Πλήρης εκσυγχρονισμός του στόλου των αστικών λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, έως το 2027, βελτιώσεις σε δρομολόγια και μέτρα για την εισιτηριοδιαφυγή είναι στους άμεσους στόχους του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, μετά και τις χιλιάδες καταγγελίες των πολιτών για απαράδεκτες συνθήκες στα ΜΜΜ.
«Μέχρι το 2027 θα τα αλλάξουμε όλα»
«Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα υφυπουργός Μεταφορών, προσπάθησα να πω σε όλους τους τόνους ότι η εντολή του πρωθυπουργού αλλά και του υπουργού ήταν να μην υπάρχει βαγόνι είτε στο μετρό ή λεωφορείο που να μην έχει κλιματισμό», λέει, μιλώντας στο MEGA o υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Βασίλης Οικονόμου.
«Από τους 52 συρμούς του μετρό, οι 24 από την κατασκευή τους ήταν χωρίς κλιματισμό. Αυτό που λέμε είναι να υπάρξει κλιματισμός, αυτά τα βαγόνια είμαστε σε διαδικασία αντικατάστασης. Είδαμε το πρόβλημα και πάμε να τα αντικαταστήσουμε. Δεν είναι γρήγορες οι διαδικασίες».
Όσον αφορά τα αστικά λεωφορεία:
«Στα λεωφορεία θα γίνει αντικατάσταση του στόλου. Έχουμε 1.500 περίπου λεωφορεία, έχουμε πει μέχρι το 2027 θα τα αλλάξουμε όλα, δε θα υπάρχει παλιό λεωφορείο. Ήδη έχουμε ξεκινήσει, τα 250 ηλεκτρικά, 140 στην Αττική και 110 στη Θεσσαλονίκη. 211 θα μπουν τώρα στην ανατολική και τη δυτική Αττική, εκτιμώ μέχρι τον Οκτώβριο θα τα δούμε στους δρόμους. Καινούργια λεωφορεία. 300 φυσικού αερίου, καινούργια, θα μπουν από Αύγουστο. Οι εντολές που έχουμε δώσει στα τεχνικά συνεργεία τα οποία συντηρούν τα λεωφορεία είναι: καθαρό λεωφορείο με κλιματισμό».
«Το πιο καινούργιο λεωφορείο που κυκλοφορεί αυτήν την στιγμή είναι του 2009. (…) Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη δε θα υπάρχει παλιό λεωφορείο. Από εκεί που είχαμε αφήσει στο έλεος του Θεού τις δημόσιες συγκοινωνίες, θα έχουμε καινούργιο στόλο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, θα έχουμε προσλήψεις οδηγών και τεχνικών. (…) 400 λεωφορεία και 100 τρόλεϊ δεν έχουν ράμπα για τους αναπήρους. Πάμε τώρα να τα αντικαταστήσουμε».
Για την εισιτηριοδιαφυγή
«Υπάρχει μια κακή νοοτροπία ότι δεν πληρώνουμε. Από Σεπτέμβρη θα ξεκινήσουμε 2 – 3 δοκιμαστικά δρομολόγια να γίνεται η είσοδος από την μπροστινή πόρτα με έναν μηχανισμό που θα μπορεί να μπαίνει ο καθένας αφού πληρώσει, θα έχουμε τους ελεγκτές σε πιο εμφανή θέση. Δεν κρατάμε στα χέρια μας το μαγικό ραβδί, πάμε να βρούμε έναν τρόπο να καταλάβει και ο συμπολίτης μας ότι η δημόσια συγκοινωνία είναι δικιά του».
Κλείνοντας τη συνέντευξή του, ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε και στον ΒΟΑΚ.
«Ένα πολύ δύσκολο έργο, μια φιλόδοξη προσπάθεια να αποκτήσει η Κρήτη ένα έργο που της αξίζει. Θα φύγουμε από τη συζήτηση και τη θεωρία και θα πάμε στην πράξη».