«Φωτιά» πήραν τις τελευταίες ώρες οι δίαυλοι επικοινωνίας που είχαν στηθεί το προηγούμενο διάστημα ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα.
Ως αποτέλεσμα, μετά και την ολοκλήρωση των εργασιών του υπό ιταλική σημαία ερευνητικού σκάφους Ρελούμε που έπλευσε προς Ηράκλειο, η ένταση αποκλιμακώθηκε από τις πρώτες πρωινές ώρες με την σταδιακή απομάκρυνση τουρκικών πολεμικών.
Όλα ξεκίνησαν το βράδυ της Δευτέρας όταν η Τουρκία, αντιδρώντας στις βυθομετρήσεις που θα έκανε το ιταλικό πλοίο έστειλε 5 πολεμικά πλοία και με οδηγία προς ναυτιλομένους, ισχυρίστηκε πως μέρος της περιοχής είναι εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας, παραβλέποντας πως η περιοχή είναι και μέσα στην οριοθετημένη μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου ΑΟΖ αλλά και υπενθυμίζοντας εμμέσως πλην σαφώς και το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.
«Η κυβέρνηση απαντά συνολικά στο θέμα αυτό, λέγοντας ξεκάθαρα ότι επιδιώκει τη διατήρηση του κλίματος διαλόγου και είμαστε αισιόδοξοι σε αυτό. Διάλογος δεν σημαίνει συμφωνία και δεν σημαίνει αφέλεια. Από κει και πέρα στο διάλογο, στο τραπέζι, δεν μπαίνουν ζητήματα εσωτερικής πολιτικής, εσωτερικής κυριαρχίας, ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.
Τι λένε διπλωματικές πηγές
Στην Αθήνα διπλωματικές πηγές τόνισαν πως η ανάπτυξη πλοίων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή, σε συνέχεια πλεύσης του ερευνητικού πλοίου σε διεθνή ύδατα, είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη και ελληνικών πολεμικών πλοίων.
«Λαμβάνουν χώρα οι δέουσες συνεννοήσεις ενόψει ολοκλήρωσης της έρευνας βάσει του υφιστάμενου προγραμματισμού».
Με τους διαύλους επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας να έχουν πάρει φωτιά προκειμένου να μην υπάρξει κλιμάκωση, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, τονίζοντας πως το καλό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα πρέπει να αποδεικνύεται στην πράξη, αναφέρθηκε στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Κάσο.
«Το 2020, είχαν αναπτυχθεί δύο στόλοι στο Νότιο Αιγαίο. Δεν είναι το ίδιο τώρα. Μην τα συγκρίνουμε αυτά τα δύο πράγματα, γιατί νομίζω ότι δεν έχουν καμία σχέση οι δύο-να το πω έτσι-«κινητοποιήσεις» η μία με την άλλη. Το 2020 είχαμε γύρω στα 70 πλοία στα νερά νοτιοανατολικά της Ρόδου. Δεν είναι το ίδιο τώρα».
Νέα επίθεση του «γκρίζου λύκου»
Ο εταίρος του Ερντογάν ακροδεξιός Μπαχτσελί αφού επιτέθηκε και πάλι στον Νίκο Δένδια επανέλαβε τα περί κυριαρχίας νησιών στο Αιγαίο.
«Η ασέβεια που επέδειξε ένας Έλληνας τραγουδιστής προς την τουρκική σημαία και την αφίσα του Ατατούρκ στο Τσεσμέ της Σμύρνης και η de facto κατάσταση που δημιουργήθηκε σε ορισμένα νησιά υπό την κυριαρχία μας είναι ένα άλλο παράδειγμα πρωτόγονης και επεμβατικής ανηθικότητας που δοκιμάζει την υπομονή μας».
Παράλληλα, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο στο οποίο ισχυρίζεται πως τουρκικό drone έχει καταγράψει σκάφος του ελληνικού λιμενικού να πραγματοποιεί push back μεταναστών και προσφύγων στο Αιγαίο.
Η ελληνόγλωσση έκδοση δε της τουρκικής κρατικής ραδιοτηλεόρασης φιλοξενεί άρθρο στο οποίο ισχυρίζεται ότι η ελληνική πολιτεία κλείνει σχολεία της μειονότητας στη Θράκη, την οποία αποκαλεί τουρκική.
Δούλεψε ο δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών
Η συγκέντρωση των πλοίων στην Κάσο αποτυπώνεται στον εξής χάρτη:
Γύρω από την Κάσο συγκεντρώθηκαν πέντε τουρκικά πολεμικά πλοία ενώ από την πλευρά των ελληνικών δυνάμεων είχε σπεύσει στην περιοχή δύο φρεγάτες και ένα σκάφος περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης.
Πλέον, έχουν φύγει όλα τα πλοία και αποκλιμακώνεται και τυπικά η κατάσταση στην Κάσο. Αυτό επιτεύχθηκε εξαιτίας των διαύλων επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.