατάσταση αποκλιμακώθηκε επί του πεδίου.
Όπως επεσήμαναν διπλωματικές πηγές, αυτό έγινε εφικτό καθώς λειτούργησαν οι δίαυλοι επικοινωνίας σε όλα τα επίπεδα που είχαν φτιαχτεί το προηγούμενο χρονικό διάστημα στο πλαίσιο του ελληνοτουρκικού διαλόγου.
Στο «στόχαστρο» του Ερντογάν Θράκη και Κύπρος
Την σκυτάλη από την ένταση επί του πεδίου με συνέχειά της σε φραστικό επίπεδο με προκλητικές δηλώσεις πήρε ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας αρχικά στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός για τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη.
«Ο αγώνας που έδωσε ο αείμνηστος Σαντίκ Αχμέτ έχει μεγάλο μερίδιο στην τα επιτεύγματα της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης σήμερα. Τον θυμάμαι για άλλη μια φορά με έλεος και εύχομαι υπομονή στην οικογένεια και τους συντρόφους του. Θα ήθελα να τονίσω και πάλι εδώ ότι εμείς ως Τουρκία θα σταθούμε δίπλα στα αδέρφια μας στη Δυτική Θράκη».
Ενώ, διπλωματικές πηγές της Αθήνας αναφέρουν: «Τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη χαίρουν ισονομίας και ισοπολιτείας. Ζητήματα που άπτονται του κράτους δικαίου και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ελλήνων πολιτών δεν τίθενται ούτε θα μπορούσαν να τεθούν προς συζήτηση».
Με το κοινό να χειροκροτά τον Ερντογάν αναφέρθηκε και στην Κύπρο τονίζοντας το παράπονό του ότι το ψευδοκράτος παραμένει στο περιθώριο.
«Τελικά, η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, η οποία είπε ”ναι” στο Σχέδιο Ανάν το 2004, τιμωρήθηκε. Η ελληνοκυπριακή πλευρά, που είπε ”όχι” στο σχέδιο, ανταμείφθηκε με το να γίνει πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, πρόεδρος ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ υπογράμμισε: «Δεν θα δεχθούμε καμία πρόκληση όπως όταν ο Ερντογάν βάφτισε τον αιματοβαμμένο Αττίλα ως ”ειρηνευτική επιχείρηση”».
Ο Τούρκος πρόεδρος έκλεισε πάντως τον κύκλο των σημερινών προκλητικών του δηλώσεων αναφερόμενος και στην 4η επέτειο επαναλειτουργίας της Αγίας Σοφίας ως τζαμί:
«Συγχαίρω την επέτειο της επαναλειτουργίας του τζαμιού της Αγίας Σοφίας, του συμβόλου της Κατάκτησης της Ιστάνμπουλ, για προσευχή σύμφωνα με την κληροδότηση του σουλτάνου Φατίχ Μεχμέτ Χαν».
Προπαγάνδα και στην Ουάσιγκτον
Εν τω μεταξύ, η Τουρκία επιχείρησε να φορτώσει στην Ελλάδα την εικόνα του επιτιθέμενου αξιοποιώντας την αναφορά του υπουργού Υγείας περί Ελληνικών F-35 στην Άγκυρα , με τον Τούρκο ανταποκριτή στην Ουάσιγκτον να θέτει σχετικό ερώτημα στον εκπρόσωπο του Αμερικανικού Πενταγώνου
«Θα έλεγα ότι από την δική μας οπτική, σίγουρα εκτιμούμε τη συνεργασία και τη συμμαχία μας τόσο με την Τουρκία όσο και με την Ελλάδα και σίγουρα εκτιμούμε τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί για την αντιμετώπιση ορισμένων από τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Και θα το αφήσω εκεί», ήταν τα λόγια του Πατ Ράίντερ, υποπτέραρχος εκπρόσωπος υπουργείου Άμυνας ΗΠΑ.
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ όταν ρωτήθηκε σχετικά απάντησε μάλλον σκωπτικά:
-Έλληνας υπουργός είπε «θα έρθουμε στην Άγκυρα ξαφνικά ένα βράδυ με F-35».
– Εξήντα εκατομμύρια τουρίστες έρχονται στην Τουρκία ετησίως. Περιμένουμε.
– Είναι τουριστικό το θέμα, κύριε;
– Τους περιμένουμε για ένα τουριστικό ταξίδι.
Η Άγκυρα πριν καλά καλά απομακρυνθούν τα πολεμικά της έθεσε θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και με παράνομη NAVTEX δέσμευσε περιοχή στα ανοιχτά της Ρόδου για άσκηση αύριο.